Goldstone Moss 

Goldstone Moss er en høj dreng på 201 centimeter i stang og har en vægt på 980 kilo. Til dagligt bliver han kaldt Mighty Moss og Mossi. Han kommer oprindeligt fra England, hvor han blev brugt som kørehest. Den 15-årige vallak har boet hos Tine i 8 år. Han er en cool, men følsom hest og passer godt på sine omgivelser.

Tine Kristensen 

Tine blev grebet af ridesporten omkring 11-års alderen, hvor hun købte en fjordhest. Siden hen blev hun forelsket i belgierne. Men i forbindelse med et dyrskue, så hun en hestevogn med shireheste spændt for, og det var kærlighed ved første blik! Båndet til shirehesten har holdt ved og ifølge Tine, er de meget medgørlige på trods af deres størrelse.

Tine har selv lavet en del af udstyret til den blide kæmpe.

Hvis du også drømmer om en shire 

Hvis du også har et ønske om at eje en shire, er der nogle ting, som skal tilpasses for at skabe de bedste betingelser for racen, såsom at sørge for, at de kan bevæge sig meget i løbet af døgnet for at undgå benlidelser. Et af Tines gode råd, som man bør være opmærksom på ved anskaffelse af en shirehest, er at huske at tjekke dens ben for benlidelser. Det behøver ikke være noget alvorligt, men det er vigtigt at give den rette behandling, hvis hesten for eksempel har mider i hovskægget. Lige så er det en god idé at undersøge, hvilke smede der har kompetencerne til at ordne deres hove. Tine har flere gange været helt desperat efter at have talt med flere forskellige smede, som bare har afvist hesten uden at have set den. Selvom de er store, er det ikke ensbetydende med, at de er voldsomme at have med at gøre. 

Det fleste vil gerne have mange gode år med deres hest. Dog skal du være opmærksom på, at shireren har det lidt som de store hunderacer – det kan ikke forventes, at de lever i lige så mange år, som de mindre hesteracer. 

En ven for livet 

Selvom der kan være ting, som skal tilpasses til racen, så er intet er umuligt, så længe der er tillid hest og rytter i mellem. For når du først er kommet rigtig ind på livet af din shirehest, så har du en ven for livet. Uanset hvilken type hest du har eller drømmer om, vil der altid være udfordringer, men Tines historie er et skønt eksempel på, at alt er muligt, så længe I bruger tiden på at opbygge tillid og tager de forbehold den individuelle hest kræver.

På daglig basis spiser en hest som Moss cirka 6,5 liter opblødet roepiller inklusive vitaminer og mineraler, og ved siden af får han cirka, hvad der svarer til 20 kilo wrap, men har altid fri adgang til stråfoder døgnet rundt. Lige-ledes passer Tine også på med at have for mange mælkebøtter og for meget kløver i sommergræsset, da det er en kilde til de næringsstoffer, som shireheste har et mindre behov for at indtage. Så selvom, at shireheste er lidt dyrere at fodre på end den mest gængse sportshest, så er det typisk ikke nødvendigt at gå ud og købe en masse tilskudsfoder.

Gå efter dine drømme

Da Tine først blev bekendt med shireren, var hun ikke i tvivl om, at det var en helt speciel race, som har vundet en stor plads i hendes hjerte. Det er med stor passion og kærlighed, når hun fortæller om sit forhold til hendes shireheste, og det må siges, at Tine også efterhånden har god erfaring med racen. Da det ikke altid er en helt nem race at have, er det vigtigt med god opbakning. Heldigvis oplever Tine god opbakning fra hendes mand, og Tine synes især, at det er skønt, at hendes 4-årige søn også hygger sig sammen med Moss.

Overvejelserne bag

Det er ikke nogen hemmelighed, at det kræver sit at eje en shirehest. Den storslåede hesterace med det blide sind er ikke for alle, hvis man spørger Tine, som i mange år har haft shireheste. Allerede inden mødet med Moss havde hun sin første shire, John Little. Så på forhånd vidste hun godt, at det er en race, som kræver mere en blot motion. Det er blandt andet ekstra vigtigt for racen, at de bliver passet og plejet godt i deres kraftige hovskæg, for at undgå benlidelser med sårskorper, ophobning af mider og infektioner. Derfor er der også en masse tid forbundet med pleje af hestens ben.

