Fodring af hesten som helhed

Hestens generelle velbefindende påvirker hovene, og vi er derfor nødt til at se på hele hesten. Det kan være fristende blot at købe et produkt, der lover bedre hovsundhed, men der er mange ting, der spiller ind. Ernæring spiller en afgørende rolle, for at holde hesten og hovene sunde og stærke. Hvis vi fodrer for meget af noget, kan hesten udvikle forfangenhed, mens for lidt kan resultere i tynde såler eller revnede hove. 

Et holistisk syn på hestens hovsundhed, er vigtigt for at opnå gode resultater, og det vil hjælpe din hest med at trives og udvikle sunde hove. De fleste hesteejere kender det gamle ordsprog, "Ingen hov... Ingen hest", men måske skal vi tænke omvendt og sige: "Ingen hest.. Ingen hov".

Hovens udvikling

De tidligste heste havde tre eller fire funktionelle tæer. Gennem evolution, over millioner af år, mistede hestene deres sidetæer og udviklede en enkelt hov. Resterne af hestens tæer kan stadig findes på knoglerne over hoven og på kastanjerne. Hestens underbensstruktur indeholder de samme knogler som en menneskehånd, og en hest bærer al sin vægt på hvad, der svarer til vores langfinger. Gamle myter hævder, at hvide hove er svagere end sorte, men det er der ikke videnskabeligt belæg for. Der er ingen kvalitetsforskel mellem hvide eller sorte hove på samme hest, og forskellig hovpigmentering gør ingen forskel, når det kommer til hårdførhed.

Hovens struktur

Hovkapslen er en samlet betegnelse for horn, væg, sålen og strålen, og den beskytter hovens indre dele fra kronranden og ned. Den er lavet af keratin, og indeholder ingen blodkar eller nerver. Kronranden er der, hvor hårgrænsen mellem ben og hov mødes, og hvor hoven dannes igennem hele hesten levetid. Sålen er hovens underside, men det meste af sålen er ikke i kontakt med jorden på grund af dens konkave form. Løfter du hoven, vil du bemærke en hvid linje i kanten af hoven. Dette er krydset mellem hovvæggen og sålen, og vævet i den hvide linje fastgør sålen til den indre væg. Hvis den hvide linje er beskadiget, er der risiko for, at bakterier kommer ind i hoven og forurener de indre lag af hovvæggen. Hesten risikerer at blive halt, hvis infektionen spreder sig gennem hoven. Strålen er den trekantede struktur, der peger ned fra hælene, og den er mere fleksibel end resten af hoven. Den består af 50% fugt, der skaber en elastisk pude, som fungerer som en støddæmper og en pumpe under bevægelse. Når vægten af hestens gennemtrædning udvider den bagerste del af hoven, absorberer strålen stødet og cirkulerer blodet tilbage op igennem benene igen. Det giver det man kalder ‘spil i hoven’. Strålen hjælper også hesten til at mærke sine fødder og den overflade, hesten står på. 

Hovens vækst

Hoven vokser cirka en til to centimeter om måneden, og i store træk vokser hesten en ny hov hvert år.  Hovvækst har sammenhæng med hestens puls. Unge heste har en højere puls, og deres hove vokser dobbelt så hurtigt som ældre hestes hove. Hovvæksten påvirkes også af klima. Hovene vokser mere om foråret, mens vækstraten er langsommere om vinteren. 

Hesten har brug for et solidt fundament

Korrekt fodring er vigtigt, for at opnå stærke hove, men hovens sundhed afspejler hestens generelle sundhedstilstand. Hvis din hest har hovproblemer, der stammer fra manglende ernæring, kan det anbefales, at du analyserer dit hø eller græsset på folden. Den langsomme vækst af hoven kan være udfordrende, da det kan tage tid, før justeringerne i kosten kan ses. Eventuelle vitamin- eller mineraltilskud skal nøje afbalanceres med grovfoderet, da overdosering kan være lige så skadeligt som mangel. For meget zink kan kompromittere optagelsen af kobber og jern. Selen kan bygge stærke hove, men for store mængder kompromitterer hornets kvalitet.

