Dressurrytter Selina Solberg illustrerer en række øvelser længere nede i artiklen.

Vil du have endnu mere inspiration, tips og tricks til livet med hest?

Hold dig opdateret på vores platforme

Annonce

Annonce

Du kunne næppe forestille dig at sætte dig i sadlen uden ridehjelm, vel? Men kunne du så forestille dig at sætte dig i sadlen med skævheder i din krop? De fleste ryttere vil nok kunne svare ja til det sidste, for det er sjældent, vi er bevidste om de skævheder og skavanker, vi går rundt med – og vi er formentligt slet ikke bevidste om, hvordan det påvirker vores hest og dermed vores ridning.

Det er rytter, fysioterapeut og personlig træner Lene Theill, som driver virksomheden Fit4You, heldigvis. Hun bruger sin viden og sine kompetencer til at hjælpe ryttere med at blive klar over, hvordan deres skævheder og ubalancer kan påvirke rideturen. Her guider hun dig med tips, tricks og konkrete øvelser til, hvordan du kan blive en bedre rytter ved også at have fokus på din fysiske form. Her kan du høre hende svare på vores spørgsmål om netop dét emne. 

Annonce

Annonce

Annonce

God fysisk form kan sikre rytteren mod skader

Fysioterapeut:

Af Cæcilie Kallehave Jensen
Foto: Carsten Paludan-Müller

Lene Theill

  • Uddannet fysioterapeut i 1999
  • Uddannet master/kandidat i idræt og velfærd i 2004
  • Har en række kurser og videreuddannelser indenfor træning, kost og coaching
  • Driver til dagligt Fit4you, startet i 2013, hvor hun tilbyder fysioterapi og personlig træning
  • Det primære interesseområder er forebyggende træning og genoptræning af idrætsskader
  • Arbejder med udgangspunkt i at gøre rytterens krop så lige som muligt og ensarte muskelstyre og koordination
  • Fokus på rytterens korrekte indvirkning på hesten for at undgå skader og optimere performance
  • Træner med topryttere indenfor både dressur, spring og military
  • Forfatter til den populære ryttertræningsbog Ryttertræning
  • Tilbyder både træning fysisk og online

“God fysisk form er mange ting. Som rytter er der flere elementer, der spiller ind, såsom bevægelighed, stabilitet/styrke, koordination, kondition og balance. Det er samspillet mellem disse elementer, der gør dig i god fysisk form.

Jo bedre bevægelighed, du har, jo bedre kan du følge hestens bevægelser – planlagte såvel som uforudsete. Jo bedre bevægelighed, jo færre spændinger til at holde dig fast, medmindre du er hypermobil i dine led. Men du er også nødt til at have stabiliteten og styrken til at kunne holde dig på sædet – og koordinationen til at reagere hurtigt nok og i rette omfang.”

“Langt de fleste ryttere, der kommer med deciderede skavanker – altså ikke skævheder og ubalancer, men ting, der gør ondt – kommer med hofte- og lænderygproblemer. Som regel skyldes det manglende bevægelighed, som der kompenseres for med uhensigtsmæssig meget spænding i nogle muskler. Det skal ikke gøre ondt at ride. Hvis det gør det, er der noget galt.”

“Når vi rider, sidder vi jo altid med benene spredte og en bøjet hofte. Det er ikke en naturlig position for menneskekroppen, og derfor giver det anledning til spændinger i kroppen og ofte overbelastninger i nogle muskler og senetilhæftninger. Det kræver faktisk ret meget bevægelighed omkring bækkenet at kunne sidde afslappet på hesten.

“Professionelle ryttere træner ofte en stor del styrketræning med vægte og konditionstræning – og det er også rigtig vigtigt, men for langt de fleste almindelige amatørryttere vil der være langt større effekt ved at lave bevægelighedstræning, corestabilitetstræning og balancetræning. Det vigtigste, hvis vi taler styrke, vil være corestabilitetsøvelser. Men som nævnt tidligere er det samspillet af alle elementerne, der giver den gode fysik.”

