VIDSTE DU?
Når du skriver ting ned, bliver det lettere at mærke dig selv, det virker beroligende, gør dig mere kreativ, og det stimulerer en lang række hjerneområder.

VIDSTE DU?
Tanker sker både bevidst og ubevidst – men størstedelen er ubevidst.

VIDSTE DU?

Mennesket har omkring 60.000 tanker i døgnet.

Bianca Bagge

Dansk militaryrytter

"Jeg har haft stor glæde af videoerne og brugt dem rigtig meget til selv at træne og styrke mit mentale mindset. I weekenden har jeg redet DM, og da jeg som eneste rytter var fejlfri på springbanen, sikrede jeg mig så stort et forspring til resten af mine konkurrenter, at jeg – selv med en del tidsfejl i terrænet i går – kunne ride sejren i hus!"

Daniel Bachmann Andersen

Dansk OL-dressurrytter

"Jeg har fået en helt anden forståelse for, hvor meget det mentale overskud spiller ind i min præstation. Mit samarbejde med Rasmus har virkelig forbedret mig som rytter, men også som person. I de sværeste og mest pressede situationer har Rasmus gang på gang været en kæmpe hjælp og støtte – også nogle gange på en uventet måde."

"Mit samarbejde med Rasmus er for mig lige så vigtigt, som der er at øve galoppirouetter, piaffe eller parader. Mentaltræning er en enorm del af samtlige af mine præstationer – for det er netop dén, der gør, at jeg ikke kun “vinder opvarmningen”, men også at jeg netop kan tage detaljer, nuancer og overskud med ind på banen. Alle burde gøre sig selv den tjeneste ikke kun at træne til hest, men også huske at træne det mentale element i de resterende tilgængelige 23 timer, vi har i døgnet."

Cathrine Laudrup-Dufour

Dansk OL-dressurrytter

"Jeg har arbejdet med Rasmus i mange år efterhånden, og han er en stor del af min succes indtil nu. De redskaber, han kan give en til at hjælpe med at håndtere “stressfulde” situationer, gør at man kan holde fokus på de rigtige tanker. Jeg er enormt glad for vores samarbejde, og jeg vil anbefale det til alle atleter."

Rikke Belinda Barker

International springrytter

Rasmus Baggers bedste råd til mentaltræning:
Lær at styre dit humør. Når du kan styre dit humør, kan du styre alt.“

FØLG Rasmus Bagger PÅ Instagram

ØVELSE:
Sådan kan du føre træningsdagbog ifølge Rasmus Bagger


1.

Skriv ned, hvilken hest, du har redet, hvad har I trænet, hvad fungerede, og hvad fungerede ikke. Og vigtigst af alt: Hvordan var dit humør? Hvis du ikke kan sætte ord på din træning, så skriv ned på en skala fra 1-10, hvordan jeres træning er gået. 


2.

Brug træningsdagbogen aktivt. Du kan kigge på den morgen og aften, før du skal i stalden, eller når du har brug for at blive mindet om, hvordan jeres træning går, og hvad I faktisk arbejder på.  

3.

Selv om du ikke er konkurrencerytter, kan en træningsdagbog være med til at øge din selvbevidsthed og øge kvaliteten af jeres træninger. Med en træningsdagbog bliver du hele tiden nødt til at forholde dig til, hvordan det går med jeres træning – og ikke mindst hvordan din mentale tilstand påvirker træningen. 

OM RASMUS BAGGER

Rasmus Bagger er tidligere professionel atlet, men i dag lever han af at være foredragsholder og mentaltræner samt at være mentor for både virksomhedsledere og professionelle sportsfolk – herunder Cathrine Laudrup-Dufour, Daniel Bachmann Andersen, Nanna Skodborg Merrald og springrytter Rikke Belinda Barker. Derudover har han også coachet Grand Prix-rytteren Charlotte Jorst fra USA samt den svenske springrytter Rolf-Göran Bengtsson. Hans mentaltræning tager udgangspunkt i vigtigheden af, at vi som mennesker kender og mestrer vores indre univers – både for vores egen skyld og for hestens skyld, så vi sammen kan opnå succes.  

