New image
Modtag alt om ridesport og livet med hest i din mailboks
Hold dig opdateret på vores platforme
New image

Besøgshesten Henning skaber 

Af Line Holm Rasmussen. Foto: Privat.

Heste kan bruges til mange fantastiske formål. Blandt andet kan de sprede utrolig meget glæde. Nu skal du møde en hest, der har skabt ekstra meget lykke de seneste par år, nemlig besøgshesten Henning. Hans ejer, Gry, fortæller her om passionen for at tage på visit med en besøgshest, hvordan det foregår og deler ud af hende og Hennings fantastiske historier. 

Annonce

Annonce

Annonce

Annonce

Annonce

Gry Frellesvig Bertelsen er tidligere sygeplejerske, og hun har altid har haft en gennemtrængende lyst til at hjælpe andre mennesker. 

"Det er ens pligt at gøre, hvad man kan for andre mennesker, uden at forvente noget igen - så verden kan blive et bedre sted."

Motivationen

- GRY FRELLESVIG BERTELSEN

Gry brænder især for at hjælpe mennesker med specielle behov - det er her, hendes passion ligger. Hendes søn har autisme, og det er igennem ham, at interessen for terapiheste begyndte.

Familien fik en gammel terapihest til sønnen, og Gry kunne straks mærke, at hesten kunne noget helt specielt. Den kunne fornemme, at deres søn havde udfordringer, og derfor var den meget rolig og blid, når den var sammen med ham. Gry fortæller, at han kunne slippe tovet, og hesten blev stående bomstille ved siden af. Men hvis det var en af de andre, der skulle håndtere hesten, og de slap taget i den, så gik hesten bare sin vej. 

Derudover var det også tydeligt for dem at se, at deres søn og hesten fik et rigtig godt og stærkt bånd sammen - og at det kunne hjælpe deres søn. Det var derfor Grys personlige oplevelser, der gjorde, at hun fik idéen til selv at arbejde med besøgsheste. Hun så, hvor stor en forskel det kunne gøre, og hvor meget lykke, sådanne heste kunne skabe. 

Nu har Gry og Henning efterhånden været ude på visit rigtig mange gange. Faktisk så mange gange, at når Gry bliver spurgt indtil det, svarer hun: "Uh det ved jeg ikke - rigtig mange gange i hvert fald". Det hyggespredende makkerpar tager gerne ud en gang om måneden og holder det rimelig lokalt. De tager både ud til plejehjem, specialskoler, specialbørnehaver, dagtilbud og bosteder. Desuden tager de også ofte ud til større arrangementer som for eksempel Hillerød Horse Show og Dyrenes Dag. De gør de det helt gratis, for Gry mener, at det ikke skal være betinget af økonomi, men at alle skal have muligheden for at få besøg. 

Når de er ude på besøg, gør de indimellem lidt ekstra ud af deres udklædning - især til højtider. Det er noget, folk elsker at se, og det bringer altid masser af smil frem. De kan også sagtens finde på bare at gå en tur igennem byen med deres udklædning, tage på spontane besøg og skabe glæde omkring dem på den måde.

Ud over udklædningen, så kræver deres besøg dog en del forberedelse. Gry fortæller, at hun plejer at bruge en del tid på at gøre hesten klar, da hun gerne vil præsentere en flot hest. Så det er bare om at glad i gang med alle striglerne og kludene, understreger Gry.

 

Hvad er det, Gry og Henning gør?

Sanser

Noget af det, Gry lægger særligt stor vægt på under et besøg, er fokus på sanser og sanseindtryk. Hun og Henning har derfor været afsted på sansefestivaller, hvor hovedfokus lå på de forskellige sanser, og hvordan man kan stimulere dem.

En stimulering af sanserne er blandt andet med til at bringe hukommelsen tilbage hos for eksempel personer med demens. Da de ofte har været på besøg på plejehjem, møder Gry og Henning tit folk der har demens, og her har de oplevet nogle fantastiske øjeblikke. 

Historie

Gry fortæller, at de engang besøgte en ældre herre, som led af demens. Da han fik muligheden for at se Henning, røre ved ham og dufte til ham, bragte det mange minder frem, og han huskede, at han plejede at være jockey. Det var noget han ellers havde glemt, og ingen på plejehjemmet vidste det. Det vakte tydeligvis utrolig meget glæde i ham, og det smittede af på de andre på plejehjemmet, forklarer hun.

