Vi følger glædeligt med fra sidelinjen 

Vi er så glade for, at vi fik muligheden for at talemed de to ryttere og få et indblik ind i deres utrolige liv som ryttere i toppen af verdensranglisten. Her hos Malgré Tout glæder vi os rigtig meget til at følge med i deres udvikling, og det bliver spændende at se, hvad de næste år bringer dem. Hvis du også vil følge med, kan vi klart anbefale at følge med på rytternes sociale medier. Her opdaterer de løbende deres følgere med flotte billeder, behind-the-scenes-videoer og meget andet!

Foto: FEI / Leanjo de Koster
to dressurdronningers succes

Hemmelighederne bag de

Dinja van Liere       
&

CHARLOTTE FRY

Af Line Holm-Bode   //  Foto: Kunddahl Graphic & Photography & FEI

Hvad skal der til for at komme til at stå på VM-podiet? Det har vi talt med verdensmester Charlotte Fry og VM-bronzemdaljevinder Dinja van Liere om. Her kan du altså komme tættere på de to dressurdronninger, når vi forsøger at afsløre hemmelighederne bag deres VM-succes.

Foto: FEI / Leanjo de Koster
Foto: FEI / Leanjo de Koster

Hermés

  • Rides af Dinja van Liere
  • Ejes af Hengstenstation van Uytert 
  • Køn: Hingst 
  • Alder: 10

“Jeg tror, at det vigtigste for mig er, at både rytter og hest har det sjovt. Jeg elsker at arbejde med min heste, og jeg tror, at mine heste godt kan lide at arbejde med mig. At skabe et bånd mellem hest og rytter er en meget speciel ting, og det er dét, jeg elsker mest ved at ride. Mit mål er at bruge få signaler og blive så harmonisk som muligt.”

Dinja van Lieres træningsmetode

Lottie Frys træningsmetode

“Vi behandler hver enkelt hest individuelt. Der findes ikke én træningsform, der passer til alle. Jeg arbejder sammen med Anne van Olst, og hun hjælper mig med at finde ud af, hvad hver enkelt hest har brug for i sin træning. Det kan være helt forskelligt fra den ene hest til den anden. Hvordan de reagerer på træningen, og hvad de har af udfordringer. Jeg tror, det vigtigste er at være åben og bare lytte til hesten. I sidste ende vil vi gerne nå et bestemt sted hen, men det kan være, at én hest skal tage en anden vej for at nå dertil.”

Glamourdale

  • Rides af Lottie Fry 
  • Ejes af Van Olst Horses
  • Køn: Hingst 
  • Alder: 11

Fremtidsdrømme

Mange ryttere går med en helt bestemt heste-drøm, som de gerne vil opnå i fremtiden. Jeg kunne personligt selv rigtig godt tænke mig at træne min egen hest fra ung af, og mange andre ryttere drømmer om at ride ved nogle af de store konkurrencer – som for eksempel VM. Men når nu både Lottie og Dinja faktisk har opnået lige præcis det, som mange andre ryttere drømmer om, hvad er så en del af deres fremtidsdrømme?

Jeg tror ikke på, at jeg nogensinde kunne få det bedre. Det her er drømmen. Så længe jeg nyder hestene, og de er glade, er det mit mål. Så er jeg glad.”
- Lottie Fry
 

Slappe af i sofaen eller direkte ud i stalden efter VM?

Som seer af noget så stort som VM, kan man kun forestille sig, hvor vild en følelse rytterne har haft i kroppen, da VM var slut. Tiden op til et VM er meget krævende, og det må være noget af en forløsning, når det er veloverstået. Men går rytterne så hjem og tager et par dage på sofaen og tager afslappende karbade? Næ nej. De tager direkte ud i stalden igen dagen efter.

Da jeg spørger Lottie ad, hvad hun gjorde dagen efter mesterskabet, svarede hun grinende “Jeg tror, at jeg tog ud og red”. Begge kvinder ser dog tilbage på fejringen i Herning med et stort smil, og Dinja fortæller: “I Herning fejrede vi det med champagne og hele molevitten, og det var så dejligt, at alle var der.” Ligeledes fortæller Lottie, at hun, sammen med sit team, havde en champagne-morgenmad, hvor de fik fejret mesterskabet. Fælles for dem begge var dog, at der hurtigt efter VM var en ny konkurrence for de yngre heste, som de skulle træne til. Så der var ikke meget til at ligge på sofaen.