Til mine lidt mere ambitiøse ryttere kan jeg godt finde på at sige, at da de startede med at ride, skrev de under på en kontrakt med hesteguderne om, at de ikke måtte være normale mere. De var nødt til at blive lidt smartere end normalt – og hvis ikke for deres egen skyld, så for hestens skyld.”  

For modsat mange andre sportsgrene har vi som ryttere ansvaret for et levende væsen. ”Vores opgave er at sikre, at hesten får en god oplevelse. Det er ikke hestens opgave at sørge for, at vi får en god oplevelse. Al samvær med hestene handler om selvbevidsthed og selvindsigt,” lyder det fra Rasmus Bagger, som netop også coacher indenfor mange andre sportsgrene.  

”Jo mere selvindsigt, vi har, og jo klogere vi er på os selv, jo bedre beslutninger kan vi træffe under pres. Det kan være det pres, vi oplever, når hesten hopper til siden og bliver forskrækket. Hesten går instinktivt i panik og flugt, og der er det vores opgave som ryttere enten at forudse den situation eller forblive den rolige leder, som bevarer overblikket, og som kan berolige vores heste – fremfor også at ty til vores flugtinstinkter og gå med på hestens reaktion. Hvis du er bevidst om et mønster, vil det være langt lettere at ændre på det,” forklarer Rasmus Bagger.  

Der er altså ingen tvivl om, at ridning kræver en bevidsthed om vores følelser og reaktioner ud over det sædvanlige. Særligt fordi vi har med et levende væsen at gøre, hvor vi ikke bare med ord kan sige, hvad der går os på. Men bevidstheden sker ikke kun, når vi er i stalden. Den sker døgnet rundt, hvor vi hele tiden skal forberede os på, hvordan vi får det bedste ud af vores timer i stalden.  

"Det er normalt at være i dårligt humør, men vi er nødt til at forstå, at det på ingen måde er brugbart, når vi arbejder med heste."

Mentaltræning døgnet rundt

Det er vigtigt at understrege, at mentaltræning er noget, som foregår døgnet rundt. Det er ikke kun de timer, du tilbringer i stalden. ”Øvelsen er, at jeg siger til mig selv, at jeg vil prøve at gøre noget anderledes. Der skal tænkes og øves igen og igen, så man – igennem den bevidste hjerne – får det ned i den ubevidste hjerne som et nyt minde og som en ny – og forhåbentligt bedre – automateaktion.”  

Når vi skal foretage ændringer, er der ifølge Rasmus Bagger et helt simpelt greb, vi kan ty til: ”Det er ikke på mandag, vi starter den nye vane. Det er i dag, vi gør det – og det er hver dag, der skal arbejdes på at det lykkedes. I stalden såvel som i resten af vores hverdag.” Det kræver, at vi som ryttere bliver bevidste om, hvad der motiverer os. Hvad er det, der driver os?  

For at have en ambition, skal vi have en konstant motivation. Noget, som driver os til at blive bedre – og kan vi så tilføre passion omkring det, vi laver, har vi en ideel kombination med motivation og passion. Derfor er det enormt vigtigt, at vi som ryttere forholder os til, hvad der giver os rideglæde,” forklarer Rasmus Bagger.

På den måde sikrer vi os som ryttere, at vi hele tiden har målet for øje og er bevidste om, hvordan vi når det mål. Derfor er bevidsthed helt essentielt, når vi har med heste at gøre. At vi er bevidste om, hvilken sindstilstand vi møder op med i stalden. Emotionel intelligens kræver altså, at vi tager aktion over alle de ubevidste tanker og prøver at gøre en brøkdel af dem bevidste. 

Hesten skal ikke blive vores psykolog. Det er fint, at vi oplever, at vi er afstressede, når vi har været i stalden – det er bare ikke sikkert, hesten har samme opfattelse, hvis du gik rundt i stalden den første halve time og var stresset og tænkte på noget derhjemme eller noget på dit arbejde.” 