Gry fortæller også, at de engang skulle ind til en blind dame, som ikke troede på, at der kom en hest ind til hende. Men da hun kunne høre hestehovene på gulvet, røre ved hesten og dufte til den, blev hun så utrolig glad. Også hun havde haft et liv fyldt med heste, og alle disse sanseindtryk gjorde, at hun kunne huske meget mere end før besøget. Hun delte ud af sine mange historier fra hesteverdenen til hele selskabet. 

At vække sanserne er altså virkelig noget, der kan påvirke mennesker. Og ifølge Gry er miniaturehestene et rigtig godt match til dette formål, da de også selv er meget sansende. Gry får ofte stillet spørgsmålet: "Hvad kan man bruge så små heste til? Man kan jo ikke ride på dem". Her må hun forklare, at miniaturehestene kan noget andet og helt specielt. Hun mener, at miniaturehestene er så sansende, at de tydeligt kan mærke, hvem de er sammen med. Er det er en person, der har særlige udfordringer, så ændrer de på, hvor milde og nemme de er. 

Om Henning fortæller Gry, at han er den hest, der oftest er med på besøg. Hans karriere som besøgshest begyndte, da han var fire måneder gammel. Henning har et rigtig godt sind, fortæller Gry og påpeger, at han faktisk også har et handicap. Han har nemlig en defekt knogle, som gør, at han mangler et lille stykke af den. Han er født sådan, og det er ikke noget, han er påvirket af, understreger Gry. Hun tror faktisk, at den defekte knogle måske ligefrem kan hjælpe ham til at have en endnu bedre forståelse for de mennesker, der selv har nogle udfordringer.

Hvad får man ud af det?

Når samtalen falder på, hvad man får ud af at tage afsted med en besøgshest, er Gry helt klar i mælet: Det er guld værd!

"Det er guld værd. Både for dem vi besøger, men også for os."

- GRY FRELLESVIG BERTELSEN

"Folk lyser helt op, når de små søde heste kommer ind og de mennesker, som de besøger får nogle skønne oplevelser ud af det", forklarer hun. "Samtidig bliver deres sanser stimuleret, hvilket tit vækker nogle specielle følelser og minder". Det, som kommer frem, bliver hos personen i lang tid, og derfor kan glæden af et besøg vare rigtig, rigtig længe, slår hun fast. 

Det giver selvfølgelig også en masse glæde hos Gry og hestene. "Det at få lov til at opleve folks reaktioner på de små heste, er helt ubeskriveligt og så fantastisk givende", siger hun.

Hvilke egenskaber skal hesten have?

Når man er på udkig efter en hest som skal være besøgshest, er der nogle bestemte egenskaber, der er godt at se efter. Det er nemlig bestemt ikke alle heste, der egner sig til det.

For det første, siger Gry, er miniaturehesten en supergod race til dette, da folk har nemmere ved mentalt at håndtere en lille hest fremfor en stor. Derfor kan folk, som normalt ikke er så glade for heste, ofte godt lide de små; de er ikke lige så "farlige". Hun fortæller, at når de for eksempel har været på besøg på specialskoler, er der nogle gange en elev eller to, som starter ud med at være bange for heste. Men da besøgshestene er så små, ender det oftest med, at eleverne alligevel kommer hen og hilser på hestene og giver et lille nus. På den måde overkommer de deres frygt, og det skaber en succesoplevelse og sejrsfølelse, som gavner i rigtig lang tid efter selve besøget. Racen er også oplagt, da dens størrelse gør det noget lettere at være indenfor, og for eksempel tage en elevator - som Henning elsker at gøre! 

For det andet, er der nogle bestemte personlighedstræk, som er gode i en besøgshest:

  • Den skal være nysgerrig på ting, og skal ikke reagere negativt, for eksempel på lyde.
  • Den skal have et roligt sind. Gry har for eksempel også en avlshingst, men han ville aldrig passe som besøgshest på grund af sit temperament. 
  • Den skal være tryg mennesker og elske at være sammen med dem. 

