1.jpg
New image

Tip: Lad aldrig dit læder tørre i et koldt og fugtigt rum eller direkte i stalden, hvor hestene står, da det blandt andet kan gå i forrådnelse og i værste fald briste i brug.

Modtag alt om ridesport og livet med hest i din mailboks
Hold dig opdateret på vores platforme
New image

De fleste af os har masser af udstyr, som vi holder meget af og ønsker skal holde så længe som muligt. For at det kan blive en realitet, er det vigtigt, at vi passer godt på det ved at rengøre det korrekt. Vi har allieret os med sadelmager, som er stor fortaler for, at læderudstyr plejes, som læderudstyr bør. Hun hedder Maria Mogensen og har i mange år drevet virksomheden Hestenes Sadelmager i Nordsjælland. Her er Marias bedste råd til at ordne og vedligeholde sadel, trense og ridestøvler.

Annonce

7.jpg

Annonce

Sadelmageren guider:

Af Fie Wilken Dømler. Foto: Photography by Emilie Haut.

Dressurekvipagen på billederne udgøres af Camillla Bekkevold og Fældegårdens Dia-Lou

Annonce

“For at holde dit læderudstyr sundt, er det først og fremmest vigtigt, at det opbevares i et opvarmet og tørt rum, hvor tingene kan tørre efter brug”. Sådan lægger Maria ud og påpeger, at man ideelt set altid bør afmontere sadelunderlag og gjord fra sadlen efter ridning. Desuden bør man være opmærksom på, at hvis man bruger en boks i stalden som sadelrum, er der endnu en faktor, som kan ødelægge læderet, nemlig ammoniakken i luften.

Plej dit læderudstyr uden at gøre mere skade end gavn

Gode plejeprodukter

Om Maria Mogensen

  • Gik på maskiningeniørstudiet fra 1984-1987
  • Uddannet tekstilformgiver, håndarbejdslærer og mønsterkonstruktør i 1992
  • Har arbejdet som sadelmager på fuldtid siden 1998
  • Har Hestenes Sadelmager i Frederikssund i Nordsjælland
  • Er selv rytter fra inderst til yderst

Selvom Maria ikke har taget sadelmageruddannelsen, mener hun, det er en styrke, at hun er gået en anden vej. Med sin skarpe fornemmelse for former, fysikkens love og kræfters virkning i bevægelse, har hun en særlig forståelse for, hvordan en sadel arbejder på ryggen af en hest. Læs mere om Marias værdier som sadelmager på mmhs.dk og på @hestenessadelmager på Facebook.

Et godt opbevaringsrum er vigtigt

Gode sæber til rengøring

“Der findes ryttere, som stort set aldrig plejer sit læderudstyr, og så er der dem, som plejer sit udstyr alt for meget.” Begge dele er skidt, mener Maria. Nogen kommer fedt og nærende læderplejeprodukter uden på snavs og skidtkager, mens nogen ikke har det fornødne ”værktøj” i form af et godt rense- og plejekit. Så hvad skal man egentlig bruge for at få sit udstyr rigtig rent?

Maria påpeger, at et stykke glycerinsæbe er uundværligt. En opløsning af sæbespåner er også velegnet, idet sæbespåner både renser og plejer. Ulempen er, at hvis det bruges for tit, kan sadlen blive mat og grå at se på. En spand, en god svamp, en aflagt – og ren – tandbørste og bløde bomuldsklude (gerne i form af en gammel t-shirts klippet op i mindre stykker) er godt rengøringsværktøj. Hyppig opvridning og rengøring af svampen i en spand med rent vand undervejs er tricket til at få snavset til at ende i spanden, så læderet bliver rent. Og husk så i øvrigt, at man bør skille udstyret så vidt som muligt ad, inden man rengør og plejer det. Det gælder især trensen, understreger Maria.

Tip: Rengør al læder med enten glycerinsæbe eller en stærk sæbespåneopløsning (1 dl. sæbepåner opløst i cirka 5 liter vand) inden behandling med fedt, skocreme, olie eller lædermælk.