Derfor kan det være en hjælp at få vejledning fra en professionel ernæringsekspert. Heste er meget afhængige af et solidt fundament. Hovene bærer ikke kun vægt, men de skal også modstå slid, absorbere stød og hjælpe med blodgennemstrømningen. Hoven er et udtryk for hestens generelle velbefindende, og en god hov er det samlede resultat af god ernæring, god hovpleje, genetik og godt hestehold. Det foder, du giver din hest i dag, er morgendagens hov, så giv din hest den bedste chance for et langt liv og et godt helbred. 

Specifikke mineraler er også blevet undersøgt for deres virkning på hovkvaliteten. Især calcium, kobber, zink og selen er afgørende for kvaliteten af hovvæv. 

Mineraler

Kobber

Kobber er et vigtigt mineral i dannelsen af keratin. Foder indeholder ikke nok kobber, så det er vigtigt at supplere hesten, for at imødekomme dens ernæringsmæssige behov. Frø og hirse indeholder naturlige kilder til kobber. 

Zink

Zink er et mineral, der spiller en væsentlig rolle i velfungerende hove. Svage hove er undertiden forbundet med lave niveauer af zink i blodet. Zink kan føre til produktion af et bedre horn.  Undersøgelser har vist, at heste på en diæt med lavt zink- og kobberindhold er mere tilbøjelige til at udvikle hovvægsforrådnelse og sur stråle, hvilket svækker hoven. 

Selen

Selen er et mineral, der hjælper med at beskytte cellemembranerne. Selen skal administreres med forsigtighed, da overfodring af hesten kan føre til forgiftning og give alvorlige symptomer. Spørg altid din dyrlæge, før du giver kosttilskud til din hest. Bryggergær er en fremragende kilde til selen. 

Calcium

Calcium er nødvendigt for at binde celler til hinanden i hovens horn. Det er yderst vigtigt at fodre den rette mængde, da for meget fosfor kan forstyrre hestens calciumoptagelse. Dette kan forårsage flere sundhedsmæssige problemer, mens mangel på calcium kan svække hovene. 

Kilder
REILLY, J. D. (1995). 'Ingen hov ingen hest?' Hestedyrlæge tidsskrift, 27(3), 166-168.  https://doi.org/10.1111/j.2042-3306.1995.tb03058.x  //  Myer, J., Huntingdon, P., & Owens, E. (2004, 1. november). Hestens sans. Guiden til hestepleje i Australien og New Zealand. Hentet  27. oktober 2022 fra https://www.publish.csiro.au/book/2644  //  Dr. Eleanor Kellon og Equinology. 


Af Merete Haahr  //  Foto: Shutterstock

Hestens hov spiller en afgørende rolle for hestens evne til at overleve og fungere. Heste er store, tunge dyr, og når man tager deres atletiske evner i betragtning, er det imponerende at tænke på, hvor meget den relativt lille hov skal støtte. Hoven er et biomekanisk mirakel, og den kræver en synergi af mange forskellige elementer for at fungere. Stærke hove afspejler en hest, der trives, og det er derfor vigtigt at sikre sunde hove gennem  god fodring, jævnlig beskæring, et godt miljø samt rigeligt med bevægelse.  

Ernæringsmæssig støtte til hestens hove 

INGEN HEST 

INGEN HOV 

Hovkapslen består af et protein ved navn keratin. Det tilføjer styrke til hoven og giver hoven mulighed for at være fleksibel, robust og hårdfør. Keratin består af aminosyrer, der findes naturligt i hoven. Overfodring eller tilsætning af enkeltstående aminosyrer kan forårsage en ubalance i kosten. Græs og grovfoder, med en bred vifte af græsser og urter, udgør en god base for hestens proteinindtag. Hørfrø, lucerne og ølgær er også gode proteinkilder. 