“Ved at træne dig selv, øger du dine musklers evne til at arbejde og reagere hurtigt. Derfor kan du både fra jorden og på hesten undgå skader, som ellers ville være opstået. Ved at have god kondition vil du ikke blive så hurtigt blive udmattet og dermed ikke risikere at miste koncentrationen. Det er altså både det fysiske og mentale overskud i sadlen og sammen med hesten, det gavner.”

Annonce

Derfor er det vigtigt for rytteren

“Jo bedre fysisk form, du er i, jo mindre er risikoen for, at du falder af. Og hvis du falder af, vil en god fysisk form beskytte dig mod brud og længerevarende skader. Og det vil sørge for, at du hurtigere restituerer efter faldet.”

Derfor er det vigtigt for hesten

“Du risikerer at udsætte både din hest og dig selv for unødige belastninger. Hvis du for eksempel ikke har fysikken til at sidde afslappet i sadlen og følge hestens bevægelser, vil du enten skulle holde dig fast i tøjlen eller klemme dig fast med benene. Begge dele vil ændre hestens forudsætninger for at bevæge sig frit og balanceret – og i værste fald resultere i skader. Det vil også skabe unødige spændinger i din krop med risiko for spændingssmerter i eksempelvis skuldre eller ryg.”

“Jo mere, du kan ”bære” dig selv, jo bedre kan hesten også bære dig. Jo mere balanceret, du er, jo nemmere er det for hesten af balancere sig selv. Jo bedre koordineret, du er, jo bedre kan du skille dine hjælpere ad – og derved ride med lettere hjælpere. Så rytterens fysik påvirker
hesten i alle aspekter.”

“De fleste af os har nok prøvet, at vores hest går anderledes frit eller i longe, end den gør med rytter på – eller at den går anderledes med en anden rytter end os selv. Det kan være en ret god
læring at se.

Derudover kan det være ret godt at arbejde i skridt med at ændre sin vægtfordeling i sadlen. Bare prøv at skridte for lange tøjler, og læg vægten på det ene sædeben. Hvad gør hesten? Læg vægten på det andet sædeben – hvad gør hesten nu? Så kan du prøve at tænke over, hvor svært det er for hesten, hvis du konsekvent og ubevidst gør det samme på hver eneste ridetur og samtidig kræver, at hesten går ligeud. Det resulterer i mange spændinger og eventuelt overbelastninger i hesten.”

Øvelser, du kan lave derhjemme

Alle øvelserne herunder kan hjælpe dig til at forebygge spændinger i kroppen og overbelastningsskader, når du har været ude at ride. De er også at finde i Lene Theills bog, Ryttertræning, hvor der er endnu flere øvelser at finde.

Udførelse

Løft bagdelen så højt du kan, og rul langsomt ned igen hvirvel for hvirvel oppe fra nakken.

Sørg for at have et lige bækken hele vejen op og ned. Gentag øvelsen op til 10 gange.

(Side 58 i Ryttertræning)

Løft skiftevis det ene og det andet ben. Gør det op til 8 gange med hvert ben.

Udførelse

“Det skal ikke gøre ondt at ride. Hvis det gør det, er der noget galt”

Udførelse

Lad hoften synke så langt ind til væggen, som den kan, helt lige og uden rotation i bækkenet, og skub dig derefter tilbage til udgangspositionen. Gentag det op til 10 gange og skift side.

Øvelse

Sid så lige, du kan. Mærk hvilket sædeben, du har mest vægt på. Skub bolden ud til den side, du har mest vægt på. Du må ikke bruge hænder eller fødder, kun sædet. Det vil sige, at hvis du sidder med mest vægt på højre sædeben, så skubber du bolden ud til højre for at få mere vægt på venstre sædeben - eller omvendt. Gentag til du har ligevægt.

Derefter kan du køre frem og tilbage med lige meget vægt på begge sædeben. Gentag så længe du har ligevægt. Vend ellers tilbage til første del af øvelsen. Jo mere øvet, du bliver, jo længere kan du komme ud i bevægelserne. Til sidst måske helt udstrakt som på billedet.

Sørg for at udføre øvelserne på bolden langsomt og kontrolleret, da hurtige bevægelser skaber en hurtig modreaktion.