Undgå for mange nemme sprayprodukter

“Det kan være fristende at bruge en hurtig sprayrengøring uden vand, der ofte hedder noget med step 1 og step 2”, fortæller Maria og påpeger, at hun ikke mener, sådanne produkter er gode nok. “Du kan jo spørge dig selv: Hvor bliver skidtet mon egentlig af? Tja, det bliver i dit udstyr”.
I god tro kan man altså let komme til at overbehandle sit læderudstyr med sprayprodukter, fordi de er nemme at anvende i det daglige. Problemet er, at læder bliver mørt, når det får for meget glycerin. Det kan ligefrem gå i forrådnelse, hvis det tilmed hænger i et koldt og fugtigt rum, understreger Maria. Læderet kan med andre ord ikke ånde igennem alt det klister fra diverse sprayprodukter, som ikke fjernes igen.

Tip: Lad altid dit læderudstyr tørre helt, før du tilfører det plejemidler. Ellers holdes fugten inde i læderet, hvilket ødelægger det.

Tip: Lad aldrig læderet tørre i direkte solskin. Ellers sprækker det og kan i værste fald briste i brug.

Sadel og trense

Spørgsmålet er nu, hvilke produkter der er gode at bruge, når du har vasket læderet og det er helt tørt. Valget af plejeprodukt afhænger meget af, hvilket stykke udstyr og hvilken del af det pågældende stykke udstyr, der skal plejes.

“Fedt med bivoks er supergodt og et uundværligt produkt til sadlen, mens lædermælk er det bedste til trensen”, forklarer Maria og uddyber: “Olie fungerer til læder, der virkelig trænger til at suge næring. Der findes desuden olier, som er specielt udviklet til at blødgøre det helt udtørrede læder.”

Sadlens gjordstropper og stigremme skal kun have meget lidt pleje, understreger hun. Gjordstropperne skal kunne holde til strækket fra gjorden, og stigremme skal holde til rytterens vægt uden at blive skæve. Derfor må ingen af delene blive for elastiske og kræver derfor meget lidt pleje.

Ridestøvler

Til dine ridestøvler kan du i stedet benytte dig af almindelig skocreme, så de kan pudses blanke og ikke udvider sig i foden ved brug. Ligesom Maria ikke anbefaler, at man giver sine gjordstropper og stigremme fedt, bør man heller ikke give foden i skoen fedt, fordi det kan overstrække læderet. Maria henviser dog til, at man godt kan bruge fedt på indersiden af skaftet i sine støvler, hvis man finder det nødvendigt.

Lynlås

Lynlåsen i ridestøvlerne er endnu en vigtig del af udstyret, der skal plejes. Det er dyrt at få skiftet sine lynlåse ud, og de holder meget længere, hvis bare man passer godt på dem, påpeger Maria. Derfor anbefaler hun, at man bruger lynlåsrens jævnligt.

Tip: Lad altid dit læderudstyr tørre helt, før du tilfører det plejemidler. Ellers holdes fugten inde i læderet, hvilket ødelægger det.

Rengøring af sadel

Hæng sadlen på en stabil bom eller en buk, når du skal rengøre den.

Afmonter stigremmene.

Lav en spand håndvarmt vand, tag din vaskesvamp, og vrid den hårdt op i vandet. Kør svampen et par gange over din glycerinsæbe. Du kan også dyppe den i vandet med sæbespåner og vride den hårdt op. Gnid svampen mod sadlen, så al snavs bliver opløst, og gnub det så ind i svampen.

Skyl og vrid hyppigt din svamp i spanden med det lune vand. Skift vandet undervejs, hvis det bliver meget snavset.

Sadlen rengøres overalt og i alle kroge og hjørner. Brug tandbørsten dér, hvor din svamp ikke kan komme ind. Kunsten er at få al snavs ned i spanden uden at overdosere sadlen med vand.