På det tidspunkt har hesten nemlig allerede registreret den uro. Den har registreret, at det her menneske ikke er i stand til at være nærværende og tage ejerskab over situationen og dermed sætte rammerne for samværet – fra jorden såvel som i sadlen. Her understreger Rasmus Bagger, at det er helt normalt. Det er normalt, at vi rummer mange forskellige følelser – både de ressourcefulde og de ikke-ressourcefulde – men vi skal lære at blive bevidste om dem. 

Rolige ryttere giver rolige heste

De fleste ryttere kan sikkert genkende situationen, hvor hesten bliver urolig eller utryg – men hvordan vi håndterer det som rytter kan ændre hele situationen. Det kræver dog, at vi forholder os til vores egen tilstand.  

Rytteren er nødt til at føle trygheden selv. De er nødt til at føle ro, selvsikkerhed, mod, power, overskud, overblik og glæde – den her overskudsmentalitet. Når hesten så bliver utryg, skal vi være i stand til at bevare den mentalitet og hjælpe den bedst muligt ud af dens instinktive reaktion som flugtdyr,” forklarer Rasmus Bagger.  

Men det kræver et enormt mentalt overskud, og det kommer ikke af sig selv. Det kræver, at vi arbejder målrettet med os selv – og ikke kun når vi er i stalden. Derfor er ridning også en af de sportsgrene, som stiller højest krav til den mentale træning, forklarer Rasmus Bagger.  

Det er den vigtigste sport at være emotionel intelligent i.”  

For selv om et manglende mentalt overskud kan påvirke præstationen på golfbanen eksempelvis, så bliver golfkøllen ikke påvirket af, at du slår den ned i jorden. Den får måske et par ridser, men hesten derimod vil instinktivt gå i panik, hvis den mærker, at du bliver vred eller frustreret. Dermed ikke sagt, at vi som ryttere aldrig må opleve eller mærke de følelser – vi skal blot være bevidste om dem og forsøge at arbejde med dem. 

Hvis man skal sige det helt simpelt, så kan vi inddele hjernen i bevidsthed og underbevidsthed. Når du forholder dig til noget, foregår det i din bevidsthed. Det skaber en refleksion og en analyse. Underbevidstheden derimod er den stærkeste del af hjernen, som aldrig er slukket. Vi har cirka 60.000 tanker i døgnet, og et sted mellem 85-98 procent af dem er ubevidste. Det vil sige, at for nogle mennesker der helt ned til 2% af tankerne, som er bevidste. Resten af tiden aner vi simpelthen ikke, hvad der foregår. Det kører på autopilot,” fortæller Rasmus Bagger. Menneskehjernen er en kompleks størrelse, men hvis vi forstår bare lidt mere om, hvordan den fungerer, kan det måske blive lettere at forstå, hvorfor det kan være så svært at ændre på faste mønstre. 

Den underbevidste del af hjerne husker og registrerer alt. Det betyder også, at ALT kan påvirke vores ridning – og det betyder, at underbevidstheden kun kan tilbyde løsninger fra fortiden. Bevidstheden derimod har mulighed for at evaluere og reflektere og forberede,” forklarer Rasmus Bagger og fortsætter: 

Når vi ikke er stand til at gøre noget andet end det, underbevidstheden tilbyder, handler det om, at vi ikke holder fokus og er bevidste om at gøre noget andet. Stop op, træk vejret og reflekter over en bedre løsning end automatreaktionen.” 

For det er helt normalt, at vi tyr til automatreaktionen, når hesten ikke vil, som vi vil. Måske har du prøvet, at det er den samme ting, din hest reagerer på og bliver bange for eller stresser op over – og din reaktion er den samme hver gang – men hvis resultatet af automatreaktionen ikke giver den ønskede reaktion, er det måske på tide at stoppe op og gøre noget andet? Her kan den mentale træning og bevidsthed være vejen frem, så du som rytter giver sig selv mulighed for at afprøve en anden løsning end den, som din hjerne automatisk tilbyder dig. Måske du igennem refleksion over jeres træning kan nå frem til en anden og bedre løsning?  