Hun fortæller også, at Henning elsker mennesker. Han har altid været helt vild med at blive nusset og kysset, og generelt bare at være sammen med mennesker. Når de for eksempel kommer ind på et plejehjemmet, går Henning selv hen og lægger sit hoved på skødet af de folk, som de besøger. "Han er et stort nusse-putte-hoved og er meget kærlig", fortæller Gry. 

Hvordan kommer man i gang?

Hvis du gerne vil prøve at tage ud på besøg med din egen hest, har Gry en håndfuld tips til dig:

  • Miljøtræning. Det er meget vigtigt, at hesten ikke reagerer negativt på uventede ting, og dette kan miljøtræning hjælpe med. Gry fortæller, at de bruger mange høje lyde og børn, der larmer og laver pludselige ting. De har endda en startpistol, som de kan affyre, og deres heste trækker ikke én muskel. De er blevet så vant til lyde, at det ikke betyder noget for dem. Det er vigtigt, for på eksempelvis en specialskole kan der ske alt muligt uventet.
  • Opsøg andre der kender til det. Der er flere forskellige foreninger med besøgsheste, som man kan blive en del af. Hvis man er en del af et fællesskab, kan man dele ud af sine erfaringer og hjælpe hinanden. Der er også holdtræning med fokus på miljøtræning, så man sammen kan styrke sine heste. 
  • En renlig hest. Gry fortæller, at Henning kun har lagt en gave én enkelt gang, da han var lille. Det handler rigtig meget om at kunne aflæse sin hest korrekt, fortæller hun. Hun kan mærke på Henning, at han bliver lidt urolig, når han er trængende, og så går de udenfor eller ud i traileren, hvor han kan gøre det, han skal. Derefter kan de gå ind igen og være klar til mere hygge.
besogshest-11.jpg
besogshest_7.jpg
besogshest_12.jpg
besogshest_13.jpg
besogshest_14.jpg
besogshest_2.jpg
besogshest_1.jpg
besogshest_10.jpg
besogshest_5.jpg

glæde og succesoplevelser

New image
Modtag alt om ridesport og livet med hest i din mailboks
Hold dig opdateret på vores platforme
New image

Annonce

Annonce

Heste kan bruges til mange fantastiske formål. Blandt andet kan de sprede utrolig meget glæde. Nu skal du møde en hest, der har skabt ekstra meget lykke de seneste par år, nemlig besøgshesten Henning. Hans ejer, Gry, fortæller her om passionen for at tage på visit med en besøgshest, hvordan det foregår og deler ud af hende og Hennings fantastiske historier. 

Annonce

Annonce

Annonce

Besøgshesten Henning skaber 

Af Line Holm Rasmussen. Foto: Privat.

glæde og succesoplevelser

besogshest_7.jpg

Motivationen

Gry Frellesvig Bertelsen er tidligere sygeplejerske, og hun har altid har haft en gennemtrængende lyst til at hjælpe andre mennesker. 

"Det er ens pligt at gøre, hvad man kan for andre mennesker, uden at forvente noget igen - så verden kan blive et bedre sted."

- GRY FRELLESVIG BERTELSEN

Gry brænder især for at hjælpe mennesker med specielle behov - det er her, hendes passion ligger. Hendes søn har autisme, og det er igennem ham, at interessen for terapiheste begyndte.

Familien fik en gammel terapihest til sønnen, og Gry kunne straks mærke, at hesten kunne noget helt specielt. Den kunne fornemme, at deres søn havde udfordringer, og derfor var den meget rolig og blid, når den var sammen med ham. Gry fortæller, at han kunne slippe tovet, og hesten blev stående bomstille ved siden af. Men hvis det var en af de andre, der skulle håndtere hesten, og de slap taget i den, så gik hesten bare sin vej. 

Derudover var det også tydeligt for dem at se, at deres søn og hesten fik et rigtig godt og stærkt bånd sammen - og at det kunne hjælpe deres søn. Det var derfor Grys personlige oplevelser, der gjorde, at hun fik idéen til selv at arbejde med besøgsheste. Hun så, hvor stor en forskel det kunne gøre, og hvor meget lykke, sådanne heste kunne skabe. 

besogshest_13.jpg
besogshest_14.jpg

Hvad er det, Gry og Henning gør?