 Nogle af de mere gennemgående udfordringer, som Tine er blevet mødt med efter anskaffelsen af shireheste, har været at finde både dyrlæge og smed, der har kunne behandle de store og tunge heste. Det har tidligere krævet hende en længere køretur, hvis hun blot skulle have hestene til smed. Og hvordan klarer man lige den med heste, der vejer cirka 1 ton? ”Jeg har fået nogle aha-oplevelser gennem tiden”, fortæller Tine, da hun kommer ind på transporten af de tunge heste. Da jeg ankom hos Tine, var et af de første syn, der mødte mig, hendes Hummer og en hestetrailer i en størrelse, jeg sjældent har set før. Selvom traileren endda er købt til at kunne laste ekstra kilo, måtte Tine alligevel bygge om inde i traileren for at skabe den nødvendige plads til Moss, da han var længere end forventet.  

Udstyr i ekstra store størrelser

Det kan være en billig fornøjelse at tage til hestemesser og andre arrangementer, hvor der kan købes rideudstyr, når der står en shirehest hjemme i stalden. Når Tine endelig finder udstyr, som passer Moss, er overvejelserne ikke så store. For skulle det vise sig, at der er noget i Moss’s størrelse, køber Tine det med det samme, for det

er sjældent de udbudte størrelser, han kræver. Men Tine er også kreativ og laver selv udstyr til ham, simpelthen fordi det er for svært at finde noget der passer – og så kan hun godt lide, at de ser anderledes ud.

Alsidig træning

Det er absolut ikke den samme træningsform, som Tine benytter til sine shireheste. Når hun skal opbygge tillid til sine heste, går hun meget op i, at de kommer ud at opleve noget forskelligt. Derfor er der ikke én disciplin i ridesporten, som hun sværger til. Til gengæld gør hun brug af både turridning, agility og sommetider spænder hun dem også for hestevognen til en køretur. Derudover er hende og Moss også ude til shows sammen med andre shireheste, primært til dyrskuer, hvor shirehesten oftest er at opleve. Selvom Tine kan mærke en vis tænding i Moss, når de er ude og vise sig frem, ved hun, at han stoler på hende og omvendt. ”Han elsker virkelig at komme med ud og opleve andre ting, end vi gør herhjemme til daglig”, fortæller Tine. 

Det mest unikke, som Tine har oplevet med racen, var med hendes gamle shirehest John Little. Ifølge Tine, har John Little altid været lidt af en bulderbasse – også når de var i byen. Så de begyndte at træne agility. Det var som om, at det var med til at aktivere John Little på en måde, hvor han blev mere afslappet og opbyggede en solid tillid til Tine. 

Foder til en hest på 980 kg

Grundet racens størrelse bør man være nøjsom med at fodre dem med for mange kulhydrater, sukker og protein. De bedste betingelser for at sikre, at shirehesten er dækket godt ind for sit behov, er gennem en god basekost.


– Tine Kristensen
Når først man kommer ind under huden på dem og vinder deres tillid, har man en ven for livet. 

En større hest er ikke ensbetydende med en mere skræmmende hest, i hvert fald ikke ifølge Tines fireårige søn.

Goldstone Moss er Danmarks højeste hest og er et tiltrækningsplaster, når han og hans ejer Tine er ude til shows og dyrskuer. Tilliden mellem de to er unik og det var også tydeligt at mærke, lige så snart jeg trådte ind på gårdspladsen. Jeg har været ude og tale med Tine om, hvad der egentlig skal til for at stole så meget på en hest, der er så stor, og hvordan man opbygger tilliden mellem hest og rytter, når den ene part ikke er vant til at se alle verdens indtryk.

Goldstone Moss flytter fra England

Det var til verdens største show for shireheste, Shire Horse Show i England, med intet mindre end 400 shireheste, at Tine mødte Moss (red. Goldstone Moss) for første gang, og der slog lynet ned. Med en stor glæde i stemmen, fortæller Tine, at hun ikke kunne få øjnene væk fra den 201 centimeter høje, mørkebrune hest. Selv efter hun var kommet hjem til Danmark igen, kunne hun ikke slå ham ud af hovedet – det var kærlighed ved første blik. 

Tilbage i 2014 flyttede Moss ind hos Tine, efter en lang rejse fra England. Moss var tidligere ejet af en 89-årig englænder, som havde brugt ham til kørsel. Derfor var Moss vant til at se verden med skyklapper på og havde ingen idé om, hvad der ventede ham efter hans ankomst til Danmark. ”Den første gang jeg kom op og sidde på ryggen af Moss, kunne jeg mærke, at han pustede sig helt op”, fortæller Tine. Han var ikke vant til at opleve et par rytterben hængende ned ad siden på ham, og da slet ikke med alle de andre indtryk, der kom til ham fra omverdenen. Moss var kun lige tilredet da Tine fik ham hjem, så det var en helt ny verden, der åbnede sig for ham, da han kom til Danmark. 

