Annonce

Annonce

følg nana eksestad
Jeg tror aldrig,
at man får en fornemmelse af at være 100 % klar

Et blik ud i fremtiden
Hvordan ser fremtiden så ud for Nana og hendes lille familie? Det kan være svært at spå om, men én ting er helt sikker - stævner vil stadig være en del af Nanas liv.

”Jeg vil helt sikkert fortsætte med at ride stævner. Der bliver nok færre ture, som varer hele weekenden, men det er stadig noget, jeg vil prioritere og planlægge efter,” siger Nana og fortæller, at hun og hendes kæreste blandt andet har planlagt deres sommerferie, så Nana kan deltage i Bækgaarden Horse Festival og i Danmarks Cuppen.

Om livet med hest i endnu højere grad skal forenes med livet med børn, er Nana dog ikke helt sikker på.

”Hvis min søn vil ride, så skal han da helt sikkert have lov til det. Det kunne da være hyggeligt at have sporten sammen, ligesom jeg har haft den sammen med min mor. Men jeg vil slet ikke presse på, og jeg vil hverken blive ked af det eller skuffet, hvis han ikke har lyst til at ride. For omvendt kan det også være rigtig rart at have noget, som bare er mit,” forklarer Nana. Nana fremhæver ridning og stalden som et af de eneste steder, hvor alting ikke har ændret sig, efter hun er blevet mor, og det faktisk er rart at have et sted som det i hendes ellers meget nye liv.

Det handler om planlægning, at spørge om hjælp og ikke have dårlig samvittighed
Til slut i vores snak taler vi om Nanas gode råd til andre kommende mødre, som gerne vil have rollen som mor til at forenes med at være rytter på konkurrenceplan.

”Først og fremmest tror jeg det handler om at fortælle sig selv, at hvis man virkelig vil, så kan det godt lade sig gøre. Det kan godt være, at man er nødt til at gå på kompromis på nogle punkter, men som helhed skal man nok finde en løsning, som man kan blive glad for”.

For Nana handler det også om ikke at have dårlig samvittighed over at tage ud og ride.

”Jeg har sagt mange gange til mig selv, at det er vigtigt at gøre noget godt for mig selv. Det giver god energi, og det gør mig til en endnu bedre mor, når jeg så er derhjemme,” forklarer hun.

Noget af det vigtigste, Nana har erfaret, er, hvor vigtig planlægning er, hvis man vil have alle ender til at mødes.

”Min kæreste og jeg lægger en plan for en uge ad gangen og danner os et overblik over, hvad vi hver især skal og hvordan vi får det til at gå op,” forklarer Nana.

Derudover har Nana udnyttet sit netværk, når hun og hendes kæreste havde brug for hjælp. ”Vi er så heldige, at både mine og min kærestes forældre bor i nærheden, og de har været en stor hjælp,” fortæller Nana. Udover at det har hjulpet med at få ugens planer til at gå op, tror Nana også, at det har andre gavnlige effekter.

”Vores søn har allerede en god relation til sine bedsteforældre, og jeg er sikker på, at det bliver nemmere at få ham passet af andre i fremtiden, fordi han har været vant til, at mor og far ikke er lige i nærheden i hele tiden. Min mor har eksempelvis passet ham i stalden, mens jeg har redet. Så er jeg i nærheden, hvis der skulle være brug for det, men ellers lærer han, at andre også kan passe på ham.”

”Når man får børn, optager de jo en kæmpestor del af ens liv, og jeg tror det er meget normalt, at man derfor automatisk kommer til at sætte sine egne interesser til side,” fortæller Nana. Hun er dog langt fra enig i, at det bør være sådan: ”Selvfølgelig fylder de enormt meget, men jeg tror også på, at man sagtens kan holde fast i sine egne interesser og hobbyer, og stadig være en god mor,” fortæller Nana afslutningsvis.

Tidligere tog jeg måske min mig-tid forgivet. Det gør jeg bestemt ikke længere

Når prioriteringerne ændrer sig
Selvom Nana hele tiden har holdt fast i, at det at blive mor ikke skulle være ensbetydende med, at hendes liv som aktiv stævnerytter var forbi, så har Nana alligevel været nødt til at sætte både sine forventninger og ambitioner ned.

