New image
vandrefold-bill-12.jpg
Modtag alt om ridesport og livet med hest i din mailboks
Hold dig opdateret på vores platforme
New image

hvorfor og hvordan?

Af Line Holm Rasmussen
Billeder: Privat / Arkiv

Der findes mange forskellige måder at holde heste på, og i denne artikel tager vi fat i, hvordan man kan bruge en vandrefold. Vi ser nærmere på, hvordan man kan lave den, hvordan den fungerer, samt hvilke fordele der kan være. For at svare på alt dette har vi allieret os med hesteejer Ann Pedersen, som er en stor vandrefoldsentusiast og har meget erfaring med at bruge vandrefold til sine heste. 

Annonce

Annonce

Annonce

Annonce

Vandrefold:

Træflis

Sand

Småsten

Knuste mursten

Fliser

Stabilgrus

Jord    

Plastriste/græsarmering

Svinespalter

Græs

Gummimåtter 

Bakker og vandhuller.

Hvem er Ann Pedersen?

Ann Pedersen har været hesteejer i over 30 år og arbejder som dyrepasser hos Dyrenes Beskyttelse. Hun er selv uddannet rideinstruktør og elsker at ride dressur og dejlige skovture. Derudover har hun Facebook-gruppen Vandrefolden, som har 3200 medlemmer, hvor man kan dele erfaringer, råd og tips med hinanden. Ann fortæller, at hun oplever større og større interesse for gruppen - og dermed større interesse i vandrefolde. 

Hvad er en vandrefold? 

Bevægelse

En vandrefold er en slags sti-system, som man kan lave til sine heste.  Målet med en vandrefold er at få hestene til at bevæge sig mere, når de er på fold, og dette kan man gøre ved at motivere dem til at gå bestemte steder hen. Ann fortæller, at det selvfølgelig er meget forskelligt, hvor meget hestene går, men at man godt kan forvente, at de vil gå mellem 5 km. og 20 km. på et døgn. 

Naturlige forhold

Ud over mere bevægelse går Ann meget op i, at vandrefolde skaber mere naturlige forhold for hestene. Hun forklarer, at når heste går frit i naturen (eller på store folde) laver de selv nogle spor, som de følger, og ved at lave en vandrefold, stimulerer og tilfredsstiller man hestens naturlige adfærd i forhold til at bevæge sig på disse spor. Hun fortæller også, at heste fra naturens side, er vant til at søge efter føde, og siger; "I naturen bruger heste omkring 16 timer i døgnet på at søge efter føde. Så med en vandrefold kan man opfylde det behov, samtidig med at man får en hest, der kommer i bedre form. Hestenes natur er at spise utrolig varieret og nippe til mange forskellige slags urter, buske og træer." 

Individuelt

Det er vigtigt at understrege, at når man skal lave en vandrefold, er det meget vigtigt at tænke over hestene i flokken og sørge for, at der er den plads, de har brug for. Ann uddyber; "Det er supervigtigt at tænke på, hvordan ens hesteflok fungerer sammen til dagligt, når man overvejer, hvordan man for eksempel vil tildele hø og vand - er der altid plads til, at den svageste i flokken kan komme til?"

Derudover nævner Ann også, at vandrefolde kan være en fordel for heste, der er i risiko for at blive forfangne, da det giver mulighed for at hestene kan bevæge sig mere og ikke spise for meget græs. Hvis man har sådan en hest, fortæller Ann, at man eventuelt også kan vælge at fjerne græsset på stierne. 

Ikke for meget græs

Hvordan laver man en vandrefold? 

I forhold til hvordan man kan lave sin vandrefold, fortæller Ann:

"Hvis man vil gå engageret til værks men stadig starte op på en ret enkelt måde, kan man tage en almindelig, firkantet fold og sætte et indvendigt hegn op hele vejen rundt. Så bliver der en lang sti hele vejen rundt, i en firkant. I hjørnerne kan man lave hegnet skråt, så der kommer et hvileområde i hvert hjørne. Hvis man er heldig og har et varieret stykke jord til rådighed, er der næsten ingen grænser for, hvor spændende man kan lave sin vandrefold. Der kan jo være stier rundt om en sø, igennem skov og krat eller over bakker. Det vigtigste er bare, at man tjekker om træer, buske og planter er giftige for hestene, og at jordbunden selvfølgelig er fast og sikker for hestene, så de ikke kan komme til skade. Jeg vil også lige sige, at hvis man giver hestene adgang til søer, vandløb eller åer, så skal man lige tjekke op på, om vandet er skadeligt". 