"Det, du træner din krop til, bliver den god til -og det gælder også for mentaltræning"

24 timers rutine

OM AFTENEN

  • På mange måde ligner morgen og aften hinanden. Brug noget tid hver aften på at skrive ned og reflektere over din dag eller dit samvær med hesten i din træningsdagbog. 

  • Skriv tre ting ned, som du har været glad eller taknemmelig over. 

  • Det kan være alt fra en øvelse, som lykkedes, eller en situation, hvor du formåede bevidst at ændre din reaktion. 

FRA MORGENSTUNDEN

  • Skriv ned i din træningsdagbog, hvad dine ambitioner er med din ridning. Hvilken rytter vil du gerne være?  

  • Definer nogle klare mål, og hvad der skal til, for at I kan komme i mål. 

  • Hold det til de positive og ressourcefulde associationer. 

     

  • Læs dine mål og drømme hver morgen – og skriv løbende på dem. 

     

  • Læs dem, gør det og træn det hver dag. 

I LØBET AF DAGEN

  • Sørg for, at du glæder dig til at komme i stalden. Det vil sige, at det er forbundet med positive følelser at skulle ud til din hest. 

  • Fokuserer på det, du laver. Selv om der sikkert er en masse ting i stalden, du kommer til at tænke på i løbet af dagen, så er det ikke nu, det skal fylde. Det skaber en dårlig følelse i kroppen, imens du er på arbejde, hvis du konstant tænker på, hvad du skal forholde dig til i stalden – og omvendt. 

  • Giv dig selv 5-10 minutter, hvor det er fint, at tankerne bliver ledt mod stalden og det, du skal der – men så skal du også slippe det bagefter, så du kan komme videre med dit arbejde og det, som kræver dit fokus.  

  • Øvelsen er ganske enkel; at være til stede i det, du er i – i det her tilfælde på dit arbejde.  


I STALDEN

  • Når du er på vej i stalden, kan du med fordel bruge transporttiden ud til stalden til at ryste stress, dårligt humør eller andre ikke-ressourcefulde følelser af dig. 

  • Træk vejret dybt og prøv at se, om du kan skifte fokus til det næste, du skal. 

     

  • Tænk over de ting, du glæder dig til i stalden.  

  • ”Change your expectations for appreciations” – det vil sige, at når du bevidst leder efter det, som du kunne sætte pris på, så ændrer tingene omkring sig. Lad være med at holde fast i de forventninger, som ikke bliver til noget. Skift fokus til det, som faktisk lykkes.   

Glæde, ro, overblik, afslappethed

Ressourcefulde følelser:

Stress, pres, frygt, vrede, afmagt, angst

Ikke-ressourcefulde følelser:

"Godt humør er lig med god ridning. Dårligt humør er lige med dårlig ridning."

Så simpelt kan det siges, hvis man spørger mentaltræner Rasmus Bagger om, hvordan vores mentale tilstand og humør spiller ind på vores heste. ”Det er normalt at være i dårligt humør, men vi er nødt til at forstå, at det på ingen måde er brugbart, når vi arbejder med heste,” forklarer Rasmus Bagger.  

Vores heste lægger mærke til det, hvis vi kommer i stalden og er stressede, sure eller lignende – og naturligvis også det modsatte. For det er de redskaber, hesten har at gøre med. Den mærker stemninger, registrerer kropssprog og reagerer som regel med det samme på det, den mærker. Det kræver, at vi bliver bevidste om, hvad vi tænker og føler – og hvad vi tager med os ud i stalden, og når vi svinger os i sadlen. ”Hver gang vi udsender de her ængstelige, bekymrede, stressede følelser, så viser vi hesten, at den ikke kan stole på os.” 

Derfor er vi som ryttere også nødt til at tage vores egen mentale trivsel alvorligt,” lyder det fra Rasmus Bagger. Man kan som sådan ikke sige, at der findes negative og positive følelser, men Rasmus Bagger kategoriserer vores følelser som ressourcefulde og ikke ressourcefulde følelser frem for negative og positive følelse.   