Håb for fremtiden

Da jeg spørger dem om, hvor de ser sig selv om 10 år, tydeliggør deres svar, hvor godt det går for dem lige nu, og hvor glade og taknemmelige de er for deres liv og ridekarriere lige nu. De siger nemlig, at deres største drøm er at kunne fortsætte sådan, som det er nu. 


“Jamen, jeg håber da på det samme som lige nu – at konkurrere og træne heste til grand prix-niveau.” siger Lottie. Lidt i samme retning, svarer Dinja: “Jeg håber på det samme som lige nu. Konkurrencer, en dejlig hest, måske en til hest, Verdensmesterskaber, Olympiske Lege – og bare at arbejde med heste, som er min største passion.”

"Hvor fedt er det ikke at kunne arbejde med heste hver eneste dag? Hvis jeg kan blive ved med det indtil jeg er 80, vil jeg være en meget glad person!” - Dinja van Liere

Dette viser endnu engang, at de to ryttere har en kæmpe kærlighed til og passion for de dejlige heste. Det er uden tvivl denne passion, som driver dem begge til at blive ved med at knokle og komme i mål med deres største drømme.

Et liv med en fyldt kalender

Der er altså ingen tvivl om, at disse to kvinder har en fyldt kalender. Der er mange ting som skal passes ind i kalenderen og mange heste at træne hver eneste dag. Dog var de begge så søde at tage tid ud af kalenderen til at tale med mig. Men når man så får muligheden for at tale med dem, er det også tydeligt, at de ikke bare sidder i sofaen og slapper af. Tværtimod. Da jeg fanger Dinja van Liere på telefonen, er hun i Lyon til World Cup, men hendes hest Hermès har desværre fået en hovbyld, og de kunne derfor ikke deltage i konkurrencen som planlagt. Dette ærgrer hende selvfølgelig, men hun forbliver stadig positiv og lyder glad i telefonen. Da jeg taler med Lottie Fry sent en torsdag eftermiddag, er hun netop blevet færdig i stalden og færdig med dagens ridning. 

Det er tydeligt at høre på hendes stemme, at hun lige har brugt hele dagen på at lave det, hun virkelig elsker. Begge kvinder lyder meget imødekommende og glade i telefonen, og de virker begge to meget nede på jorden – som helt normale ridepiger.

Vejen til VM-podiet  

Selvom de er to helt normale ridepiger, er de altså også lidt mere end det. De har knoklet for at nå dertil, hvor de er nu, og det er selvfølgelig en lang rejse at komme helt til VM og endda ende med at stå på podiet. Derfor spurgte jeg ind til, hvilke ting, der har været med til at føre dem dertil. 

3 ting der har ledt dem til VM-podiet

Da jeg spørger Dinja om dette, tager hun fat i vejen hen mod VM og svarer ret hurtigt: “Min hest Hermès, hans ejer og min træner. For man kan ikke opnå noget uden en hest og en god ejer, som hjælper dig og vil lade dig ride og konkurrere på hesten. Og så hjælper min træner mig altid, og vi træner sammen hele tiden.” 

Lottie tager derimod fat i tre ting omkring selve VM og svarer: “Al min træning med Anne (red: Anne van Olst, Lotties træner), musikken til vores freestyle, og pasningen af Glamourdale, som gjorde, at han altid havde det godt, hvilket er utrolig vigtigt.” 

De ligger dermed begge to et stort fokus på, at man ikke kan komme så langt alene. At komme dertil kræver en god hest og ejer, en god træner og en masse hjælp til alt det praktiske, der også følger med.

VM var både fantastisk og hårdt

Der er ingen tvivl om, at der er mange følelser i spil under sådan et Verdensmesterskab. Adrenalinen pumper rundt i kroppen, og det samme gør nervøsiteten, glæden og spændingen. Jeg var derfor nysgerrig på at høre, hvilke øjeblikke der står tydeligst frem for de to ryttere – nemlig som det bedste øjeblik og det hårdeste øjeblik. 