Desuden understreger Ann, at man selvfølgelig skal være opmærksom på at overholde lovgivningen for hold af heste, som gør at man skal have et stort areal på folden. Det kan man gøre ved at lave et større, åbent stykke, som overholder mindstemålene for et bestemt antal heste. Hun siger; "Når det stykke jord er overholdt, kan man designe resten af vandrefolden, lige som man lyster - så længe det selvfølgeligt er forsvarligt for hestene". 

Naturen som del af en vandrefold

Størrelsen på vandrefolden og bredden af stierne er naturligvis individuelle og afhænger af hesteflokken, men Ann forklarer, om hendes vandrefold; "Jeg har 5 meter brede stier og synes, det er meget passende. Men har man to shetlændere, der er pot og pande, så skal man måske helt ned til 3 meter brede stier. Det kommer meget an på flokken og selvfølgelig også om, hvilket underlag der er på stierne. Hvor store hvileområderne skal være, kommer også an på flokken. Det skal jo helst ikke være en helt lille fold, så de hænger ud i flere timer på samme sted. Men samtidig skal de også kunne hvile der og ikke blive stresset. De skal jo ikke drives rundt på stierne konstant."

En anden vigtig pointe er at man ikke skal lave blinde stier, og Ann siger; "Kan man ikke undgå en blind sti, så lav et større område i enden og for eksempel en lille 'rundkørsel' til hestene ved at lave et rundt bed i midten, så de kan vende om og komme tilbage på stien".

vandrefold_bill_1.jpg

Størrelse på vandrefolden

Ann anbefaler, at hvis man laver vandrefolden på en eksisterende fold, kan man bare bruge det hegn, der allerede står. Så kan man sætte et indvendigt hegn op, som til at starte med kan være midlertidigt. Hun anbefaler et midlertidigt hegn i starten, fordi det kan være en god idé at se, hvordan hestene bruger vandrefolden, og om der er noget, man skal ændre for at få den ønskede effekt. 

Hegnet

Når man kaster sig ud i at lave en vandrefold, er det desuden vigtigt at tænke over indretningen af den. Ann fortæller, at det er vigtigt at lave en naturlig vandrefold, hvor man inddrager naturen meget, og siger: “At samarbejde med naturen er meget nemmere end at arbejde imod den”.

På vandrefolden kan det være en god idé at have nogle forskellige planter, som for eksempel træer, buske og urter. Det vigtigste er blot, at man undersøger planterne grundigt, og sørger for, at man ikke planter noget der er giftigt, samt at man kan finde planter, der har den funktion, man ønsker. Ann er stor tilhænger af at plante mange forskellige planter, og hun har for eksempel også sået urter nogle steder i græsset, for at give variation. Ud over det kan du også vælge at bruge træer og buske til at lave læhegn på folden, som kan give ly til hestene. Man skal dog være meget påpasselig med valget af urter og planter, hvis man har drægtige eller lakterende hopper på folden.

Planter

vandrefold-bill-8.jpg

Ann har blandt andet valgt at lave et naturligt læhegn på sin vandrefold. Foto: Privat.

Når man skal lave underlaget på vandrefolden, understreger Ann vigtigheden i, at have varierende typer underlag, som har forskellige funktioner. Ann fortæller, at nogle typer underlag er drænende, andre sænker farten på hestene, nogle er dejlige at ligge i og andre er specielt gode for hestenes proprioceptorer (der understøtter hestenes kropsbevidsthed og balance). Hun forklarer derfor; "Man skal kigge på sine stier og vurdere, hvor der for eksempel er vådest og derefter vælge et passende underlag, som kan holde hovene nogenlunde tørre om vinteren. Tænk over, hvilket underlag der er praktisk under hø-stationerne, da det gerne skal være nemt at rive tabt hø sammen. Så læg en plan, inden I går i gang med at fordele de forskellige underlag". 