”Mine prioriteringer har ændret sig lidt. Under min graviditet tænkte jeg, at jeg hurtigst muligt skulle tilbage og springe samt starte stævner. Men lige da jeg havde født var jeg ret glad for at være i denne her babyboble, og det kom faktisk lidt bag på mig, at jeg ikke havde helt så travlt med at komme tilbage på stævnebanerne. Jeg havde dog travlt med at komme tilbage og ride.”

Nana fortæller dog også, at det ikke har været negativt at ændre sine prioriteringer. For selvom springtræning og stævner stadig er vigtigt for hende, så har samværet og tiden i stalden fået en hel ny betydning.

”Jeg nyder virkelig den kvalitetstid, jeg har i stalden, på en helt anden måde, efter jeg er blevet mor. Tidligere tog jeg måske min mig-tid forgivet. Det gør jeg bestemt ikke længere.”

Ambitioner og drømme om stævner
Selvom Nana ikke har de samme forventninger til ugentlige springtræninger, og at kvalitetstid i stalden i dag har en anden betydning, er hun dog langt fra klar til at lægge stævnerne helt på hylden.

”Da jeg lige havde født, vidste jeg, at jeg ville ride stævner igen. Det behøvede bare ikke at være lige nu og her.”

Stævner kræver dog meget planlægning, som kan gøre det svært at komme afsted. Det er især de større stævner, som kræver overnatninger, som er svære at få til at gå op, og som Nana i dag er nødt til at gå på kompromis med.

”Det kan være rigtig svært at komme til de stævner, der kræver overnatninger, fordi jeg ganske enkelt er afhængig af at have en hjælper med, som kan tage sig af min søn, mens jeg rider,” fortæller Nana.

”Jeg ville eksempelvis rigtig gerne have været med til landsstævnet hos Absolute Horses. Men da hverken min mor eller min kæreste kunne få fri, var det bare ikke en mulighed.”

Det er dog ikke fordi opbakningen til at tage til stævnerne ikke er der. Og når det kan lade sig gøre, kan det bestemt også være til stor glæde for alle parter. Sådan skete det eksempelvis i februar, hvor Nana var afsted til Scandinavian Jumping Tour i Odense. Her var hun nemlig afsted med både hest, baby, sin kæreste og sin mor.

”Det blev faktisk en virkelig hyggelig lille familietur, hvor der var stort overskud og tid til både springning, samvær med Cliff og familiehygge,” fortæller Nana med et smil.

Ridning under graviditeten
Det førnævnte frirum blev bestemt også udnyttet af Nana under hele graviditeten – faktisk lige til den sidste dag.

”Jeg stoppede med at ride 2-3 uger inden fødslen. Der var min mave simpelthen blevet for stor,” fortæller Nana og forklarer, at det selvfølgelig både var for risikabelt, da hendes mave var meget udsat, men at det ganske enkelt var for besværligt rent fysisk.

”Jeg fortsatte dog med at være i stalden helt til slutningen af graviditeten. Faktisk var jeg i stalden og longerede Cliff aftenen inden mit vand gik,” fortæller hun grinende.

I slutningen af graviditeten havde Nana dog en hjælper med i stalden et par gange om ugen, som kunne aflaste hende lidt: ”Til sidst kunne jeg ikke engang løfte min strigletaske op fra gulvet. Både fordi at det var for tungt, men også fordi jeg ikke kunne nå derned,” fortæller hun med et grin. Der var dog mange dage, hvor hun klarede sig uden hjælp, og stadig fik passet Cliff.

Den største forandring, Nana bemærkede under sin graviditet, var hendes balancepunkt, som flyttede sig. ”Det skulle jeg lige vænne mig til. Der kom efterhånden mere tyngde foran, så jeg skulle koncentrere mig noget mere om at holde balancen,” griner hun, og fortæller, at det er sjovt lige pludselig at få problemer med at holde balancen, når man har siddet i en sadel hele sit liv.

Alle skal føle sig trygge
For nogle lyder det måske risikabelt at ride så langt henne i graviditeten. For Nana handlede det i høj grad om, at hun skulle føle sig sikker. Hun havde tidligere hjulpet med at ride andres heste, men det valgte hun at stoppe med.