De bedste øjeblikke

Da jeg spørger om dette, skal de begge lige tænke over det et øjeblik. Men så fortæller Lottie: “Det bedste øjeblik var helt klart den allersidste midterlinje i vores freestyle. Alt var gået helt perfekt, publikum klappede, og Glamourdale klarede stort set alting selv – jeg skulle ikke rigtig gøre noget.” De fleste ryttere kan forhåbentlig genkende den følelse, man får efter en fantastisk træning eller efter en perfekt omgang til et stævne - og jeg kan da kun forestille mig, hvor meget den følelse må være i overgear, når det ovenikøbet er til et VM.  

Dinja beskriver sit allerbedste øjeblik som: “Da vi vandt den første medalje. Jeg var virkelig glad og stolt. Men efter at jeg havde redet, skulle Isabell Werth på banen, som jeg så på storskærmen. Man kunne virkelig se, at hun kæmpede for en medalje, og jeg var ærlig talt lidt bange, da hun skulle have sine point. Men jeg blev så glad, da hendes point var en lille smule lavere end mine. Jeg bliver ikke rigtig nervøs, når jeg selv rider, men da hun red, da var jeg virkelig nervøs. Hun er jo selve dressurdronningen!” 

De hårdeste øjeblikke  

Lottie kan også genkende den nervøsitet, som Dinja beskriver her, da hun selv fortæller om sit hårdeste øjeblik - nemlig ventetiden. “Det hårdeste øjeblik var efter vores freestyle, da vi havde gjort alt, hvad vi kunne gøre. Så skulle vi bare vente på de andre ryttere. Altså, det er jo ikke som sådan hårdt - men det er meget nervepirrende. Men når du ved, at du har gjort dit bedste, så bliver du selvfølgelig også glad, uanset hvad der sker.” 

For Dinja var det hårdeste øjeblik noget helt andet – nemlig en uventet situation, der pludselig opstod. “Det hårdeste øjeblik for mig var aftenen før, vi skulle ride grand prix. Der fik vi nemlig at vide, at der var kommet en ny regel omkring bid, og at det bid, jeg normalt rider med, ikke længere var godkendt. Og det var altså aftenen før grand prix. Så jeg tænkte bare: ‘Åh nej, hvad gør vi så?’. Vi brugte selvfølgelig et andet bid, og der var heldigvis ingen problemer. Hermès var helt fin med det andet bid.”

Lykkeamuletter

Flere store sportsstjerner har gerne en lille lykkeamulet med sig ved de store konkurrencer, og det var jeg selvfølgelig også nødt til at vide, om Dinja og Lottie har. Da jeg spørger Dinja, begynder hun at grine og svarer: “Nej, det har jeg ikke. Jeg er alt for bange for, at jeg ville tabe den og så tro, at mit held var løbet ud”. 

Lottie har derimod altid en lykkeamulet med sig. Hun fortæller: “Jeg har altid en bestemt halskæde på - en medaljon hvor jeg har et billede af min mor. Den har jeg på til alle konkurrencer.” Lotties mor er afdøde dressurrytter, Laura Fry. Laura deltog blandt andet i De Olympiske Lege i 1992 og vandt en sølvmedalje med det engelske landshold, inden hun fortsatte med at drive en succesrig dressurstald.


Ved Verdensmesterskaberne i ridesport, som blev afholdt i Herning i august 2022, blev det tydeligt, at der er nogle utroligt dygtigt, unge, kvinde-lige ryttere, der kæmper deres vej til tops. Podiet var nemlig ofte fyldt med disse ryttere, og vi er utroligt glade for, at vi har fået chancen for at tage en snak med to af dem. I denne artikel ser vi nemlig nærmere på tiden omkring VM sam-men med den engelske rytter Charlotte (Lottie) Fry og den hollandske rytter Dinja van Liere. Disse to ryttere formår sam med deres fantastiske heste - at få folk på tilskuerpladserne til at tabe kæben, og vi er sikre på, at de er en stor inspiration for mange ryttere rundt omkring verden. Men hvad er hemmeligheden egentlig bag deres succes? Det prøver vi at finde ud af her. 