Underlag

Anns forslag til underlag:

vandrefold_bill_11.jpg

Derudover fortæller Ann også, at man kan lægge træstammer ud på bestemte stykker, som ligger med god afstand til hinanden. Det gør nemlig at hestene "kan vælge imellem at gå slalom, skridte, trave eller galoppere over træstammerne". 

Motiver hesten til at vandre 

For at motivere hesten til at vandre rundt på folden, fortæller Ann, at man bør motivere gennem dækning af hestens behov. Hun foreslår: 

Spise: Træer, buske, urter, græs og hø-stationer, som er placeret rundt omkring. 

Hvile: Hvilepladser med plads til at alle heste kan ligge ned.

Social: Ved at lave god plads på hvilepladserne, har hestene mulighed for at klø hinanden og lege. 

Soignering af pelsen: Klø-pæl til at gnubbe sig på, sand til at rulle sig i eller et stykke med ren jord. 

: Læhegn, skov, læskur eller lignende, som kan give læ for regn, sne, vind eller sol.  

Vand: Frisk vand til rådighed 24 timer i døgnet.

I forbindelse med at give hestene mad på vandrefolden, siger Ann, at man ikke skal gøre det for svært for hestene at finde mad, men i stedet; "Så giv dem en lille smule spiseligt mange steder på folden, som de skal arbejde en lille smule for, så der kommer balance i tingene. Så får vi aktiveret hestene, til at vandre og spise jævnt hen over dagen. Det giver glade og sunde heste med lidt i maven hele tiden".

For at motivere sine heste til at gå bestemte steder hen, har Ann prøvet med lidt forskelligt. Hun har blandt andet forsøgt at lægge gulerødder ud, og hun fortæller; "Jeg har måtte fylde gulerødder i sandkassen engang imellem for, at få dem til at vandre derhen hver dag, for at tjekke om de skulle være heldige lige netop den dag". Derudover har hun også sat sliksten og en urtebar op de steder, hun gerne vil have at hestene går hen.

vandrefold-bill-10.jpg

Ann har mange forskellige underlag på sin vandrefold, og her ses for eksempel, hvordan hun har brugt kogler på en del af folden. Foto: Privat. 

Gulerødder og andre lækre ting kan være en god motivation for hestene, så du går hen og tjekker hver dag. Foto: Privat. 

Tips fra Ann

På baggrund af Anns egne erfaringer, har hun nævnt et par ting, som er gode at huske:

Kraftige hjørnepæle, da de ellers godt kan bøje på grund af trækket på tråden. 

1.

2.

3.

4.

5.

6.

Flere buske og træer kan pirre deres nysgerrighed og motivere hestene til at gå videre. 

Flere forskellige underlag og muddersikringer.

Opsamling af hestepærer er en nødvendighed, da hestene ellers bliver presset til at spise alt for tæt på deres pærer. Så vil man bevare så meget græs som muligt og undgå for mange orm i hestene, så skal man rense folden ofte. 

Prøv at gøre det så nemt for dig selv som muligt. For eksempel ved at placere hø og vand, der hvor det er nemt for dig selv at fylde op, og køb en vandslange, som kan nå ud til vandkaret. Du kan også gøre leddet så bredt, at der er plads til at kunne køre en traktor igennem. 

Husk, at tænke alle årstider med, når du skal designe din vandrefold.

Motivere hesten til at bevæge sig - uden en vandrefold

Hvis du ikke har mulighed for at lave en decideret vandrefold til din hest, er der også andre tiltag man kan lave, for at få hestene til at bevæge sig mere på folden. Ann foreslår for eksempel, at man kan have hø og vand i hver sin side af folden og eventuelt sætte et kort stykke hegn i midten af folden. Ellers kan man starte med at sætte en enkelt 'forhindring' ud på folden, og se, hvordan hestene reagerer på det. I følge Ann, er "lidt bedre end ingenting!".

vandrefold-bill-13.jpg
New image
Modtag alt om ridesport og livet med hest i din mailboks
Hold dig opdateret på vores platforme
New image

Annonce

Annoncce

Annonce

Annonce

vandrefold-bill-12.jpg

hvorfor og hvordan?