”Da jeg var omkring fire måneder henne, valgte jeg at stoppe med at ride fremmede heste. Det var for risikabelt, og jeg følte mig ikke tryg ved det,” forklarer Nana, og forsætter: ”Jeg kender Cliff ud og ind. Jeg ved præcis, hvornår han bliver bange, og hvordan han reagerer. På den måde kunne jeg forudse hans reaktioner og forsøge at undgå situationer, som kunne blive farlige”.

Det var dog ikke kun Nana, som skulle føle sig både sikker og tryg. For hende var det mindst lige så vigtigt, at hendes kæreste også kunne være afslappet, mens Nana var i stalden.

”Jeg talte meget med min kæreste om min ridning under graviditeten. Selvom det selvfølgelig var min krop, så var det også hans barn, og derfor var det mindst lige så vigtigt, at han var tryg ved det,” forklarer Nana.

Nana fortæller, at hendes kæreste bestemt ikke er hestemenneske, selvom det er blevet bedre med årene. ”I starten stod han tre meter væk fra hesten, når vi var i stalden. I dag kan han sagtens hjælpe med at hente ind fra folden og sadle op,” siger hun.

Derfor fandt de sammen løsninger, hvor både sikkerhed og glæde blev tilgodeset.

”Jeg stoppede både med at springe og ride stævner, da jeg var 3,5 måned henne. Og så stoppede jeg jo med at ride andre heste og helt til slut stoppede jeg også med at ride. Det var løsninger, hvor vi begge var glade.”

De positive effekter ved livet i stalden
Udover at både ridning og staldarbejdet var med til at holde Nanas humør højt, havde det også mange andre gavnlige effekter.

”Man kan hurtigt blive meget træt i kroppen, når man er gravid, så lysten til bare at ligge på sofaen er stor. Men ridningen og livet i stalden motiverede mig til at holde mig i gang igennem alle ni måneder,” fortæller Nana.

At Nana havde holdt sig i gang under hele hendes graviditet, kunne hun bestemt også mærke, da hun igen sad i sadlen. Og det gjorde hun allerede en uge efter, at hun havde født.

”Det var faktisk hverken svært eller hårdt at komme i gang med at ride igen, og det tror jeg i høj grad hænger sammen med, at min pause fra ridning faktisk var rigtig kort,” fortæller hun.

Forpligtigelserne, når man har hest, er også med til at holde Nana i gang nu, mens hun er på barsel. ”Det er virkelig dejligt at kunne glæde sig til at komme i stalden. Nogle gange kan dagene godt blive lidt ensformige i barselsboblen, så er det virkelig skønt at have stalden som sit frirum,” fortæller Nana.

Men forpligtigelserne og visheden om, at der står en pelset ven og venter, gør også, at det bliver nemmere at komme afsted, selv på dage, hvor overskuddet måske ikke helt er der. ”Jeg er da også medlem af et fitnesscenter, men der kommer jeg ikke lige så tit, som jeg kommer i stalden,” griner hun.

”Jeg vil ikke
opgive mit liv som springrytter, selvom jeg er blevet mor”
Springrytter på landsplan og mor
Man kan sagtens holde fast i sine egne hobbyer, og stadig være en god mor

For 26-årige Nana Eskestad er ridning, og især springning, en stor del af hendes liv. Det er en interesse, som hun har delt med sin mor, og de har sammen haft flere heste og ponyer.

I dag har Nana hesten Cliff Z, en stor sortbrun holstenervallak på snart 13 år. ”Jeg har haft Cliff siden han var fem år gammel. Da jeg fik ham, kunne han kun skridt, trav og galop, og så kunne han da hoppe over et spring,” fortæller Nana med et smil. Sammen har Nana og Cliff været på en længere rejse, som har ført dem til MB-niveau på landsplan.

Derfor ramte det store spørgsmål hårdt, da Nana blev gravid: Hvad skulle der ske med Cliff?

Er graviditet enden på frihed?
Når man er ung og aktiv som Nana, kan det måske være svært at vide, om man overhovedet er klar til at være mor til et lille barn – og ikke mindst, om man er klar til at give afkald på friheden?