Når vi har de ikke-ressourcefulde følelser, fortæller vi hesten, at vi ikke er til at regne med. Derfor vil hesten prøve at tage styring og gøre ting, som vi betragter som uhensigtsmæssige, selv om vi selv har bedt hesten om det, fordi vi ikke har taget kontrol over vores egne følelser, og vi dermed kan komme til at sende uhensigtsmæssige signaler til vores heste,” forklarer Rasmus Bagger.  

Vores heste er flokdyr – men også flugtdyr. Det vil sige, de er dybt afhængige af, at de kan stole på os som ryttere. At vi tager ansvar og viser hesten, at den kan stole på os – og det kan de kun, hvis vi er i balance og er til stede – så vi kan indgå et trygt samarbejde. Det nytter ganske enkelt ikke noget, hvis vi begynder at tænke på en konflikt derhjemme eller på arbejdet, imens vi forventer, at vi kan levere topresultater i sadlen – og det gælder, uanset om du er konkurrencerytter, turrytter, laver jordarbejde eller noget helt fjerde. Nærvær er nøglen i al hestetræning, forklarer Rasmus Bagger. Men hvordan træner vi så egentlig det nærvær? Få Rasmus Baggers bedste tip til at træne dit eget nærvær og din egen mentale tilstand – døgnet rundt – i døgnhjulet i denne artikel.   

Af Cæcilie Kallehave Jensen. Fotos: Malgré Tout // Trine Bjørn Puggaard

Som rytter fylder hestene en stor del af døgnet. Der skal både planlægges og koordineres, og vi skal forholde os til glæder og bekymringer. Men hvordan passer vi bedst på os selv som hesteejere – og hvordan påvirker vores mentale trivsel egentlig hesten? Det har vi snakket med mentaltræner Rasmus Bagger om.

Sådan sikrer du dit mentale helbred

MED HEST

TIMER

24

VIDSTE DU?
Når du skriver ting ned, bliver det lettere at mærke dig selv, det virker beroligende, gør dig mere kreativ, og det stimulerer en lang række hjerneområder.

"Jeg har haft stor glæde af videoerne og brugt dem rigtig meget til selv at træne og styrke mit mentale mindset. I weekenden har jeg redet DM, og da jeg som eneste rytter var fejlfri på springbanen, sikrede jeg mig så stort et forspring til resten af mine konkurrenter, at jeg – selv med en del tidsfejl i terrænet i går – kunne ride sejren i hus!"

Bianca Bagge

Dansk militaryrytter

"Jeg har fået en helt anden forståelse for, hvor meget det mentale overskud spiller ind i min præstation. Mit samarbejde med Rasmus har virkelig forbedret mig som rytter, men også som person. I de sværeste og mest pressede situationer har Rasmus gang på gang været en kæmpe hjælp og støtte – også nogle gange på en uventet måde."

Daniel Bachmann Andersen

Dansk OL-dressurrytter

"Mit samarbejde med Rasmus er for mig lige så vigtigt, som der er at øve galoppirouetter, piaffe eller parader. Mentaltræning er en enorm del af samtlige af mine præstationer – for det er netop dén, der gør, at jeg ikke kun “vinder opvarmningen”, men også at jeg netop kan tage detaljer, nuancer og overskud med ind på banen. Alle burde gøre sig selv den tjeneste ikke kun at træne til hest, men også huske at træne det mentale element i de resterende tilgængelige 23 timer, vi har i døgnet."

Cathrine Laudrup-Dufour

Dansk OL-dressurrytter

FØLG Rasmus Bagger PÅ Instagram

OM RASMUS BAGGER

Rasmus Bagger er tidligere professionel atlet, men i dag lever han af at være foredragsholder og mentaltræner samt at være mentor for både virksomhedsledere og professionelle sportsfolk – herunder Cathrine Laudrup-Dufour, Daniel Bachmann Andersen, Nanna Skodborg Merrald og springrytter Rikke Belinda Barker. Derudover har han også coachet Grand Prix-rytteren Charlotte Jorst fra USA samt den svenske springrytter Rolf-Göran Bengtsson. Hans mentaltræning tager udgangspunkt i vigtigheden af, at vi som mennesker kender og mestrer vores indre univers – både for vores egen skyld og for hestens skyld, så vi sammen kan opnå succes.  