De to rytteres ligheder 

Allerede da jeg starter med at researche lidt ekstra på de to ryttere, bliver jeg hurtigt klar over, at der er nogle ligheder mellem dem. De er begge unge kvinder, som har kæmpet hårdt for at nå til der, hvor de er nu. Dette er også tydeligt, når de begge fortæller, at de bruger stort set alt deres tid på hesteryg. De er i stalden tidligt om morgenen, og går først hjem igen, når alt er klaret, sent om eftermiddagen eller aftenen. 

En typisk hverdag 

En beskrivelse af deres hverdag, gør mig klar over, at de to rytteres hverdag minder ret meget om hinanden. Lottie fortæller, at hun elsker at være den første ude i den stille stald om morgenen, og derfor er hun typisk allerede i stalden omkring klokken 6, hvor hun fodrer hestene i ro og mag. 

“Jeg begynder næsten altid at ride klokken 7, og det bliver jeg ved med resten af dagen. Jeg er meget heldig at have to gode hestepassere og en rigtig sød pige fra New Zealand, som varmer hestene op for mig. Hun rider også et par af de yngre heste for mig en eller to gange om ugen. Så de hjælper mig med at komme igennem dagen – og det kører egentlig bare slag i slag, indtil vi er færdige. Hvilket normalt er omkring kl. 18. Jeg rider nok omkring 14 heste om dagen i gennemsnit.” 

Dinja er ligeledes sammen med hestene hele dagen, og hun forklarer: 

“Jeg starter typisk med at ride hestene i min egen stald klokken 8 om morgenen, og så er jeg oftest færdig omkring klokken 15. Efter det tager jeg ud i Hermès’ stald og rider ham. Om aftenen underviser jeg for det meste indtil klokken 21, og så tager jeg hjem, spiser aftensmad, tager et bad og så i seng.” 

De bruger altså begge nærmest hele dagen sammen med heste eller i sadlen – og det viser tydeligt, hvor meget arbejde i sadlen, der ligger bag deres succes. 

Kærligheden til hestene kom tidligt  

Endnu en lighed de to kvinder har er, at de begge har startet deres ridekarrierer og kærligheden til hestene tidligt. Lottie var i sadlen første gang som 3-årig, hvor hun red på sine to hvide shetlandsponyer. Dinjas første gang i sadlen var også på en hvid pony, som hed Flits, og det var Flits der gjorde, at Dinja blev forelsket i heste og ridning allerede som 6-årig. 

Denne kærlighed til hestene har de to ryttere helt klart også tilfælles, og den skinner igennem dem begge. Dette er jeg faktisk overhovedet ikke i tvivl om, når jeg taler med dem.

Foto: FEI / Leanjo de Koster

Vi følger glædeligt med fra sidelinjen 

Vi er så glade for, at vi fik muligheden for at talemed de to ryttere og få et indblik ind i deres utrolige liv som ryttere i toppen af verdensranglisten. Her hos Malgré Tout glæder vi os rigtig meget til at følge med i deres udvikling, og det bliver spændende at se, hvad de næste år bringer dem. Hvis du også vil følge med, kan vi klart anbefale at følge med på rytternes sociale medier. Her opdaterer de løbende deres følgere med flotte billeder, behind-the-scenes-videoer og meget andet!

Hermés

  • Rides af Dinja van Liere
  • Ejes af Hengstenstation van Uytert 
  • Køn: Hingst 
  • Alder: 10

“Jeg tror, at det vigtigste for mig er, at både rytter og hest har det sjovt. Jeg elsker at arbejde med min heste, og jeg tror, at mine heste godt kan lide at arbejde med mig. At skabe et bånd mellem hest og rytter er en meget speciel ting, og det er dét, jeg elsker mest ved at ride. Mit mål er at bruge få signaler og blive så harmonisk som muligt.”

Dinja van Lieres 

træningsmetode

Fremtidsdrømme

Mange ryttere går med en helt bestemt heste-drøm, som de gerne vil opnå i fremtiden. Jeg kunne personligt selv rigtig godt tænke mig at træne min egen hest fra ung af, og mange andre ryttere drømmer om at ride ved nogle af de store konkurrencer – som for eksempel VM. Men når nu både Lottie og Dinja faktisk har opnået lige præcis det, som mange andre ryttere drømmer om, hvad er så en del af deres fremtidsdrømme?