Tvivlen om dette ramte da også kort Nana. Dog blev den hurtigt afløst af enorm glæde: ”Jeg tror, det er meget normalt, at man bliver ramt af både nervøsitet og tvivl. Jeg tror aldrig, at man får en fornemmelse af at være 100 % klar,” fortæller Nana.

Generelt har Nana kun oplevet opbakkende og støttende ord, da nyheden om hendes graviditet spredte sig. Hun er dog alligevel blevet mødt med spørgsmål, som har været forbundet med hendes unge alder.

”Der har været flere på min egen alder, som har udtrykt, at de i hvert fald ikke var klar til at få børn endnu og dermed give afkald på deres nuværende liv.”

For Nana har det dog aldrig været et spørgsmål om at skulle give slip på alt det, som hun før nød at bruge tid på. ”Man skal da være klar på, at ens liv ændrer sig radikalt. Men jeg tror også at det handler meget om, hvad man selv gør det til,” fortæller Nana, og uddyber: ”Selvfølgelig vil der komme en baby, som kommer til at fylde enormt meget, men jeg tror også det er vigtigt at holde sig selv glad og holde fast i lidt af sit ”gamle” liv.”

Nana har nemlig hele tiden været fast besluttet på, at heste, ridning og stævner skulle fortsætte med at være en stor del af hendes liv. ”Det var meget vigtigt for mig at holde fast i, at jeg ikke skulle sætte hele mit liv til side. Den erkendelse var med til at få mig til at føle mig klar.”

Kan et liv med både hest og baby gå op?
Noget af det, som fyldte allermest i Nanas liv, var ridesporten. Derfor var det også en af de største bekymringer, hun havde, da hun fandt ud af, at hun var gravid.

”Jeg vidste jo godt, at når jeg engang ville blive gravid, så ville det ikke blive det samme i ridesporten,” fortæller Nana. Hun vidste, at både hest og baby tager meget tid, men Nana var helt stålsat – hun skulle under ingen omstændigheder opgive hverken hest eller sport.

”Jeg kender flere, som solgte hesten, da de fandt ud af, at de var gravide, fordi det jo kan være svært at overskue at få både familieliv og hest til at gå op. Det var bare ikke en mulighed for mig,” fortæller Nana, der fik mange spørgsmål fra venner og bekendte om, hvad der skulle ske med Cliff.

Heldigvis fik Nana stor opbakning fra både sin kæreste og sin mor om, at hun skulle fortsætte med at være aktiv rytter. ”Min kæreste kan mærke på mig hver eneste dag, hvor glad det gør mig at komme i stalden. Han har virkelig bakket op omkring, at det nok skulle fungere,” fortæller Nana.

For Nana er ridningen i hverdagen et nødvendigt frirum, som både styrker hende rent fysisk, men i mindst lige så høj grad mentalt.

Nana på springbanen

Her kan du se, hvordan det ser ud, når Nana er i aktion på springbanen.

Cliff er en 13-årig holstenervallak.
Han er omkring 1.70, og har meget fylde.
Hans far er JKH Trucks Commanchi, og han har Nabab De Reve som morfar.

Nana er 26 år og bor i Hillerød med sin kæreste og søn på 9 måneder.
Hun er i øjeblikket på barsel, men læser en kandidat i psykologi på Københavns Universitet.
Har altid været springrytter, og rider i dag MB på landsplan.

Mød Cliff Z
Mød Nana Eskestad

Af: Mathilde Andresen // Foto: Privat

At blive forælder er uden tvivl en af de største omvæltninger, man kan komme ud for. Men er det ensbetydende med, at man skal opgive hele sit tidligere liv og smide alle interesser væk, fordi der kommer en lille ny til verden? Det var springrytter Nana Eskestad meget bevidst om, at det ikke skulle være. Vi har taget en snak med Nana om det at være ung, nybagt mor og samtidig holde fast i drømmen om at være springrytter på landsplan.