Til mine lidt mere ambitiøse ryttere kan jeg godt finde på at sige, at da de startede med at ride, skrev de under på en kontrakt med hesteguderne om, at de ikke måtte være normale mere. De var nødt til at blive lidt smartere end normalt – og hvis ikke for deres egen skyld, så for hestens skyld.”  

For modsat mange andre sportsgrene har vi som ryttere ansvaret for et levende væsen. ”Vores opgave er at sikre, at hesten får en god oplevelse. Det er ikke hestens opgave at sørge for, at vi får en god oplevelse. Al samvær med hestene handler om selvbevidsthed og selvindsigt,” lyder det fra Rasmus Bagger, som netop også coacher indenfor mange andre sportsgrene.  

”Jo mere selvindsigt, vi har, og jo klogere vi er på os selv, jo bedre beslutninger kan vi træffe under pres. Det kan være det pres, vi oplever, når hesten hopper til siden og bliver forskrækket. Hesten går instinktivt i panik og flugt, og der er det vores opgave som ryttere enten at forudse den situation eller forblive den rolige leder, som bevarer overblikket, og som kan berolige vores heste – fremfor også at ty til vores flugtinstinkter og gå med på hestens reaktion. Hvis du er bevidst om et mønster, vil det være langt lettere at ændre på det,” forklarer Rasmus Bagger.  

Der er altså ingen tvivl om, at ridning kræver en bevidsthed om vores følelser og reaktioner ud over det sædvanlige. Særligt fordi vi har med et levende væsen at gøre, hvor vi ikke bare med ord kan sige, hvad der går os på. Men bevidstheden sker ikke kun, når vi er i stalden. Den sker døgnet rundt, hvor vi hele tiden skal forberede os på, hvordan vi får det bedste ud af vores timer i stalden.  

1.

Skriv ned, hvilken hest, du har redet, hvad har I trænet, hvad fungerede, og hvad fungerede ikke. Og vigtigst af alt: Hvordan var dit humør? Hvis du ikke kan sætte ord på din træning, så skriv ned på en skala fra 1-10, hvordan jeres træning er gået. 


2.

Brug træningsdagbogen aktivt. Du kan kigge på den morgen og aften, før du skal i stalden, eller når du har brug for at blive mindet om, hvordan jeres træning går, og hvad I faktisk arbejder på.  

3.

Selv om du ikke er konkurrencerytter, kan en træningsdagbog være med til at øge din selvbevidsthed og øge kvaliteten af jeres træninger. Med en træningsdagbog bliver du hele tiden nødt til at forholde dig til, hvordan det går med jeres træning – og ikke mindst hvordan din mentale tilstand påvirker træningen. 

ØVELSE:
Sådan kan du føre træningsdagbog ifølge Rasmus Bagger


VIDSTE DU?
Tanker sker både bevidst og ubevidst – men størstedelen er ubevidst.

Rasmus Baggers bedste råd til mentaltræning:
Lær at styre dit humør. Når du kan styre dit humør, kan du styre alt.“

"Det er normalt at være i dårligt humør, men vi er nødt til at forstå, at det på ingen måde er brugbart, når vi arbejder med heste."

VIDSTE DU?

Mennesket har omkring 60.000 tanker i døgnet.

Mental training around the clock

It is important to emphasize that mental training occurs around the clock. It is not just the hours you spend in the stable.

"The exercise is telling myself I'll try to do something differently. There must be thinking and practicing repeatedly so that – through the conscious mind – it becomes ingrained in the subconscious mind as a new memory and, hopefully, a better automatic action."

When we need to make changes, there is a simple trick, according to Rasmus Bagger: "We don't start the new habit on Monday. We start it today and work on making it succeed daily. In the stable and the rest of our daily lives." It requires us, as riders, to become aware of what motivates us. What drives us?