Nu har Gry og Henning efterhånden været ude på visit rigtig mange gange. Faktisk så mange gange, at når Gry bliver spurgt indtil det, svarer hun: "Uh det ved jeg ikke - rigtig mange gange i hvert fald". Det hyggespredende makkerpar tager gerne ud en gang om måneden og holder det rimelig lokalt. De tager både ud til plejehjem, specialskoler, specialbørnehaver, dagtilbud og bosteder. Desuden tager de også ofte ud til større arrangementer som for eksempel Hillerød Horse Show og Dyrenes Dag. De gør de det helt gratis, for Gry mener, at det ikke skal være betinget af økonomi, men at alle skal have muligheden for at få besøg. 

Når de er ude på besøg, gør de indimellem lidt ekstra ud af deres udklædning - især til højtider. Det er noget, folk elsker at se, og det bringer altid masser af smil frem. De kan også sagtens finde på bare at gå en tur igennem byen med deres udklædning, tage på spontane besøg og skabe glæde omkring dem på den måde.

Ud over udklædningen, så kræver deres besøg dog en del forberedelse. Gry fortæller, at hun plejer at bruge en del tid på at gøre hesten klar, da hun gerne vil præsentere en flot hest. Så det er bare om at glad i gang med alle striglerne og kludene, understreger Gry.

 

Sanser

Noget af det, Gry lægger særligt stor vægt på under et besøg, er fokus på sanser og sanseindtryk. Hun og Henning har derfor været afsted på sansefestivaller, hvor hovedfokus lå på de forskellige sanser, og hvordan man kan stimulere dem.

En stimulering af sanserne er blandt andet med til at bringe hukommelsen tilbage hos for eksempel personer med demens. Da de ofte har været på besøg på plejehjem, møder Gry og Henning tit folk der har demens, og her har de oplevet nogle fantastiske øjeblikke. 

Historie

Gry fortæller, at de engang besøgte en ældre herre, som led af demens. Da han fik muligheden for at se Henning, røre ved ham og dufte til ham, bragte det mange minder frem, og han huskede, at han plejede at være jockey. Det var noget han ellers havde glemt, og ingen på plejehjemmet vidste det. Det vakte tydeligvis utrolig meget glæde i ham, og det smittede af på de andre på plejehjemmet, forklarer hun.

Gry fortæller også, at de engang skulle ind til en blind dame, som ikke troede på, at der kom en hest ind til hende. Men da hun kunne høre hestehovene på gulvet, røre ved hesten og dufte til den, blev hun så utrolig glad. Også hun havde haft et liv fyldt med heste, og alle disse sanseindtryk gjorde, at hun kunne huske meget mere end før besøget. Hun delte ud af sine mange historier fra hesteverdenen til hele selskabet. 

At vække sanserne er altså virkelig noget, der kan påvirke mennesker. Og ifølge Gry er miniaturehestene et rigtig godt match til dette formål, da de også selv er meget sansende. Gry får ofte stillet spørgsmålet: "Hvad kan man bruge så små heste til? Man kan jo ikke ride på dem". Her må hun forklare, at miniaturehestene kan noget andet og helt specielt. Hun mener, at miniaturehestene er så sansende, at de tydeligt kan mærke, hvem de er sammen med. Er det er en person, der har særlige udfordringer, så ændrer de på, hvor milde og nemme de er. 

Om Henning fortæller Gry, at han er den hest, der oftest er med på besøg. Hans karriere som besøgshest begyndte, da han var fire måneder gammel. Henning har et rigtig godt sind, fortæller Gry og påpeger, at han faktisk også har et handicap. Han har nemlig en defekt knogle, som gør, at han mangler et lille stykke af den. Han er født sådan, og det er ikke noget, han er påvirket af, understreger Gry. Hun tror faktisk, at den defekte knogle måske ligefrem kan hjælpe ham til at have en endnu bedre forståelse for de mennesker, der selv har nogle udfordringer.

Hvad får man ud af det?

Når samtalen falder på, hvad man får ud af at tage afsted med en besøgshest, er Gry helt klar i mælet: Det er guld værd!

"Det er guld værd. Både for dem vi besøger, men også for os."