Lige så langt Tine Kristensen kan huske tilbage, har hun været forelsket i de store hesteracer. Hesteracer, der er så store, at det potentielt kan gå meget galt, hvis uheldet skulle være ude. Men den tillid og det venskab, der er mellem shirehesten Goldstone Moss og Tine, gør alting muligt. 

Af Louise Wichmann // Fotos: Erik Kunddahl

Den tillidsfulde kæmpe  

– lad dig ikke skræmme af størrelsen

En større hest er ikke ensbetydende med en mere skræmmende hest, i hvert fald ikke ifølge Tines fireårige søn.

Tine har selv lavet en del af udstyret til den blide kæmpe.

Hvis du også drømmer om en shire 

Hvis du også har et ønske om at eje en shire, er der nogle ting, som skal tilpasses for at skabe de bedste betingelser for racen, såsom at sørge for, at de kan bevæge sig meget i løbet af døgnet for at undgå benlidelser. Et af Tines gode råd, som man bør være opmærksom på ved anskaffelse af en shirehest, er at huske at tjekke dens ben for benlidelser. Det behøver ikke være noget alvorligt, men det er vigtigt at give den rette behandling, hvis hesten for eksempel har mider i hovskægget. Lige så er det en god idé at undersøge, hvilke smede der har kompetencerne til at ordne deres hove. Tine har flere gange været helt desperat efter at have talt med flere forskellige smede, som bare har afvist hesten uden at have set den. Selvom de er store, er det ikke ensbetydende med, at de er voldsomme at have med at gøre. 

Det fleste vil gerne have mange gode år med deres hest. Dog skal du være opmærksom på, at shireren har det lidt som de store hunderacer – det kan ikke forventes, at de lever i lige så mange år, som de mindre hesteracer. 

En ven for livet 

Selvom der kan være ting, som skal tilpasses til racen, så er intet er umuligt, så længe der er tillid hest og rytter i mellem. For når du først er kommet rigtig ind på livet af din shirehest, så har du en ven for livet. Uanset hvilken type hest du har eller drømmer om, vil der altid være udfordringer, men Tines historie er et skønt eksempel på, at alt er muligt, så længe I bruger tiden på at opbygge tillid og tager de forbehold den individuelle hest kræver.

Goldstone Moss 

Goldstone Moss er en høj dreng på 201 centimeter i stang og har en vægt på 980 kilo. Til dagligt bliver han kaldt Mighty Moss og Mossi. Han kommer oprindeligt fra England, hvor han blev brugt som kørehest. Den 15-årige vallak har boet hos Tine i 8 år. Han er en cool, men følsom hest og passer godt på sine omgivelser.

Overvejelserne bag

Det er ikke nogen hemmelighed, at det kræver sit at eje en shirehest. Den storslåede hesterace med det blide sind er ikke for alle, hvis man spørger Tine, som i mange år har haft shireheste. Allerede inden mødet med Moss havde hun sin første shire, John Little. Så på forhånd vidste hun godt, at det er en race, som kræver mere en blot motion. Det er blandt andet ekstra vigtigt for racen, at de bliver passet og plejet godt i deres kraftige hovskæg, for at undgå benlidelser med sårskorper, ophobning af mider og infektioner. Derfor er der også en masse tid forbundet med pleje af hestens ben.

 Nogle af de mere gennemgående udfordringer, som Tine er blevet mødt med efter anskaffelsen af shireheste, har været at finde både dyrlæge og smed, der har kunne behandle de store og tunge heste. Det har tidligere krævet hende en længere køretur, hvis hun blot skulle have hestene til smed. Og hvordan klarer man lige den med heste, der vejer cirka 1 ton? ”Jeg har fået nogle aha-oplevelser gennem tiden”, fortæller Tine, da hun kommer ind på transporten af de tunge heste. Da jeg ankom hos Tine, var et af de første syn, der mødte mig, hendes Hummer og en hestetrailer i en størrelse, jeg sjældent har set før. Selvom traileren endda er købt til at kunne laste ekstra kilo, måtte Tine alligevel bygge om inde i traileren for at skabe den nødvendige plads til Moss, da han var længere end forventet.  

Udstyr i ekstra store størrelser

Det kan være en billig fornøjelse at tage til hestemesser og andre arrangementer, hvor der kan købes rideudstyr, når der står en shirehest hjemme i stalden. Når Tine endelig finder udstyr, som passer Moss, er overvejelserne ikke så store. For skulle det vise sig, at der er noget i Moss’s størrelse, køber Tine det med det samme, for det er sjældent de udbudte størrelser, han kræver. Men Tine er også kreativ og laver selv udstyr til ham, simpelthen fordi det er for svært at finde noget der passer – og så kan hun godt lide, at de ser anderledes ud.