Vandrefold:

Der findes mange forskellige måder at holde heste på, og i denne artikel tager vi fat i, hvordan man kan bruge en vandrefold. Vi ser nærmere på, hvordan man kan lave den, hvordan den fungerer, samt hvilke fordele der kan være. For at svare på alt dette har vi allieret os med hesteejer Ann Pedersen, som er en stor vandrefoldsentusiast og har meget erfaring med at bruge vandrefold til sine heste. 

Af Line Holm Rasmussen
Billeder: Privat / Arkiv

Hvem er Ann Pedersen?

Ann Pedersen har været hesteejer i over 30 år og arbejder som dyrepasser hos Dyrenes Beskyttelse. Hun er selv uddannet rideinstruktør og elsker at ride dressur og dejlige skovture. Derudover har hun Facebook-gruppen Vandrefolden, som har 3200 medlemmer, hvor man kan dele erfaringer, råd og tips med hinanden. Ann fortæller, at hun oplever større og større interesse for gruppen - og dermed større interesse i vandrefolde. 

Hvad er en vandrefold? 

Bevægelse

En vandrefold er en slags sti-system, som man kan lave til sine heste.  Målet med en vandrefold er at få hestene til at bevæge sig mere, når de er på fold, og dette kan man gøre ved at motivere dem til at gå bestemte steder hen. Ann fortæller, at det selvfølgelig er meget forskelligt, hvor meget hestene går, men at man godt kan forvente, at de vil gå mellem 5 km. og 20 km. på et døgn. 

Naturlige forhold

Ud over mere bevægelse går Ann meget op i, at vandrefolde skaber mere naturlige forhold for hestene. Hun forklarer, at når heste går frit i naturen (eller på store folde) laver de selv nogle spor, som de følger, og ved at lave en vandrefold, stimulerer og tilfredsstiller man hestens naturlige adfærd i forhold til at bevæge sig på disse spor. Hun fortæller også, at heste fra naturens side, er vant til at søge efter føde, og siger; "I naturen bruger heste omkring 16 timer i døgnet på at søge efter føde. Så med en vandrefold kan man opfylde det behov, samtidig med at man får en hest, der kommer i bedre form. Hestenes natur er at spise utrolig varieret og nippe til mange forskellige slags urter, buske og træer." 

Individuelt

Det er vigtigt at understrege, at når man skal lave en vandrefold, er det meget vigtigt at tænke over hestene i flokken og sørge for, at der er den plads, de har brug for. Ann uddyber; "Det er supervigtigt at tænke på, hvordan ens hesteflok fungerer sammen til dagligt, når man overvejer, hvordan man for eksempel vil tildele hø og vand - er der altid plads til, at den svageste i flokken kan komme til?"

Ikke for meget græs

Derudover nævner Ann også, at vandrefolde kan være en fordel for heste, der er i risiko for at blive forfangne, da det giver mulighed for at hestene kan bevæge sig mere og ikke spise for meget græs. Hvis man har sådan en hest, fortæller Ann, at man eventuelt også kan vælge at fjerne græsset på stierne. 

Hvordan laver man en vandrefold? 

I forhold til hvordan man kan lave sin vandrefold, fortæller Ann:

"Hvis man vil gå engageret til værks men stadig starte op på en ret enkelt måde, kan man tage en almindelig, firkantet fold og sætte et indvendigt hegn op hele vejen rundt. Så bliver der en lang sti hele vejen rundt, i en firkant. I hjørnerne kan man lave hegnet skråt, så der kommer et hvileområde i hvert hjørne. Hvis man er heldig og har et varieret stykke jord til rådighed, er der næsten ingen grænser for, hvor spændende man kan lave sin vandrefold. Der kan jo være stier rundt om en sø, igennem skov og krat eller over bakker. Det vigtigste er bare, at man tjekker om træer, buske og planter er giftige for hestene, og at jordbunden selvfølgelig er fast og sikker for hestene, så de ikke kan komme til skade. Jeg vil også lige sige, at hvis man giver hestene adgang til søer, vandløb eller åer, så skal man lige tjekke op på, om vandet er skadeligt". 