Tør til sidst sadlen af med en blød klud og lad den tørre i minimum 2 timer ved stuetemperatur.

Smør nu sadlen ind overalt med din læderbalsam med bivoks, men kør kun gjordstropperne og stigremmene over med et meget tyndt lag.

Rengøring af trense

Skil trensen helt ad, og læg delene på et bord med voksdug eller anden afdækning.

Afkalk dit bid i en bøtte med eddike, imens du ordner trensen.

Du skal igen bruge en spand håndvarmt vand, en svamp, en tandbørste, bløde klude og glycerinsæbe eller sæbespåner. Hvis du vælger at lave en spand med sæbespåner i, bør du stadig have en spand med rent varmt vand ved siden af, så du kan tørre overskydende sæberester af læderet.

Skyl og vrid hyppigt din svamp i spanden med det lune vand. Skift vandet undervejs, hvis det bliver meget snavset.

Når alle dele er rene, skal de tørre i minimum 2 timer ved stuetemperatur.

Glid lædermælk ind i læderet med en blød klud og en let hånd. Brug eventuelt en tandbørste ved huller og spænder, hvor mælken godt kan samle sig.

Efter en times tid kan trensen samles.

Rengøring af ridestøvler

Ridestøvler rengøres på samme måde som det øvrige læderudstyr. Brug derefter altid skocreme på foden og ydersiden af skaftet gerne med farve, så de bliver flotte, når du pudser efter med en blankebørste. Skocreme kan dog godt knirke voldsomt ved mødet med en sadelklap, og derfor anbefaler Maria, at du bruger sadelfedt på øverste halvdel af indersideskaftet, hvor støvle og sadel mødes under ridning. Husk at tørre din lynlås af efter brug, og anvend lynlåsspray jævnligt. Gør det altid, når lynlåsen går lidt trægt.

Sådan ved du, at du har været god ved dit læder

Du ved, at du har været god ved dit læder, når det bliver lækkert blødt men ikke fedtet. Som udgangspunkt lyder rådet fra Maria Mogensen, at korrekt pleje bør ske cirka fire gange om året – dog oftere hvad angår støvlerne.

Hold dit udstyr pænt i dagligdagen

Maria mener, at det i det daglige er en god idé at tørre sit læder over med en ren, blød og tør eller meget hårdt opvredet klud. Hvis ikke det sker hver gang, så måske et par gange om ugen. På den måde undgår du, at støv fra ridehusbunden eller ridebanen slider længerevarigt på sadlen og det øvrige læderudstyr.
Mundskum og hestesved på trensen fjernes også nemt med en letfugtig og ren klud. Rider du med en kombineret trense, kan det nederste næsebånd have behov for rengøring og læderpleje lidt oftere end resten af trensen.

Tip: Brug ikke vådservietter til den daglige overtørring af dit læder. De er ofte alt for våde og kan indeholde midler, som ikke er lædervenlige. Du kan dog få særlige vådservietter beregnet til læder.

Det ideelle rengøringskit

- En stor blød svamp
- En aflagt tandbørste
- Bløde bomuldsklude
- 1-2 store spande
- Buk eller bom til sadlen
- Voksdug til trensen
- Blankebørste til støvler
- Glycerinsæbe
- Sæbespåner
- Lynlåsspray
- Læderbalsam
- Lædermælk
- Olie uden farve
- Skocreme

Om fotografen

Fotomaterialet i denne artikel er skudt af fotograf Emilie Haut. Emilie Haut driver virksomheden Photography by Emilie Haut og har speciale inden for hestefotografering. Hun har haft med heste at gøre hele sit liv og har sin daglige gang i en stald i Hørsholm i Nordsjælland. Find hende på emiliehaut.com og på @emiliehautcom på Facebook.