Udgangsposition

Sid på bolden uden at røre gulvet med fødderne.

SIDDENDE PÅ BOLD

(Side 60 i Ryttertræning)

(Side 63 i Ryttertræning)

Som ryttere ifører vi os ofte både ridehjelm og sikkerhedsvest, før vi sætter os i sadlen, så vi forhåbentligt kan undgå at komme til skade. Men faktisk kan du som rytter gøre endnu flere ting for at højne sikkerheden i din omgang med heste, så du undgår skader og lignende.

Hvad betyder det at være i god fysisk form, når man er rytter?

Hvilke skavanker oplever du ofte, at ryttere har, når de kommer til dig? 

Hvordan kan en god fysisk form medvirke til, at man undgår rytterskader?

Hvad sker der, når vi som ryttere pådrager os skader i sadlen?

Hvad kan man gøre for at træne det?

Hvad betyder det for sikkerheden i omgangen med hesten?

Hvordan opdager man som rytter, at ens fysiske form påvirker hesten og ens ridning?

Hvad kan være konsekvenserne ved, at man ikke er i form? 

Udgangsposition

Lig på ryggen med bøjede ben og fødderne i gulvet. Der skal være en boftebreddes afstand mellem dine fødder. Armene skal ligge ned langs siden.

BÆKKENLØFT

Udgangsposition

Stå på dine underarme og tæer i planke. Albuerne skal være lige under skuldrene. Du skal være strakt i kroppen med bagdelen kippet ind under dig, mens lænden skal være oppe.

(Side 59 i Ryttertræning)

PLANKE

Udgangsposition

Stå med underarmen vandret op ad en væg eller barriere ud for skulderen og med fødderne cirka 40-50 centimeter ud fra væggen. Knæene skal være helt samlede og strakte.

STÅENDE SIDEPLANKE

Vil du have endnu mere inspiration, tips og tricks til livet med hest?

Hold dig opdateret på vores platforme

Annonce

Annonce

Julie Herskind med sin hest, Axel.

EQUIGROUP
KVALITET TIL GOD PRIS
VIBRATIONSGULV

DKK 49.900,- eller 899,- /mdr. i leasingydelse + moms

Annonce

8.

Vær realistisk i forhold til planlægningen, så du når det, du sætter dig for.

Annonce

Annonce

Annonce

Dressurrytter Selina Solberg illustrerer en række øvelser længere nede i artiklen.

Fysioterapeut:

God fysisk form kan sikre rytteren mod skader

Af Cæcilie Kallehave Jensen
Foto: Carsten Paludan-Müller

Som ryttere ifører vi os ofte både ridehjelm og sikkerhedsvest, før vi sætter os i sadlen, så vi forhåbentligt kan undgå at komme til skade. Men faktisk kan du som rytter gøre endnu flere ting for at højne sikkerheden i din omgang med heste, så du undgår skader og lignende.

Du kunne næppe forestille dig at sætte dig i sadlen uden ridehjelm, vel? Men kunne du så forestille dig at sætte dig i sadlen med skævheder i din krop? De fleste ryttere vil nok kunne svare ja til det sidste, for det er sjældent, vi er bevidste om de skævheder og skavanker, vi går rundt med – og vi er formentligt slet ikke bevidste om, hvordan det påvirker vores hest og dermed vores ridning.

Det er rytter, fysioterapeut og personlig træner Lene Theill, som driver virksomheden Fit4You, heldigvis. Hun bruger sin viden og sine kompetencer til at hjælpe ryttere med at blive klar over, hvordan deres skævheder og ubalancer kan påvirke rideturen. Her guider hun dig med tips, tricks og konkrete øvelser til, hvordan du kan blive en bedre rytter ved også at have fokus på din fysiske form. Her kan du høre hende svare på vores spørgsmål om netop dét emne. 