Annonce

Annonce

Følg nana eksestad

Et blik ud i fremtiden
Hvordan ser fremtiden så ud for Nana og hendes lille familie? Det kan være svært at spå om, men én ting er helt sikker - stævner vil stadig være en del af Nanas liv.

”Jeg vil helt sikkert fortsætte med at ride stævner. Der bliver nok færre ture, som varer hele weekenden, men det er stadig noget, jeg vil prioritere og planlægge efter,” siger Nana og fortæller, at hun og hendes kæreste blandt andet har planlagt deres sommerferie, så Nana kan deltage i Bækgaarden Horse Festival og i Danmarks Cuppen.

Om livet med hest i endnu højere grad skal forenes med livet med børn, er Nana dog ikke helt sikker på.

”Hvis min søn vil ride, så skal han da helt sikkert have lov til det. Det kunne da være hyggeligt at have sporten sammen, ligesom jeg har haft den sammen med min mor. Men jeg vil slet ikke presse på, og jeg vil hverken blive ked af det eller skuffet, hvis han ikke har lyst til at ride. For omvendt kan det også være rigtig rart at have noget, som bare er mit,” forklarer Nana. Nana fremhæver ridning og stalden som et af de eneste steder, hvor alting ikke har ændret sig, efter hun er blevet mor, og det faktisk er rart at have et sted som det i hendes ellers meget nye liv.

Det handler om planlægning, at spørge om hjælp og ikke have dårlig samvittighed
Til slut i vores snak taler vi om Nanas gode råd til andre kommende mødre, som gerne vil have rollen som mor til at forenes med at være rytter på konkurrenceplan.

”Først og fremmest tror jeg det handler om at fortælle sig selv, at hvis man virkelig vil, så kan det godt lade sig gøre. Det kan godt være, at man er nødt til at gå på kompromis på nogle punkter, men som helhed skal man nok finde en løsning, som man kan blive glad for”.

For Nana handler det også om ikke at have dårlig samvittighed over at tage ud og ride.

”Jeg har sagt mange gange til mig selv, at det er vigtigt at gøre noget godt for mig selv. Det giver god energi, og det gør mig til en endnu bedre mor, når jeg så er derhjemme,” forklarer hun.

Noget af det vigtigste, Nana har erfaret, er, hvor vigtig planlægning er, hvis man vil have alle ender til at mødes.

”Min kæreste og jeg lægger en plan for en uge ad gangen og danner os et overblik over, hvad vi hver især skal og hvordan vi får det til at gå op,” forklarer Nana.

Derudover har Nana udnyttet sit netværk, når hun og hendes kæreste havde brug for hjælp. ”Vi er så heldige, at både mine og min kærestes forældre bor i nærheden, og de har været en stor hjælp,” fortæller Nana. Udover at det har hjulpet med at få ugens planer til at gå op, tror Nana også, at det har andre gavnlige effekter.

”Vores søn har allerede en god relation til sine bedsteforældre, og jeg er sikker på, at det bliver nemmere at få ham passet af andre i fremtiden, fordi han har været vant til, at mor og far ikke er lige i nærheden i hele tiden. Min mor har eksempelvis passet ham i stalden, mens jeg har redet. Så er jeg i nærheden, hvis der skulle være brug for det, men ellers lærer han, at andre også kan passe på ham.”

”Når man får børn, optager de jo en kæmpestor del af ens liv, og jeg tror det er meget normalt, at man derfor automatisk kommer til at sætte sine egne interesser til side,” fortæller Nana. Hun er dog langt fra enig i, at det bør være sådan: ”Selvfølgelig fylder de enormt meget, men jeg tror også på, at man sagtens kan holde fast i sine egne interesser og hobbyer, og stadig være en god mor,” fortæller Nana afslutningsvis.

Jeg tror aldrig, at man får en fornemmelse af at være
100 % klar

Når prioriteringerne ændrer sig
Selvom Nana hele tiden har holdt fast i, at det at blive mor ikke skulle være ensbetydende med, at hendes liv som aktiv stævnerytter var forbi, så har Nana alligevel været nødt til at sætte både sine forventninger og ambitioner ned.