Desuden understreger Ann, at man selvfølgelig skal være opmærksom på at overholde lovgivningen for hold af heste, som gør at man skal have et stort areal på folden. Det kan man gøre ved at lave et større, åbent stykke, som overholder mindstemålene for et bestemt antal heste. Hun siger; "Når det stykke jord er overholdt, kan man designe resten af vandrefolden, lige som man lyster - så længe det selvfølgeligt er forsvarligt for hestene". 

vandrefold_bill_1.jpg

Størrelse på vandrefolden

Størrelsen på vandrefolden og bredden af stierne er naturligvis individuelle og afhænger af hesteflokken, men Ann forklarer, om hendes vandrefold; "Jeg har 5 meter brede stier og synes, det er meget passende. Men har man to shetlændere, der er pot og pande, så skal man måske helt ned til 3 meter brede stier. Det kommer meget an på flokken og selvfølgelig også om, hvilket underlag der er på stierne. Hvor store hvileområderne skal være, kommer også an på flokken. Det skal jo helst ikke være en helt lille fold, så de hænger ud i flere timer på samme sted. Men samtidig skal de også kunne hvile der og ikke blive stresset. De skal jo ikke drives rundt på stierne konstant."

En anden vigtig pointe er at man ikke skal lave blinde stier, og Ann siger; "Kan man ikke undgå en blind sti, så lav et større område i enden og for eksempel en lille 'rundkørsel' til hestene ved at lave et rundt bed i midten, så de kan vende om og komme tilbage på stien".

vandrefold-bill-13.jpg

Hegnet

Ann anbefaler, at hvis man laver vandrefolden på en eksisterende fold, kan man bare bruge det hegn, der allerede står. Så kan man sætte et indvendigt hegn op, som til at starte med kan være midlertidigt. Hun anbefaler et midlertidigt hegn i starten, fordi det kan være en god idé at se, hvordan hestene bruger vandrefolden, og om der er noget, man skal ændre for at få den ønskede effekt. 

Naturen som del af en vandrefold

Når man kaster sig ud i at lave en vandrefold, er det desuden vigtigt at tænke over indretningen af den. Ann fortæller, at det er vigtigt at lave en naturlig vandrefold, hvor man inddrager naturen meget, og siger: “At samarbejde med naturen er meget nemmere end at arbejde imod den”.

Planter

På vandrefolden kan det være en god idé at have nogle forskellige planter, som for eksempel træer, buske og urter. Det vigtigste er blot, at man undersøger planterne grundigt, og sørger for, at man ikke planter noget der er giftigt, samt at man kan finde planter, der har den funktion, man ønsker. Ann er stor tilhænger af at plante mange forskellige planter, og hun har for eksempel også sået urter nogle steder i græsset, for at give variation. Ud over det kan du også vælge at bruge træer og buske til at lave læhegn på folden, som kan give ly til hestene. Man skal dog være meget påpasselig med valget af urter og planter, hvis man har drægtige eller lakterende hopper på folden.

vandrefold-bill-8.jpg

Ann har blandt andet valgt at lave et naturligt læhegn på sin vandrefold. Foto: Privat.

Underlag

Når man skal lave underlaget på vandrefolden, understreger Ann vigtigheden i, at have varierende typer underlag, som har forskellige funktioner. Ann fortæller, at nogle typer underlag er drænende, andre sænker farten på hestene, nogle er dejlige at ligge i og andre er specielt gode for hestenes proprioceptorer (der understøtter hestenes kropsbevidsthed og balance). Hun forklarer derfor; "Man skal kigge på sine stier og vurdere, hvor der for eksempel er vådest og derefter vælge et passende underlag, som kan holde hovene nogenlunde tørre om vinteren. Tænk over, hvilket underlag der er praktisk under hø-stationerne, da det gerne skal være nemt at rive tabt hø sammen. Så læg en plan, inden I går i gang med at fordele de forskellige underlag". 

Anns forslag til underlag:

Træflis

Sand

Småsten

Knuste mursten

Fliser

Stabilgrus

Jord    

Plastriste/græsarmering

Svinespalter

Græs

Gummimåtter 

Bakker og vandhuller.