Protein 

Vitaminer er afgørende for hestens korrekte ernæring. Nogle vitaminer, som blandt andet vitamin A og E opnås via mad, mens vitaminerne B, C, D og K produceres i kroppen. Især vitamin B, biotin, er forbundet med hovens vækst og kvalitet. Biotin produceres i hestens fordøjelse, og der er ikke noget, der tyder på, at ekstra biotin vil hjælpe en sund hest. Ældre heste kan dog have en svagere fordøjelse, og de kan have gavn af tilsat biotin. Biotin kan også hjælpe heste, der lider af en tarmsygdom eller heste på antibiotika, der forstyrrer den naturlige tarmflora. En kilde til letfordøjelig fiber er udblødte roepiller, som kan gavne hestens tarmflora og dermed forbedre produktionen af biotin.

Vitaminer

Det ydre lag af hoven indeholder også fedt, som danner en barriere og gør hovstrukturen vandafvisende. Det holder fugten i de indre lag af hoven, og forhindrer bakterier i at forurene det blødere væv bag hovvæggen. Græsning vil give hesten det, den har brug for i form af fedtsyrer, men hvis hesten kun er på en diæt af hø, har den brug for et supplement. Dette kan være i form af hørfrø eller chiafrø, som ligner de fedtsyrer, der findes i frisk græs. Vegetabilske olier tilsat hestens kost kan også gavne hovstrukturen. Olie er sikkert at fodre med og en god energikilde. 

Fedtsyrer 

Hovene vokser sig stærke, hvis hesten får nok energi. Hvis hesten indtager færre kalorier, end den bruger, sparer den energi til de vitale organer, og hovene får ikke det, de har brug for. Men derimod, hvis hesten indtager en kost, som er rig på sukker og stivelse, risikerer den at udvikle forfangenhed (laminitis), en sygdom, hvor laminaestrukturerne inde i hoven ikke understøtter hovbenet i hovkapslen. Svært overvægtige heste har en større chance for at udvikle diabeteslignende symptomer svarende til problemer, der ses hos svært overvægtige mennesker. 

Energi 
Strålefure
Hovvæg
Sålen
Strålespids
Den hvide line
Strålen
Strålekløft
Ballen
Dragthjørne

Specifikke mineraler er også blevet undersøgt for deres virkning på hovkvaliteten. Især calcium, kobber, zink og selen er afgørende for kvaliteten af hovvæv. 

Mineraler

Kobber

Kobber er et vigtigt mineral i dannelsen af keratin. Foder indeholder ikke nok kobber, så det er vigtigt at supplere hesten, for at imødekomme dens ernæringsmæssige behov. Frø og hirse indeholder naturlige kilder til kobber. 

Zink

Zink er et mineral, der spiller en væsentlig rolle i velfungerende hove. Svage hove er undertiden forbundet med lave niveauer af zink i blodet. Zink kan føre til produktion af et bedre horn.  Undersøgelser har vist, at heste på en diæt med lavt zink- og kobberindhold er mere tilbøjelige til at udvikle hovvægsforrådnelse og sur stråle, hvilket svækker hoven. 

Selen

Selen er et mineral, der hjælper med at beskytte cellemembranerne. Selen skal administreres med forsigtighed, da overfodring af hesten kan føre til forgiftning og give alvorlige symptomer. Spørg altid din dyrlæge, før du giver kosttilskud til din hest. Bryggergær er en fremragende kilde til selen. 

Calcium

Calcium er nødvendigt for at binde celler til hinanden i hovens horn. Det er yderst vigtigt at fodre den rette mængde, da for meget fosfor kan forstyrre hestens calciumoptagelse. Dette kan forårsage flere sundhedsmæssige problemer, mens mangel på calcium kan svække hovene. 

Kilder
REILLY, J. D. (1995). 'Ingen hov ingen hest?' Hestedyrlæge tidsskrift, 27(3), 166-168.  https://doi.org/10.1111/j.2042-3306.1995.tb03058.x  //  Myer, J., Huntingdon, P., & Owens, E. (2004, 1. november). Hestens sans. Guiden til hestepleje i Australien og New Zealand. Hentet  27. oktober 2022 fra https://www.publish.csiro.au/book/2644  //  Dr. Eleanor Kellon og Equinology. 