”Mine prioriteringer har ændret sig lidt. Under min graviditet tænkte jeg, at jeg hurtigst muligt skulle tilbage og springe samt starte stævner. Men lige da jeg havde født var jeg ret glad for at være i denne her babyboble, og det kom faktisk lidt bag på mig, at jeg ikke havde helt så travlt med at komme tilbage på stævnebanerne. Jeg havde dog travlt med at komme tilbage og ride.”

Nana fortæller dog også, at det ikke har været negativt at ændre sine prioriteringer. For selvom springtræning og stævner stadig er vigtigt for hende, så har samværet og tiden i stalden fået en hel ny betydning.

”Jeg nyder virkelig den kvalitetstid, jeg har i stalden, på en helt anden måde, efter jeg er blevet mor. Tidligere tog jeg måske min mig-tid forgivet. Det gør jeg bestemt ikke længere.”

Ambitioner og drømme om stævner
Selvom Nana ikke har de samme forventninger til ugentlige springtræninger, og at kvalitetstid i stalden i dag har en anden betydning, er hun dog langt fra klar til at lægge stævnerne helt på hylden.

”Da jeg lige havde født, vidste jeg, at jeg ville ride stævner igen. Det behøvede bare ikke at være lige nu og her.”

Stævner kræver dog meget planlægning, som kan gøre det svært at komme afsted. Det er især de større stævner, som kræver overnatninger, som er svære at få til at gå op, og som Nana i dag er nødt til at gå på kompromis med.

”Det kan være rigtig svært at komme til de stævner, der kræver overnatninger, fordi jeg ganske enkelt er afhængig af at have en hjælper med, som kan tage sig af min søn, mens jeg rider,” fortæller Nana.

”Jeg ville eksempelvis rigtig gerne have været med til landsstævnet hos Absolute Horses. Men da hverken min mor eller min kæreste kunne få fri, var det bare ikke en mulighed.”

Det er dog ikke fordi opbakningen til at tage til stævnerne ikke er der. Og når det kan lade sig gøre, kan det bestemt også være til stor glæde for alle parter. Sådan skete det eksempelvis i februar, hvor Nana var afsted til Scandinavian Jumping Tour i Odense. Her var hun nemlig afsted med både hest, baby, sin kæreste og sin mor.

”Det blev faktisk en virkelig hyggelig lille familietur, hvor der var stort overskud og tid til både springning, samvær med Cliff og familiehygge,” fortæller Nana med et smil.

Tidligere tog jeg måske min mig-tid forgivet. Det gør jeg bestemt ikke længere

Ridning under graviditeten
Det førnævnte frirum blev bestemt også udnyttet af Nana under hele graviditeten – faktisk lige til den sidste dag.

”Jeg stoppede med at ride 2-3 uger inden fødslen. Der var min mave simpelthen blevet for stor,” fortæller Nana og forklarer, at det selvfølgelig både var for risikabelt, da hendes mave var meget udsat, men at det ganske enkelt var for besværligt rent fysisk.

”Jeg fortsatte dog med at være i stalden helt til slutningen af graviditeten. Faktisk var jeg i stalden og longerede Cliff aftenen inden mit vand gik,” fortæller hun grinende.

I slutningen af graviditeten havde Nana dog en hjælper med i stalden et par gange om ugen, som kunne aflaste hende lidt: ”Til sidst kunne jeg ikke engang løfte min strigletaske op fra gulvet. Både fordi at det var for tungt, men også fordi jeg ikke kunne nå derned,” fortæller hun med et grin. Der var dog mange dage, hvor hun klarede sig uden hjælp, og stadig fik passet Cliff.

Den største forandring, Nana bemærkede under sin graviditet, var hendes balancepunkt, som flyttede sig. ”Det skulle jeg lige vænne mig til. Der kom efterhånden mere tyngde foran, så jeg skulle koncentrere mig noget mere om at holde balancen,” griner hun, og fortæller, at det er sjovt lige pludselig at få problemer med at holde balancen, når man har siddet i en sadel hele sit liv.

Alle skal føle sig trygge
For nogle lyder det måske risikabelt at ride så langt henne i graviditeten. For Nana handlede det i høj grad om, at hun skulle føle sig sikker. Hun havde tidligere hjulpet med at ride andres heste, men det valgte hun at stoppe med.