Lene Theill

  • Uddannet fysioterapeut i 1999
  • Uddannet master/kandidat i idræt og velfærd i 2004
  • Har en række kurser og videreuddannelser indenfor træning, kost og coaching
  • Driver til dagligt Fit4you, startet i 2013, hvor hun tilbyder fysioterapi og personlig træning
  • Det primære interesseområder er forebyggende træning og genoptræning af idrætsskader
  • Arbejder med udgangspunkt i at gøre rytterens krop så lige som muligt og ensarte muskelstyre og koordination
  • Fokus på rytterens korrekte indvirkning på hesten for at undgå skader og optimere performance
  • Træner med topryttere indenfor både dressur, spring og military
  • Forfatter til den populære ryttertræningsbog Ryttertræning
  • Tilbyder både træning fysisk og online

Derfor er det vigtigt for rytteren

“Jo bedre fysisk form, du er i, jo mindre er risikoen for, at du falder af. Og hvis du falder af, vil en god fysisk form beskytte dig mod brud og længerevarende skader. Og det vil sørge for, at du hurtigere restituerer efter faldet.”

“God fysisk form er mange ting. Som rytter er der flere elementer, der spiller ind, såsom bevægelighed, stabilitet/styrke, koordination, kondition og balance. Det er samspillet mellem disse elementer, der gør dig i god fysisk form.

Jo bedre bevægelighed, du har, jo bedre kan du følge hestens bevægelser – planlagte såvel som uforudsete. Jo bedre bevægelighed, jo færre spændinger til at holde dig fast, medmindre du er hypermobil i dine led. Men du er også nødt til at have stabiliteten og styrken til at kunne holde dig på sædet – og koordinationen til at reagere hurtigt nok og i rette omfang.”

“Langt de fleste ryttere, der kommer med deciderede skavanker – altså ikke skævheder og ubalancer, men ting, der gør ondt – kommer med hofte- og lænderygproblemer. Som regel skyldes det manglende bevægelighed, som der kompenseres for med uhensigtsmæssig meget spænding i nogle muskler. Det skal ikke gøre ondt at ride. Hvis det gør det, er der noget galt.”

“Når vi rider, sidder vi jo altid med benene spredte og en bøjet hofte. Det er ikke en naturlig position for menneskekroppen, og derfor giver det anledning til spændinger i kroppen og ofte overbelastninger i nogle muskler og senetilhæftninger. Det kræver faktisk ret meget bevægelighed omkring bækkenet at kunne sidde afslappet på hesten.

“Professionelle ryttere træner ofte en stor del styrketræning med vægte og konditionstræning – og det er også rigtig vigtigt, men for langt de fleste almindelige amatørryttere vil der være langt større effekt ved at lave bevægelighedstræning, corestabilitetstræning og balancetræning. Det vigtigste, hvis vi taler styrke, vil være corestabilitetsøvelser. Men som nævnt tidligere er det samspillet af alle elementerne, der giver den gode fysik.”

“Ved at træne dig selv, øger du dine musklers evne til at arbejde og reagere hurtigt. Derfor kan du både fra jorden og på hesten undgå skader, som ellers ville være opstået. Ved at have god kondition vil du ikke blive så hurtigt blive udmattet og dermed ikke risikere at miste koncentrationen. Det er altså både det fysiske og mentale overskud i sadlen og sammen med hesten, det gavner.”

Derfor er det vigtigt 
for hesten

“Du risikerer at udsætte både din hest og dig selv for unødige belastninger. Hvis du for eksempel ikke har fysikken til at sidde afslappet i sadlen og følge hestens bevægelser, vil du enten skulle holde dig fast i tøjlen eller klemme dig fast med benene. Begge dele vil ændre hestens forudsætninger for at bevæge sig frit og balanceret – og i værste fald resultere i skader. Det vil også skabe unødige spændinger i din krop med risiko for spændingssmerter i eksempelvis skuldre eller ryg.”

“Jo mere, du kan ”bære” dig selv, jo bedre kan hesten også bære dig. Jo mere balanceret, du er, jo nemmere er det for hesten af balancere sig selv. Jo bedre koordineret, du er, jo bedre kan du skille dine hjælpere ad – og derved ride med lettere hjælpere. Så rytterens fysik påvirker
hesten i alle aspekter.”

“De fleste af os har nok prøvet, at vores hest går anderledes frit eller i longe, end den gør med rytter på – eller at den går anderledes med en anden rytter end os selv. Det kan være en ret god
læring at se.