Det ydre lag af hoven indeholder også fedt, som danner en barriere og gør hovstrukturen vandafvisende. Det holder fugten i de indre lag af hoven, og forhindrer bakterier i at forurene det blødere væv bag hovvæggen. Græsning vil give hesten det, den har brug for i form af fedtsyrer, men hvis hesten kun er på en diæt af hø, har den brug for et supplement. Dette kan være i form af hørfrø eller chiafrø, som ligner de fedtsyrer, der findes i frisk græs. Vegetabilske olier tilsat hestens kost kan også gavne hovstrukturen. Olie er sikkert at fodre med og en god energikilde. 

Fedtsyrer 

Hovkapslen består af et protein ved navn keratin. Det tilføjer styrke til hoven og giver hoven mulighed for at være fleksibel, robust og hårdfør. Keratin består af aminosyrer, der findes naturligt i hoven. Overfodring eller tilsætning af enkeltstående aminosyrer kan forårsage en ubalance i kosten. Græs og grovfoder, med en bred vifte af græsser og urter, udgør en god base for hestens proteinindtag. Hørfrø, lucerne og ølgær er også gode proteinkilder. 

Protein 

Vitaminer er afgørende for hestens korrekte ernæring. Nogle vitaminer, som blandt andet vitamin A og E opnås via mad, mens vitaminerne B, C, D og K produceres i kroppen. Især vitamin B, biotin, er forbundet med hovens vækst og kvalitet. Biotin produceres i hestens fordøjelse, og der er ikke noget, der tyder på, at ekstra biotin vil hjælpe en sund hest. Ældre heste kan dog have en svagere fordøjelse, og de kan have gavn af tilsat biotin. Biotin kan også hjælpe heste, der lider af en tarmsygdom eller heste på antibiotika, der forstyrrer den naturlige tarmflora. En kilde til letfordøjelig fiber er udblødte roepiller, som kan gavne hestens tarmflora og dermed forbedre produktionen af biotin.

Vitaminer

Hovene vokser sig stærke, hvis hesten får nok energi. Hvis hesten indtager færre kalorier, end den bruger, sparer den energi til de vitale organer, og hovene får ikke det, de har brug for. Men derimod, hvis hesten indtager en kost, som er rig på sukker og stivelse, risikerer den at udvikle forfangenhed (laminitis), en sygdom, hvor laminaestrukturerne inde i hoven ikke understøtter hovbenet i hovkapslen. Svært overvægtige heste har en større chance for at udvikle diabeteslignende symptomer svarende til problemer, der ses hos svært overvægtige mennesker. 

Energi 

Fodring af hesten som helhed

Hestens generelle velbefindende påvirker hovene, og vi er derfor nødt til at se på hele hesten. Det kan være fristende blot at købe et produkt, der lover bedre hovsundhed, men der er mange ting, der spiller ind. Ernæring spiller en afgørende rolle, for at holde hesten og hovene sunde og stærke. Hvis vi fodrer for meget af noget, kan hesten udvikle forfangenhed, mens for lidt kan resultere i tynde såler eller revnede hove. 

Et holistisk syn på hestens hovsundhed, er vigtigt for at opnå gode resultater, og det vil hjælpe din hest med at trives og udvikle sunde hove. De fleste hesteejere kender det gamle ordsprog, "Ingen hov... Ingen hest", men måske skal vi tænke omvendt og sige: "Ingen hest.. Ingen hov".

Hovens udvikling

De tidligste heste havde tre eller fire funktionelle tæer. Gennem evolution, over millioner af år, mistede hestene deres sidetæer og udviklede en enkelt hov. Resterne af hestens tæer kan stadig findes på knoglerne over hoven og på kastanjerne. Hestens underbensstruktur indeholder de samme knogler som en menneskehånd, og en hest bærer al sin vægt på hvad, der svarer til vores langfinger. Gamle myter hævder, at hvide hove er svagere end sorte, men det er der ikke videnskabeligt belæg for. Der er ingen kvalitetsforskel mellem hvide eller sorte hove på samme hest, og forskellig hovpigmentering gør ingen forskel, når det kommer til hårdførhed.