Derudover fortæller Ann også, at man kan lægge træstammer ud på bestemte stykker, som ligger med god afstand til hinanden. Det gør nemlig at hestene "kan vælge imellem at gå slalom, skridte, trave eller galoppere over træstammerne". 

vandrefold_bill_11.jpg

Ann har mange forskellige underlag på sin vandrefold, og her ses for eksempel, hvordan hun har brugt kogler på en del af folden. Foto: Privat. 

Motiver hesten til at vandre 

For at motivere hesten til at vandre rundt på folden, fortæller Ann, at man bør motivere gennem dækning af hestens behov. Hun foreslår: 

Spise: Træer, buske, urter, græs og hø-stationer, som er placeret rundt omkring. 

Hvile: Hvilepladser med plads til at alle heste kan ligge ned.

Social: Ved at lave god plads på hvilepladserne, har hestene mulighed for at klø hinanden og lege. 

Soignering af pelsen: Klø-pæl til at gnubbe sig på, sand til at rulle sig i eller et stykke med ren jord. 

: Læhegn, skov, læskur eller lignende, som kan give læ for regn, sne, vind eller sol.  

Vand: Frisk vand til rådighed 24 timer i døgnet.

I forbindelse med at give hestene mad på vandrefolden, siger Ann, at man ikke skal gøre det for svært for hestene at finde mad, men i stedet; "Så giv dem en lille smule spiseligt mange steder på folden, som de skal arbejde en lille smule for, så der kommer balance i tingene. Så får vi aktiveret hestene, til at vandre og spise jævnt hen over dagen. Det giver glade og sunde heste med lidt i maven hele tiden".

For at motivere sine heste til at gå bestemte steder hen, har Ann prøvet med lidt forskelligt. Hun har blandt andet forsøgt at lægge gulerødder ud, og hun fortæller; "Jeg har måtte fylde gulerødder i sandkassen engang imellem for, at få dem til at vandre derhen hver dag, for at tjekke om de skulle være heldige lige netop den dag". Derudover har hun også sat sliksten og en urtebar op de steder, hun gerne vil have at hestene går hen.

vandrefold-bill-10.jpg

Gulerødder og andre lækre ting kan være en god motivation for hestene, så du går hen og tjekker hver dag. Foto: Privat. 

Tips fra Ann

På baggrund af Anns egne erfaringer, har hun nævnt et par ting, som er gode at huske:

Kraftige hjørnepæle, da de ellers godt kan bøje på grund af trækket på tråden. 

1.

2.

3.

4.

5.

6.

Flere buske og træer kan pirre deres nysgerrighed og motivere hestene til at gå videre. 

Flere forskellige underlag og muddersikringer.

Opsamling af hestepærer er en nødvendighed, da hestene ellers bliver presset til at spise alt for tæt på deres pærer. Så vil man bevare så meget græs som muligt og undgå for mange orm i hestene, så skal man rense folden ofte. 

Prøv at gøre det så nemt for dig selv som muligt. For eksempel ved at placere hø og vand, der hvor det er nemt for dig selv at fylde op, og køb en vandslange, som kan nå ud til vandkaret. Du kan også gøre leddet så bredt, at der er plads til at kunne køre en traktor igennem. 

Husk, at tænke alle årstider med, når du skal designe din vandrefold.

Motivere hesten til at bevæge sig - uden en vandrefold

Hvis du ikke har mulighed for at lave en decideret vandrefold til din hest, er der også andre tiltag man kan lave, for at få hestene til at bevæge sig mere på folden. Ann foreslår for eksempel, at man kan have hø og vand i hver sin side af folden og eventuelt sætte et kort stykke hegn i midten af folden. Ellers kan man starte med at sætte en enkelt 'forhindring' ud på folden, og se, hvordan hestene reagerer på det. I følge Ann, er "lidt bedre end ingenting!".

Malgré Tout

Malgré Tout er navnet på Danmarks digitale medie for ryttere og mennesker med hestesport som passion og levevej. Vort medie er en kombination af website, jævnlige nyhedsbreve, vores gratis online magasin og app.
Fuld skærm