"To have an ambition, we need constant motivation. Something that drives us to get better – and if we can add passion for what we do, we have an ideal combination of motivation and passion. Therefore, as riders, we must consider what brings us joy in riding," explains Rasmus Bagger.

In this way, we as riders ensure that we always have the goal in mind and know how to achieve that goal. Thus, consciousness is crucial when dealing with horses. We must be aware of our mental state when we arrive at the stable. Emotional intelligence requires us to take action over all those unconscious thoughts and try to make a fraction of them conscious.

"The horse shouldn't become our psychologist. It's fine that we experience being de-stressed after being in the stable – it's just not certain that the horse has the same perception if you've walked around in the stable for the first half-hour stressed and thinking about work or something at home."

By that time, the horse had registered the unrest. It has been noticed that this person cannot be present and take control of the situation and set the needed boundaries for the interaction – both on the ground and in the saddle. Rasmus Bagger emphasizes here that it is entirely normal. Usually, we contain many different emotions – both the beneficial and the undesirable – but we need to learn to become aware of them.

Rolige ryttere giver rolige heste

De fleste ryttere kan sikkert genkende situationen, hvor hesten bliver urolig eller utryg – men hvordan vi håndterer det som rytter kan ændre hele situationen. Det kræver dog, at vi forholder os til vores egen tilstand.  

Rytteren er nødt til at føle trygheden selv. De er nødt til at føle ro, selvsikkerhed, mod, power, overskud, overblik og glæde – den her overskudsmentalitet. Når hesten så bliver utryg, skal vi være i stand til at bevare den mentalitet og hjælpe den bedst muligt ud af dens instinktive reaktion som flugtdyr,” forklarer Rasmus Bagger.  

Men det kræver et enormt mentalt overskud, og det kommer ikke af sig selv. Det kræver, at vi arbejder målrettet med os selv – og ikke kun når vi er i stalden. Derfor er ridning også en af de sportsgrene, som stiller højest krav til den mentale træning, forklarer Rasmus Bagger.  

Det er den vigtigste sport at være emotionel intelligent i.”  

For selv om et manglende mentalt overskud kan påvirke præstationen på golfbanen eksempelvis, så bliver golfkøllen ikke påvirket af, at du slår den ned i jorden. Den får måske et par ridser, men hesten derimod vil instinktivt gå i panik, hvis den mærker, at du bliver vred eller frustreret. Dermed ikke sagt, at vi som ryttere aldrig må opleve eller mærke de følelser – vi skal blot være bevidste om dem og forsøge at arbejde med dem. 

Hvis man skal sige det helt simpelt, så kan vi inddele hjernen i bevidsthed og underbevidsthed. Når du forholder dig til noget, foregår det i din bevidsthed. Det skaber en refleksion og en analyse. Underbevidstheden derimod er den stærkeste del af hjernen, som aldrig er slukket. Vi har cirka 60.000 tanker i døgnet, og et sted mellem 85-98 procent af dem er ubevidste. Det vil sige, at for nogle mennesker der helt ned til 2% af tankerne, som er bevidste. Resten af tiden aner vi simpelthen ikke, hvad der foregår. Det kører på autopilot,” fortæller Rasmus Bagger. Menneskehjernen er en kompleks størrelse, men hvis vi forstår bare lidt mere om, hvordan den fungerer, kan det måske blive lettere at forstå, hvorfor det kan være så svært at ændre på faste mønstre. 

Den underbevidste del af hjerne husker og registrerer alt. Det betyder også, at ALT kan påvirke vores ridning – og det betyder, at underbevidstheden kun kan tilbyde løsninger fra fortiden. Bevidstheden derimod har mulighed for at evaluere og reflektere og forberede,” forklarer Rasmus Bagger og fortsætter: 

Når vi ikke er stand til at gøre noget andet end det, underbevidstheden tilbyder, handler det om, at vi ikke holder fokus og er bevidste om at gøre noget andet. Stop op, træk vejret og reflekter over en bedre løsning end automatreaktionen.” 