- GRY FRELLESVIG BERTELSEN

"Folk lyser helt op, når de små søde heste kommer ind og de mennesker, som de besøger får nogle skønne oplevelser ud af det", forklarer hun. "Samtidig bliver deres sanser stimuleret, hvilket tit vækker nogle specielle følelser og minder". Det, som kommer frem, bliver hos personen i lang tid, og derfor kan glæden af et besøg vare rigtig, rigtig længe, slår hun fast. 

Det giver selvfølgelig også en masse glæde hos Gry og hestene. "Det at få lov til at opleve folks reaktioner på de små heste, er helt ubeskriveligt og så fantastisk givende", siger hun.

besogshest_1.jpg
besogshest_2.jpg

Hvilke egenskaber skal hesten have?

Når man er på udkig efter en hest som skal være besøgshest, er der nogle bestemte egenskaber, der er godt at se efter. Det er nemlig bestemt ikke alle heste, der egner sig til det.

For det første, siger Gry, er miniaturehesten en supergod race til dette, da folk har nemmere ved mentalt at håndtere en lille hest fremfor en stor. Derfor kan folk, som normalt ikke er så glade for heste, ofte godt lide de små; de er ikke lige så "farlige". Hun fortæller, at når de for eksempel har været på besøg på specialskoler, er der nogle gange en elev eller to, som starter ud med at være bange for heste. Men da besøgshestene er så små, ender det oftest med, at eleverne alligevel kommer hen og hilser på hestene og giver et lille nus. På den måde overkommer de deres frygt, og det skaber en succesoplevelse og sejrsfølelse, som gavner i rigtig lang tid efter selve besøget. Racen er også oplagt, da dens størrelse gør det noget lettere at være indenfor, og for eksempel tage en elevator - som Henning elsker at gøre! 

besogshest-11.jpg

For det andet, er der nogle bestemte personlighedstræk, som er gode i en besøgshest:

  • Den skal være nysgerrig på ting, og skal ikke reagere negativt, for eksempel på lyde.
  • Den skal have et roligt sind. Gry har for eksempel også en avlshingst, men han ville aldrig passe som besøgshest på grund af sit temperament. 
  • Den skal være tryg mennesker og elske at være sammen med dem. 

Hun fortæller også, at Henning elsker mennesker. Han har altid været helt vild med at blive nusset og kysset, og generelt bare at være sammen med mennesker. Når de for eksempel kommer ind på et plejehjemmet, går Henning selv hen og lægger sit hoved på skødet af de folk, som de besøger. "Han er et stort nusse-putte-hoved og er meget kærlig", fortæller Gry. 

Hvordan kommer man i gang?

Hvis du gerne vil prøve at tage ud på besøg med din egen hest, har Gry en håndfuld tips til dig:

  • Miljøtræning. Det er meget vigtigt, at hesten ikke reagerer negativt på uventede ting, og dette kan miljøtræning hjælpe med. Gry fortæller, at de bruger mange høje lyde og børn, der larmer og laver pludselige ting. De har endda en startpistol, som de kan affyre, og deres heste trækker ikke én muskel. De er blevet så vant til lyde, at det ikke betyder noget for dem. Det er vigtigt, for på eksempelvis en specialskole kan der ske alt muligt uventet.
  • Opsøg andre der kender til det. Der er flere forskellige foreninger med besøgsheste, som man kan blive en del af. Hvis man er en del af et fællesskab, kan man dele ud af sine erfaringer og hjælpe hinanden. Der er også holdtræning med fokus på miljøtræning, så man sammen kan styrke sine heste. 
  • En renlig hest. Gry fortæller, at Henning kun har lagt en gave én enkelt gang, da han var lille. Det handler rigtig meget om at kunne aflæse sin hest korrekt, fortæller hun. Hun kan mærke på Henning, at han bliver lidt urolig, når han er trængende, og så går de udenfor eller ud i traileren, hvor han kan gøre det, han skal. Derefter kan de gå ind igen og være klar til mere hygge.
besogshest_5.jpg

Malgré Tout

Malgré Tout er navnet på Danmarks digitale medie for ryttere og mennesker med hestesport som passion og levevej. Vort medie er en kombination af website, jævnlige nyhedsbreve, vores gratis online magasin og app.
Fuld skærm