Derudover kan det være ret godt at arbejde i skridt med at ændre sin vægtfordeling i sadlen. Bare prøv at skridte for lange tøjler, og læg vægten på det ene sædeben. Hvad gør hesten? Læg vægten på det andet sædeben – hvad gør hesten nu? Så kan du prøve at tænke over, hvor svært det er for hesten, hvis du konsekvent og ubevidst gør det samme på hver eneste ridetur og samtidig kræver, at hesten går ligeud. Det resulterer i mange spændinger og eventuelt overbelastninger i hesten.”

Øvelser, du kan lave derhjemme

Alle øvelserne herunder kan hjælpe dig til at forebygge spændinger i kroppen og overbelastningsskader, når du har været ude at ride. De er også at finde i Lene Theills bog, Ryttertræning, hvor der er endnu flere øvelser at finde.

Udgangsposition

Lig på ryggen med bøjede ben og fødderne i gulvet. Der skal være en boftebreddes afstand mellem dine fødder. Armene skal ligge ned langs siden.

BÆKKENLØFT

Udførelse

Løft bagdelen så højt du kan, og rul langsomt ned igen hvirvel for hvirvel oppe fra nakken.

Sørg for at have et lige bækken hele vejen op og ned. Gentag øvelsen op til 10 gange.

(s. 58)

Udgangsposition

Stå på dine underarme og tæer i planke. Albuerne skal være lige under skuldrene. Du skal være strakt i kroppen med bagdelen kippet ind under dig, mens lænden skal være oppe.

(Side 59 i Ryttertræning)

PLANKE

Udførelse

Løft skiftevis det ene og det andet ben. Gør det op til 8 gange med hvert ben.

“Det skal ikke gøre ondt at ride. Hvis det gør det, er der noget galt”

(Side 60 i Ryttertræning)

Udgangsposition

Stå med underarmen vandret op ad en væg eller barriere ud for skulderen og med fødderne cirka 40-50 centimeter ud fra væggen. Knæene skal være helt samlede og strakte.

STÅENDE SIDEPLANKE

Udførelse

Lad hoften synke så langt ind til væggen, som den kan, helt lige og uden rotation i bækkenet, og skub dig derefter tilbage til udgangspositionen. Gentag det op til 10 gange og skift side.

SIDDENDE PÅ BOLD

(Side 63 i Ryttertræning)

Udgangsposition

Sid på bolden uden at røre gulvet med fødderne.

Øvelse

Sid så lige, du kan. Mærk hvilket sædeben, du har mest vægt på. Skub bolden ud til den side, du har mest vægt på. Du må ikke bruge hænder eller fødder, kun sædet. Det vil sige, at hvis du sidder med mest vægt på højre sædeben, så skubber du bolden ud til højre for at få mere vægt på venstre sædeben - eller omvendt. Gentag til du har ligevægt.

Derefter kan du køre frem og tilbage med lige meget vægt på begge sædeben. Gentag så længe du har ligevægt. Vend ellers tilbage til første del af øvelsen. Jo mere øvet, du bliver, jo længere kan du komme ud i bevægelserne. Til sidst måske helt udstrakt som på billedet.

Sørg for at udføre øvelserne på bolden langsomt og kontrolleret, da hurtige bevægelser skaber en hurtig modreaktion.

Hvad betyder det at være i god fysisk form, når man er rytter?

Hvilke skavanker oplever du ofte, at ryttere har, når de kommer til dig? 

Hvordan kan en god fysisk form medvirke til, at man undgår rytterskader?

Hvad sker der, når vi som ryttere pådrager os skader
 i sadlen?

Hvad kan man gøre for at 
træne det?

Hvad betyder det for sikkerheden i omgangen 
med hesten?

Hvordan opdager man som rytter, at ens fysiske form påvirker hesten og ens ridning?

Hvad kan være konsekvenserne ved, at man ikke er i form? 

Malgré Tout

Malgré Tout er navnet på Danmarks digitale medie for ryttere og mennesker med hestesport som passion og levevej. Vort medie er en kombination af website, jævnlige nyhedsbreve, vores gratis online magasin og app.
Fuld skærm