”Da jeg var omkring fire måneder henne, valgte jeg at stoppe med at ride fremmede heste. Det var for risikabelt, og jeg følte mig ikke tryg ved det,” forklarer Nana, og forsætter: ”Jeg kender Cliff ud og ind. Jeg ved præcis, hvornår han bliver bange, og hvordan han reagerer. På den måde kunne jeg forudse hans reaktioner og forsøge at undgå situationer, som kunne blive farlige”.

Det var dog ikke kun Nana, som skulle føle sig både sikker og tryg. For hende var det mindst lige så vigtigt, at hendes kæreste også kunne være afslappet, mens Nana var i stalden.

”Jeg talte meget med min kæreste om min ridning under graviditeten. Selvom det selvfølgelig var min krop, så var det også hans barn, og derfor var det mindst lige så vigtigt, at han var tryg ved det,” forklarer Nana.

Nana fortæller, at hendes kæreste bestemt ikke er hestemenneske, selvom det er blevet bedre med årene. ”I starten stod han tre meter væk fra hesten, når vi var i stalden. I dag kan han sagtens hjælpe med at hente ind fra folden og sadle op,” siger hun.

Derfor fandt de sammen løsninger, hvor både sikkerhed og glæde blev tilgodeset.

”Jeg stoppede både med at springe og ride stævner, da jeg var 3,5 måned henne. Og så stoppede jeg jo med at ride andre heste og helt til slut stoppede jeg også med at ride. Det var løsninger, hvor vi begge var glade.”

De positive effekter ved livet i stalden
Udover at både ridning og staldarbejdet var med til at holde Nanas humør højt, havde det også mange andre gavnlige effekter.

”Man kan hurtigt blive meget træt i kroppen, når man er gravid, så lysten til bare at ligge på sofaen er stor. Men ridningen og livet i stalden motiverede mig til at holde mig i gang igennem alle ni måneder,” fortæller Nana.

At Nana havde holdt sig i gang under hele hendes graviditet, kunne hun bestemt også mærke, da hun igen sad i sadlen. Og det gjorde hun allerede en uge efter, at hun havde født.

”Det var faktisk hverken svært eller hårdt at komme i gang med at ride igen, og det tror jeg i høj grad hænger sammen med, at min pause fra ridning faktisk var rigtig kort,” fortæller hun.

Forpligtigelserne, når man har hest, er også med til at holde Nana i gang nu, mens hun er på barsel. ”Det er virkelig dejligt at kunne glæde sig til at komme i stalden. Nogle gange kan dagene godt blive lidt ensformige i barselsboblen, så er det virkelig skønt at have stalden som sit frirum,” fortæller Nana.

Men forpligtigelserne og visheden om, at der står en pelset ven og venter, gør også, at det bliver nemmere at komme afsted, selv på dage, hvor overskuddet måske ikke helt er der. ”Jeg er da også medlem af et fitnesscenter, men der kommer jeg ikke lige så tit, som jeg kommer i stalden,” griner hun.

Man kan sagtens holde fast i sine egne hobbyer, og stadig være en god mor

For 26-årige Nana Eskestad er ridning, og især springning, en stor del af hendes liv. Det er en interesse, som hun har delt med sin mor, og de har sammen haft flere heste og ponyer.

I dag har Nana hesten Cliff Z, en stor sortbrun holstenervallak på snart 13 år. ”Jeg har haft Cliff siden han var fem år gammel. Da jeg fik ham, kunne han kun skridt, trav og galop, og så kunne han da hoppe over et spring,” fortæller Nana med et smil. Sammen har Nana og Cliff været på en længere rejse, som har ført dem til MB-niveau på landsplan.

Derfor ramte det store spørgsmål hårdt, da Nana blev gravid: Hvad skulle der ske med Cliff?

Er graviditet enden på frihed?
Når man er ung og aktiv som Nana, kan det måske være svært at vide, om man overhovedet er klar til at være mor til et lille barn – og ikke mindst, om man er klar til at give afkald på friheden?