Alsidig træning

Det er absolut ikke den samme træningsform, som Tine benytter til sine shireheste. Når hun skal opbygge tillid til sine heste, går hun meget op i, at de kommer ud at opleve noget forskelligt. Derfor er der ikke én disciplin i ridesporten, som hun sværger til. Til gengæld gør hun brug af både turridning, agility og sommetider spænder hun dem også for hestevognen til en køretur. Derudover er hende og Moss også ude til shows sammen med andre shireheste, primært til dyrskuer, hvor shirehesten oftest er at opleve. Selvom Tine kan mærke en vis tænding i Moss, når de er ude og vise sig frem, ved hun, at han stoler på hende og omvendt. ”Han elsker virkelig at komme med ud og opleve andre ting, end vi gør herhjemme til daglig”, fortæller Tine. 

Det mest unikke, som Tine har oplevet med racen, var med hendes gamle shirehest John Little. Ifølge Tine, har John Little altid været lidt af en bulderbasse – også når de var i byen. Så de begyndte at træne agility. Det var som om, at det var med til at aktivere John Little på en måde, hvor han blev mere afslappet og opbyggede en solid tillid til Tine. 

Foder til en hest på 980 kg

Grundet racens størrelse bør man være nøjsom med at fodre dem med for mange kulhydrater, sukker og protein. De bedste betingelser for at sikre, at shirehesten er dækket godt ind for sit behov, er gennem en god basekost.


– Tine Kristensen
Når først man kommer ind under huden på dem og vinder deres tillid, har man en ven for livet. 

Goldstone Moss er Danmarks højeste hest og er et tiltrækningsplaster, når han og hans ejer Tine er ude til shows og dyrskuer. Tilliden mellem de to er unik og det var også tydeligt at mærke, lige så snart jeg trådte ind på gårdspladsen. Jeg har været ude og tale med Tine om, hvad der egentlig skal til for at stole så meget på en hest, der er så stor, og hvordan man opbygger tilliden mellem hest og rytter, når den ene part ikke er vant til at se alle verdens indtryk.

Goldstone Moss flytter fra England

Det var til verdens største show for shireheste, Shire Horse Show i England, med intet mindre end 400 shireheste, at Tine mødte Moss (red. Goldstone Moss) for første gang, og der slog lynet ned. Med en stor glæde i stemmen, fortæller Tine, at hun ikke kunne få øjnene væk fra den 201 centimeter høje, mørkebrune hest. Selv efter hun var kommet hjem til Danmark igen, kunne hun ikke slå ham ud af hovedet – det var kærlighed ved første blik. 

Tilbage i 2014 flyttede Moss ind hos Tine, efter en lang rejse fra England. Moss var tidligere ejet af en 89-årig englænder, som havde brugt ham til kørsel. Derfor var Moss vant til at se verden med skyklapper på og havde ingen idé om, hvad der ventede ham efter hans ankomst til Danmark. ”Den første gang jeg kom op og sidde på ryggen af Moss, kunne jeg mærke, at han pustede sig helt op”, fortæller Tine. Han var ikke vant til at opleve et par rytterben hængende ned ad siden på ham, og da slet ikke med alle de andre indtryk, der kom til ham fra omverdenen. Moss var kun lige tilredet da Tine fik ham hjem, så det var en helt ny verden, der åbnede sig for ham, da han kom til Danmark. 

Lige så langt Tine Kristensen kan huske tilbage, har hun været forelsket i de store hesteracer. Hesteracer, der er så store, at det potentielt kan gå meget galt, hvis uheldet skulle være ude. Men den tillid og det venskab, der er mellem shirehesten Goldstone Moss og Tine, gør alting muligt. 

Af Louise Wichmann // Fotos: Erik Kunddahl

– lad dig ikke skræmme af størrelsen

Den tillidsfulde kæmpe

Tine Kristensen 

Tine blev grebet af ridesporten omkring 11-års alderen, hvor hun købte en fjordhest. Siden hen blev hun forelsket i belgierne. Men i forbindelse med et dyrskue, så hun en hestevogn med shireheste spændt for, og det var kærlighed ved første blik! Båndet til shirehesten har holdt ved og ifølge Tine, er de meget medgørlige på trods af deres størrelse.

Malgré Tout

Malgré Tout er navnet på Danmarks digitale medie for ryttere og mennesker med hestesport som passion og levevej. Vort medie er en kombination af website, jævnlige nyhedsbreve, vores gratis online magasin og app.
Fuld skærm