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

2.jpg
5.jpg
3.jpg

Annonce

New image
Modtag alt om ridesport og livet med hest i din mailboks
Hold dig opdateret på vores platforme
New image

Annonce

Annonce

Annonce

Annonce

Sadelmageren guider:

Plej dit læderudstyr uden at gøre mere skade end gavn

Af Fie Wilken Dømler. Foto: Photography by Emilie Haut.

1.jpg

De fleste af os har masser af udstyr, som vi holder meget af og ønsker skal holde så længe som muligt. For at det kan blive en realitet, er det vigtigt, at vi passer godt på det ved at rengøre det korrekt. Vi har allieret os med sadelmager, som er stor fortaler for, at læderudstyr plejes, som læderudstyr bør. Hun hedder Maria Mogensen og har i mange år drevet virksomheden Hestenes Sadelmager i Nordsjælland. Her er Marias bedste råd til at ordne og vedligeholde sadel, trense og ridestøvler.

Om Maria Mogensen

  • Gik på maskiningeniørstudiet fra 1984-1987
  • Uddannet tekstilformgiver, håndarbejdslærer og mønsterkonstruktør i 1992
  • Har arbejdet som sadelmager på fuldtid siden 1998
  • Har Hestenes Sadelmager i Frederikssund i Nordsjælland
  • Er selv rytter fra inderst til yderst

Selvom Maria ikke har taget sadelmageruddannelsen, mener hun, det er en styrke, at hun er gået en anden vej. Med sin skarpe fornemmelse for former, fysikkens love og kræfters virkning i bevægelse, har hun en særlig forståelse for, hvordan en sadel arbejder på ryggen af en hest. Læs mere om Marias værdier som sadelmager på mmhs.dk og på @hestenessadelmager på Facebook.

Et godt opbevaringsrum er vigtigt

“For at holde dit læderudstyr sundt, er det først og fremmest vigtigt, at det opbevares i et opvarmet og tørt rum, hvor tingene kan tørre efter brug”. Sådan lægger Maria ud og påpeger, at man ideelt set altid bør afmontere sadelunderlag og gjord fra sadlen efter ridning. Desuden bør man være opmærksom på, at hvis man bruger en boks i stalden som sadelrum, er der endnu en faktor, som kan ødelægge læderet, nemlig ammoniakken i luften.

Tip: Lad aldrig dit læder tørre i et koldt og fugtigt rum eller direkte i stalden, hvor hestene står, da det blandt andet kan gå i forrådnelse og i værste fald briste i brug.

Gode sæber til rengøring

“Der findes ryttere, som stort set aldrig plejer sit læderudstyr, og så er der dem, som plejer sit udstyr alt for meget.” Begge dele er skidt, mener Maria. Nogen kommer fedt og nærende læderplejeprodukter uden på snavs og skidtkager, mens nogen ikke har det fornødne ”værktøj” i form af et godt rense- og plejekit. Så hvad skal man egentlig bruge for at få sit udstyr rigtig rent?

Maria påpeger, at et stykke glycerinsæbe er uundværligt. En opløsning af sæbespåner er også velegnet, idet sæbespåner både renser og plejer. Ulempen er, at hvis det bruges for tit, kan sadlen blive mat og grå at se på. En spand, en god svamp, en aflagt – og ren – tandbørste og bløde bomuldsklude (gerne i form af en gammel t-shirts klippet op i mindre stykker) er godt rengøringsværktøj. Hyppig opvridning og rengøring af svampen i en spand med rent vand undervejs er tricket til at få snavset til at ende i spanden, så læderet bliver rent. Og husk så i øvrigt, at man bør skille udstyret så vidt som muligt ad, inden man rengør og plejer det. Det gælder især trensen, understreger Maria.

Tip: Rengør al læder med enten glycerinsæbe eller en stærk sæbespåneopløsning (1 dl. sæbepåner opløst i cirka 5 liter vand) inden behandling med fedt, skocreme, olie eller lædermælk.