Tvivlen om dette ramte da også kort Nana. Dog blev den hurtigt afløst af enorm glæde: ”Jeg tror, det er meget normalt, at man bliver ramt af både nervøsitet og tvivl. Jeg tror aldrig, at man får en fornemmelse af at være 100 % klar,” fortæller Nana.

Generelt har Nana kun oplevet opbakkende og støttende ord, da nyheden om hendes graviditet spredte sig. Hun er dog alligevel blevet mødt med spørgsmål, som har været forbundet med hendes unge alder.

”Der har været flere på min egen alder, som har udtrykt, at de i hvert fald ikke var klar til at få børn endnu og dermed give afkald på deres nuværende liv.”

For Nana har det dog aldrig været et spørgsmål om at skulle give slip på alt det, som hun før nød at bruge tid på. ”Man skal da være klar på, at ens liv ændrer sig radikalt. Men jeg tror også at det handler meget om, hvad man selv gør det til,” fortæller Nana, og uddyber: ”Selvfølgelig vil der komme en baby, som kommer til at fylde enormt meget, men jeg tror også det er vigtigt at holde sig selv glad og holde fast i lidt af sit ”gamle” liv.”

Nana har nemlig hele tiden været fast besluttet på, at heste, ridning og stævner skulle fortsætte med at være en stor del af hendes liv. ”Det var meget vigtigt for mig at holde fast i, at jeg ikke skulle sætte hele mit liv til side. Den erkendelse var med til at få mig til at føle mig klar.”

Kan et liv med både hest og baby gå op?
Noget af det, som fyldte allermest i Nanas liv, var ridesporten. Derfor var det også en af de største bekymringer, hun havde, da hun fandt ud af, at hun var gravid.

”Jeg vidste jo godt, at når jeg engang ville blive gravid, så ville det ikke blive det samme i ridesporten,” fortæller Nana. Hun vidste, at både hest og baby tager meget tid, men Nana var helt stålsat – hun skulle under ingen omstændigheder opgive hverken hest eller sport.

”Jeg kender flere, som solgte hesten, da de fandt ud af, at de var gravide, fordi det jo kan være svært at overskue at få både familieliv og hest til at gå op. Det var bare ikke en mulighed for mig,” fortæller Nana, der fik mange spørgsmål fra venner og bekendte om, hvad der skulle ske med Cliff.

Heldigvis fik Nana stor opbakning fra både sin kæreste og sin mor om, at hun skulle fortsætte med at være aktiv rytter. ”Min kæreste kan mærke på mig hver eneste dag, hvor glad det gør mig at komme i stalden. Han har virkelig bakket op omkring, at det nok skulle fungere,” fortæller Nana.

For Nana er ridningen i hverdagen et nødvendigt frirum, som både styrker hende rent fysisk, men i mindst lige så høj grad mentalt.

Her kan du se, hvordan det ser ud, når Nana er i aktion på springbanen.

Nana på springbanen

Cliff er en 13-årig holstenervallak.
Han er omkring 1.70, og har meget fylde.
Hans far er JKH Trucks Commanchi, og han har Nabab De Reve som morfar.

Nana er 26 år og bor i Hillerød med sin kæreste og søn på 9 måneder.
Hun er i øjeblikket på barsel, men læser en kandidat i psykologi på Københavns Universitet.
Har altid været springrytter, og rider i dag MB på landsplan.

Mød Cliff Z
Mød Nana Eskestad

Af: Mathilde Andresen // Foto: Privat

At blive forælder er uden tvivl en af de største omvæltninger, man kan komme ud for. Men er det ensbetydende med, at man skal opgive hele sit tidligere liv og smide alle interesser væk, fordi der kommer en lille ny til verden? Det var springrytter Nana Eskestad meget bevidst om, at det ikke skulle være. Vi har taget en snak med Nana om det at være ung, nybagt mor og samtidig holde fast i drømmen om at være springrytter på landsplan.
”Jeg vil ikke
opgive mit liv som springrytter, selvom jeg er blevet mor”
Springrytter på landsplan og mor

Malgré Tout

Malgré Tout er navnet på Danmarks digitale medie for ryttere og mennesker med hestesport som passion og levevej. Vort medie er en kombination af website, jævnlige nyhedsbreve, vores gratis online magasin og app.
Fuld skærm