Jeg tror ikke på, at jeg nogensinde kunne få det bedre. Det her er drømmen. Så længe jeg nyder hestene, og de er glade, er det mit mål. Så er jeg glad.”
- Lottie Fry
 

Slappe af i sofaen eller direkte ud i stalden efter VM?

Som seer af noget så stort som VM, kan man kun forestille sig, hvor vild en følelse rytterne har haft i kroppen, da VM var slut. Tiden op til et VM er meget krævende, og det må være noget af en forløsning, når det er veloverstået. Men går rytterne så hjem og tager et par dage på sofaen og tager afslappende karbade? Næ nej. De tager direkte ud i stalden igen dagen efter.

Da jeg spørger Lottie ad, hvad hun gjorde dagen efter mesterskabet, svarede hun grinende “Jeg tror, at jeg tog ud og red”. Begge kvinder ser dog tilbage på fejringen i Herning med et stort smil, og Dinja fortæller: “I Herning fejrede vi det med champagne og hele molevitten, og det var så dejligt, at alle var der.” Ligeledes fortæller Lottie, at hun, sammen med sit team, havde en champagne-morgenmad, hvor de fik fejret mesterskabet. Fælles for dem begge var dog, at der hurtigt efter VM var en ny konkurrence for de yngre heste, som de skulle træne til. Så der var ikke meget til at ligge på sofaen.

Håb for fremtiden

Da jeg spørger dem om, hvor de ser sig selv om 10 år, tydeliggør deres svar, hvor godt det går for dem lige nu, og hvor glade og taknemmelige de er for deres liv og ridekarriere lige nu. De siger nemlig, at deres største drøm er at kunne fortsætte sådan, som det er nu. 

“Jamen, jeg håber da på det samme som lige nu – at konkurrere og træne heste til grand prix-niveau.” siger Lottie. Lidt i samme retning, svarer Dinja: “Jeg håber på det samme som lige nu. Konkurrencer, en dejlig hest, måske en til hest, Verdensmesterskaber, Olympiske Lege – og bare at arbejde med heste, som er min største passion.”

"Hvor fedt er det ikke at kunne arbejde med heste hver eneste dag? Hvis jeg kan blive ved med det indtil jeg er 80, vil jeg være en meget glad person!” - Dinja van Liere

Dette viser endnu engang, at de to ryttere har en kæmpe kærlighed til og passion for de dejlige heste. Det er uden tvivl denne passion, som driver dem begge til at blive ved med at knokle og komme i mål med deres største drømme.

Foto: FEI / Leanjo de Koster

Lottie Frys træningsmetode

“Vi behandler hver enkelt hest individuelt. Der findes ikke én træningsform, der passer til alle. Jeg arbejder sammen med Anne van Olst, og hun hjælper mig med at finde ud af, hvad hver enkelt hest har brug for i sin træning. Det kan være helt forskelligt fra den ene hest til den anden. Hvordan de reagerer på træningen, og hvad de har af udfordringer. Jeg tror, det vigtigste er at være åben og bare lytte til hesten. I sidste ende vil vi gerne nå et bestemt sted hen, men det kan være, at én hest skal tage en anden vej for at nå dertil.”

Glamourdale

  • Rides af Lottie Fry 
  • Ejes af Van Olst Horses
  • Køn: Hingst 
  • Alder: 11

Ved Verdensmesterskaberne i ridesport, som blev afholdt i Herning i august 2022, blev det tydeligt, at der er nogle utroligt dygtigt, unge, kvinde-lige ryttere, der kæmper deres vej til tops. Podiet var nemlig ofte fyldt med disse ryttere, og vi er utroligt glade for, at vi har fået chancen for at tage en snak med to af dem. I denne artikel ser vi nemlig nærmere på tiden omkring VM sam-men med den engelske rytter Charlotte (Lottie) Fry og den hollandske rytter Dinja van Liere. Disse to ryttere formår sam med deres fantastiske heste - at få folk på tilskuerpladserne til at tabe kæben, og vi er sikre på, at de er en stor inspiration for mange ryttere rundt omkring verden. Men hvad er hemmeligheden egentlig bag deres succes? Det prøver vi at finde ud af her. 