Undgå for mange nemme sprayprodukter

“Det kan være fristende at bruge en hurtig sprayrengøring uden vand, der ofte hedder noget med step 1 og step 2”, fortæller Maria og påpeger, at hun ikke mener, sådanne produkter er gode nok. “Du kan jo spørge dig selv: Hvor bliver skidtet mon egentlig af? Tja, det bliver i dit udstyr”.
I god tro kan man altså let komme til at overbehandle sit læderudstyr med sprayprodukter, fordi de er nemme at anvende i det daglige. Problemet er, at læder bliver mørt, når det får for meget glycerin. Det kan ligefrem gå i forrådnelse, hvis det tilmed hænger i et koldt og fugtigt rum, understreger Maria. Læderet kan med andre ord ikke ånde igennem alt det klister fra diverse sprayprodukter, som ikke fjernes igen.

Tip: Lad altid dit læderudstyr tørre helt, før du tilfører det plejemidler. Ellers holdes fugten inde i læderet, hvilket ødelægger det.

Tip: Lad aldrig læderet tørre i direkte solskin. Ellers sprækker det og kan i værste fald briste i brug.

2.jpg

Sadel og trense

Gode plejeprodukter

Spørgsmålet er nu, hvilke produkter der er gode at bruge, når du har vasket læderet og det er helt tørt. Valget af plejeprodukt afhænger meget af, hvilket stykke udstyr og hvilken del af det pågældende stykke udstyr, der skal plejes.

“Fedt med bivoks er supergodt og et uundværligt produkt til sadlen, mens lædermælk er det bedste til trensen”, forklarer Maria og uddyber: “Olie fungerer til læder, der virkelig trænger til at suge næring. Der findes desuden olier, som er specielt udviklet til at blødgøre det helt udtørrede læder.”

Sadlens gjordstropper og stigremme skal kun have meget lidt pleje, understreger hun. Gjordstropperne skal kunne holde til strækket fra gjorden, og stigremme skal holde til rytterens vægt uden at blive skæve. Derfor må ingen af delene blive for elastiske og kræver derfor meget lidt pleje.

7.jpg

Ridestøvler

Til dine ridestøvler kan du i stedet benytte dig af almindelig skocreme, så de kan pudses blanke og ikke udvider sig i foden ved brug. Ligesom Maria ikke anbefaler, at man giver sine gjordstropper og stigremme fedt, bør man heller ikke give foden i skoen fedt, fordi det kan overstrække læderet. Maria henviser dog til, at man godt kan bruge fedt på indersiden af skaftet i sine støvler, hvis man finder det nødvendigt.

Lynlås

Lynlåsen i ridestøvlerne er endnu en vigtig del af udstyret, der skal plejes. Det er dyrt at få skiftet sine lynlåse ud, og de holder meget længere, hvis bare man passer godt på dem, påpeger Maria. Derfor anbefaler hun, at man bruger lynlåsrens jævnligt.

Tip: Lad altid dit læderudstyr tørre helt, før du tilfører det plejemidler. Ellers holdes fugten inde i læderet, hvilket ødelægger det.

Rengøring af sadel

Hæng sadlen på en stabil bom eller en buk, når du skal rengøre den.

Afmonter stigremmene.

Lav en spand håndvarmt vand, tag din vaskesvamp, og vrid den hårdt op i vandet. Kør svampen et par gange over din glycerinsæbe. Du kan også dyppe den i vandet med sæbespåner og vride den hårdt op. Gnid svampen mod sadlen, så al snavs bliver opløst, og gnub det så ind i svampen.

Skyl og vrid hyppigt din svamp i spanden med det lune vand. Skift vandet undervejs, hvis det bliver meget snavset.

Sadlen rengøres overalt og i alle kroge og hjørner. Brug tandbørsten dér, hvor din svamp ikke kan komme ind. Kunsten er at få al snavs ned i spanden uden at overdosere sadlen med vand.

Tør til sidst sadlen af med en blød klud og lad den tørre i minimum 2 timer ved stuetemperatur.