Hovens struktur

Hovkapslen er en samlet betegnelse for horn, væg, sålen og strålen, og den beskytter hovens indre dele fra kronranden og ned. Den er lavet af keratin, og indeholder ingen blodkar eller nerver. Kronranden er der, hvor hårgrænsen mellem ben og hov mødes, og hvor hoven dannes igennem hele hesten levetid. Sålen er hovens underside, men det meste af sålen er ikke i kontakt med jorden på grund af dens konkave form. Løfter du hoven, vil du bemærke en hvid linje i kanten af hoven. Dette er krydset mellem hovvæggen og sålen, og vævet i den hvide linje fastgør sålen til den indre væg. Hvis den hvide linje er beskadiget, er der risiko for, at bakterier kommer ind i hoven og forurener de indre lag af hovvæggen. Hesten risikerer at blive halt, hvis infektionen spreder sig gennem hoven. Strålen er den trekantede struktur, der peger ned fra hælene, og den er mere fleksibel end resten af hoven. Den består af 50% fugt, der skaber en elastisk pude, som fungerer som en støddæmper og en pumpe under bevægelse. Når vægten af hestens gennemtrædning udvider den bagerste del af hoven, absorberer strålen stødet og cirkulerer blodet tilbage op igennem benene igen. Det giver det man kalder ‘spil i hoven’. Strålen hjælper også hesten til at mærke sine fødder og den overflade, hesten står på. 

Hovens vækst

Hoven vokser cirka en til to centimeter om måneden, og i store træk vokser hesten en ny hov hvert år.  Hovvækst har sammenhæng med hestens puls. Unge heste har en højere puls, og deres hove vokser dobbelt så hurtigt som ældre hestes hove. Hovvæksten påvirkes også af klima. Hovene vokser mere om foråret, mens vækstraten er langsommere om vinteren. 

Hesten har brug for et solidt fundament

Korrekt fodring er vigtigt, for at opnå stærke hove, men hovens sundhed afspejler hestens generelle sundhedstilstand. Hvis din hest har hovproblemer, der stammer fra manglende ernæring, kan det anbefales, at du analyserer dit hø eller græsset på folden. Den langsomme vækst af hoven kan være udfordrende, da det kan tage tid, før justeringerne i kosten kan ses. Eventuelle vitamin- eller mineraltilskud skal nøje afbalanceres med grovfoderet, da overdosering kan være lige så skadeligt som mangel. For meget zink kan kompromittere optagelsen af kobber og jern. Selen kan bygge stærke hove, men for store mængder kompromitterer hornets kvalitet.

Derfor kan det være en hjælp at få vejledning fra en professionel ernæringsekspert. Heste er meget afhængige af et solidt fundament. Hovene bærer ikke kun vægt, men de skal også modstå slid, absorbere stød og hjælpe med blodgennemstrømningen. Hoven er et udtryk for hestens generelle velbefindende, og en god hov er det samlede resultat af god ernæring, god hovpleje, genetik og godt hestehold. Det foder, du giver din hest i dag, er morgendagens hov, så giv din hest den bedste chance for et langt liv og et godt helbred. 

Ernæringsmæssig støtte til hestens hove 

INGEN HEST 

INGEN HOV 

Af Merete Haahr  //  Foto: Shutterstock

Hestens hov spiller en afgørende rolle for hestens evne til at overleve og fungere. Heste er store, tunge dyr, og når man tager deres atletiske evner i betragtning, er det imponerende at tænke på, hvor meget den relativt lille hov skal støtte. Hoven er et biomekanisk mirakel, og den kræver en synergi af mange forskellige elementer for at fungere. Stærke hove afspejler en hest, der trives, og det er derfor vigtigt at sikre sunde hove gennem  god fodring, jævnlig beskæring, et godt miljø samt rigeligt med bevægelse.  

Malgré Tout

Malgré Tout er navnet på Danmarks digitale medie for ryttere og mennesker med hestesport som passion og levevej. Vort medie er en kombination af website, jævnlige nyhedsbreve, vores gratis online magasin og app.
Fuld skærm