De to rytteres ligheder 

Allerede da jeg starter med at researche lidt ekstra på de to ryttere, bliver jeg hurtigt klar over, at der er nogle ligheder mellem dem. De er begge unge kvinder, som har kæmpet hårdt for at nå til der, hvor de er nu. Dette er også tydeligt, når de begge fortæller, at de bruger stort set alt deres tid på hesteryg. De er i stalden tidligt om morgenen, og går først hjem igen, når alt er klaret, sent om eftermiddagen eller aftenen. 





















En typisk hverdag 

En beskrivelse af deres hverdag, gør mig klar over, at de to rytteres hverdag minder ret meget om hinanden. Lottie fortæller, at hun elsker at være den første ude i den stille stald om morgenen, og derfor er hun typisk allerede i stalden omkring klokken 6, hvor hun fodrer hestene i ro og mag. 

“Jeg begynder næsten altid at ride klokken 7, og det bliver jeg ved med resten af dagen. Jeg er meget heldig at have to gode hestepassere og en rigtig sød pige fra New Zealand, som varmer hestene op for mig. Hun rider også et par af de yngre heste for mig en eller to gange om ugen. Så de hjælper mig med at komme igennem dagen – og det kører egentlig bare slag i slag, indtil vi er færdige. Hvilket normalt er omkring kl. 18. Jeg rider nok omkring 14 heste om dagen i gennemsnit.” 

Dinja er ligeledes sammen med hestene hele dagen, og hun forklarer: 

“Jeg starter typisk med at ride hestene i min egen stald klokken 8 om morgenen, og så er jeg oftest færdig omkring klokken 15. Efter det tager jeg ud i Hermès’ stald og rider ham. Om aftenen underviser jeg for det meste indtil klokken 21, og så tager jeg hjem, spiser aftensmad, tager et bad og så i seng.” 

De bruger altså begge nærmest hele dagen sammen med heste eller i sadlen – og det viser tydeligt, hvor meget arbejde i sadlen, der ligger bag deres succes. 

Kærligheden til hestene kom tidligt  

Endnu en lighed de to kvinder har er, at de begge har startet deres ridekarrierer og kærligheden til hestene tidligt. Lottie var i sadlen første gang som 3-årig, hvor hun red på sine to hvide shetlandsponyer. Dinjas første gang i sadlen var også på en hvid pony, som hed Flits, og det var Flits der gjorde, at Dinja blev forelsket i heste og ridning allerede som 6-årig. 

Denne kærlighed til hestene har de to ryttere helt klart også tilfælles, og den skinner igennem dem begge. Dette er jeg faktisk overhovedet ikke i tvivl om, når jeg taler med dem.

to dressurdronningers succes

Hemmelighederne bag de

Dinja van Liere       
&

CHARLOTTE FRY

Af Line Holm-Bode   //  Foto: Kunddahl Graphic & Photography & FEI

Hvad skal der til for at komme til at stå på VM-podiet? Det har vi talt med verdensmester Charlotte Fry og VM-bronzemdaljevinder Dinja van Liere om. Her kan du altså komme tættere på de to dressurdronninger, når vi forsøger at afsløre hemmelighederne bag deres VM-succes.

Så langt tilbage, som hun kan huske har 26-årige Charlotte Fry været forelsket i heste. Fra sin første shetlandspony i en alder af tre år til de mest storslåede dressurheste, som hun har vundet medaljer med til både EM, VM og OL. Her fortæller Charlotte historien om sin rejse til toppen, sit yndlingsøjeblik med hestene og det helt særlige forhold, hun har til sin træner og mentor tidligere OL-medaljevinder Anne van Olst.

Af Elisabeth Wille  //  Foto: Privat

Malgré Tout

Malgré Tout er navnet på Danmarks digitale medie for ryttere og mennesker med hestesport som passion og levevej. Vort medie er en kombination af website, jævnlige nyhedsbreve, vores gratis online magasin og app.
Fuld skærm