Smør nu sadlen ind overalt med din læderbalsam med bivoks, men kør kun gjordstropperne og stigremmene over med et meget tyndt lag.

Rengøring af trense

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

Skil trensen helt ad, og læg delene på et bord med voksdug eller anden afdækning.

Afkalk dit bid i en bøtte med eddike, imens du ordner trensen.

Du skal igen bruge en spand håndvarmt vand, en svamp, en tandbørste, bløde klude og glycerinsæbe eller sæbespåner. Hvis du vælger at lave en spand med sæbespåner i, bør du stadig have en spand med rent varmt vand ved siden af, så du kan tørre overskydende sæberester af læderet.

Skyl og vrid hyppigt din svamp i spanden med det lune vand. Skift vandet undervejs, hvis det bliver meget snavset.

Når alle dele er rene, skal de tørre i minimum 2 timer ved stuetemperatur.

Glid lædermælk ind i læderet med en blød klud og en let hånd. Brug eventuelt en tandbørste ved huller og spænder, hvor mælken godt kan samle sig.

Efter en times tid kan trensen samles.

Rengøring af ridestøvler

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

5.jpg

Ridestøvler rengøres på samme måde som det øvrige læderudstyr. Brug derefter altid skocreme på foden og ydersiden af skaftet gerne med farve, så de bliver flotte, når du pudser efter med en blankebørste. Skocreme kan dog godt knirke voldsomt ved mødet med en sadelklap, og derfor anbefaler Maria, at du bruger sadelfedt på øverste halvdel af indersideskaftet, hvor støvle og sadel mødes under ridning. Husk at tørre din lynlås af efter brug, og anvend lynlåsspray jævnligt. Gør det altid, når lynlåsen går lidt trægt.

Sådan ved du, at du har været god ved dit læder

Du ved, at du har været god ved dit læder, når det bliver lækkert blødt men ikke fedtet. Som udgangspunkt lyder rådet fra Maria Mogensen, at korrekt pleje bør ske cirka fire gange om året – dog oftere hvad angår støvlerne.

Hold dit udstyr pænt i dagligdagen

Maria mener, at det i det daglige er en god idé at tørre sit læder over med en ren, blød og tør eller meget hårdt opvredet klud. Hvis ikke det sker hver gang, så måske et par gange om ugen. På den måde undgår du, at støv fra ridehusbunden eller ridebanen slider længerevarigt på sadlen og det øvrige læderudstyr.
Mundskum og hestesved på trensen fjernes også nemt med en letfugtig og ren klud. Rider du med en kombineret trense, kan det nederste næsebånd have behov for rengøring og læderpleje lidt oftere end resten af trensen.

Tip: Brug ikke vådservietter til den daglige overtørring af dit læder. De er ofte alt for våde og kan indeholde midler, som ikke er lædervenlige. Du kan dog få særlige vådservietter beregnet til læder.

Det ideelle rengøringskit

- En stor blød svamp
- En aflagt tandbørste
- Bløde bomuldsklude
- 1-2 store spande
- Buk eller bom til sadlen
- Voksdug til trensen
- Blankebørste til støvler
- Glycerinsæbe
- Sæbespåner
- Lynlåsspray
- Læderbalsam
- Lædermælk
- Olie uden farve
- Skocreme

Om fotografen

Fotomaterialet i denne artikel er skudt af fotograf Emilie Haut. Emilie Haut driver virksomheden Photography by Emilie Haut og har speciale inden for hestefotografering. Hun har haft med heste at gøre hele sit liv og har sin daglige gang i en stald i Hørsholm i Nordsjælland. Find hende på emiliehaut.com og på @emiliehautcom på Facebook.

3.jpg

Annonce

Malgré Tout

Malgré Tout er navnet på Danmarks digitale medie for ryttere og mennesker med hestesport som passion og levevej. Vort medie er en kombination af website, jævnlige nyhedsbreve, vores gratis online magasin og app.
Fuld skærm