For det er helt normalt, at vi tyr til automatreaktionen, når hesten ikke vil, som vi vil. Måske har du prøvet, at det er den samme ting, din hest reagerer på og bliver bange for eller stresser op over – og din reaktion er den samme hver gang – men hvis resultatet af automatreaktionen ikke giver den ønskede reaktion, er det måske på tide at stoppe op og gøre noget andet? Her kan den mentale træning og bevidsthed være vejen frem, så du som rytter giver sig selv mulighed for at afprøve en anden løsning end den, som din hjerne automatisk tilbyder dig. Måske du igennem refleksion over jeres træning kan nå frem til en anden og bedre løsning?  

OM AFTENEN

  • På mange måde ligner morgen og aften hinanden. Brug noget tid hver aften på at skrive ned og reflektere over din dag eller dit samvær med hesten i din træningsdagbog. 

  • Skriv tre ting ned, som du har været glad eller taknemmelig over. 

  • Det kan være alt fra en øvelse, som lykkedes, eller en situation, hvor du formåede bevidst at ændre din reaktion. 

I LØBET AF DAGEN

  • Sørg for, at du glæder dig til at komme i stalden. Det vil sige, at det er forbundet med positive følelser at skulle ud til din hest. 

  • Fokuserer på det, du laver. Selv om der sikkert er en masse ting i stalden, du kommer til at tænke på i løbet af dagen, så er det ikke nu, det skal fylde. Det skaber en dårlig følelse i kroppen, imens du er på arbejde, hvis du konstant tænker på, hvad du skal forholde dig til i stalden – og omvendt. 

  • Giv dig selv 5-10 minutter, hvor det er fint, at tankerne bliver ledt mod stalden og det, du skal der – men så skal du også slippe det bagefter, så du kan komme videre med dit arbejde og det, som kræver dit fokus.  

  • Øvelsen er ganske enkel; at være til stede i det, du er i – i det her tilfælde på dit arbejde.  


I STALDEN

  • Når du er på vej i stalden, kan du med fordel bruge transporttiden ud til stalden til at ryste stress, dårligt humør eller andre ikke-ressourcefulde følelser af dig. 

  • Træk vejret dybt og prøv at se, om du kan skifte fokus til det næste, du skal. 

     

  • Tænk over de ting, du glæder dig til i stalden.  

  • ”Change your expectations for appreciations” – det vil sige, at når du bevidst leder efter det, som du kunne sætte pris på, så ændrer tingene omkring sig. Lad være med at holde fast i de forventninger, som ikke bliver til noget. Skift fokus til det, som faktisk lykkes.   

FRA MORGENSTUNDEN

  • Skriv ned i din træningsdagbog, hvad dine ambitioner er med din ridning. Hvilken rytter vil du gerne være?  

  • Definer nogle klare mål, og hvad der skal til, for at I kan komme i mål. 

  • Hold det til de positive og ressourcefulde associationer. 

     

  • Læs dine mål og drømme hver morgen – og skriv løbende på dem. 

     

  • Læs dem, gør det og træn det hver dag. 

24 timers rutine

Sådan sikrer du dit mentale helbred

MED HEST

TIMER

By Cæcilie Kallehave Jensen

Photos: Malgré Tout // Trine Bjørn Puggaard

"Jeg har arbejdet med Rasmus i mange år efterhånden, og han er en stor del af min succes indtil nu. De redskaber, han kan give en til at hjælpe med at håndtere “stressfulde” situationer, gør at man kan holde fokus på de rigtige tanker. Jeg er enormt glad for vores samarbejde, og jeg vil anbefale det til alle atleter."

Rikke Belinda Barker

International springrytter

Glæde, ro, overblik, afslappethed

Ressourcefulde følelser:

Som rytter fylder hestene en stor del af døgnet. Der skal både planlægges og koordineres, og vi skal forholde os til glæder og bekymringer. Men hvordan passer vi bedst på os selv som hesteejere – og hvordan påvirker vores mentale trivsel egentlig hesten? Det har vi snakket med mentaltræner Rasmus Bagger om.

Stress, pres, frygt, vrede, afmagt, angst

Ikke-ressourcefulde følelser:

"Godt humør er lig med god ridning. Dårligt humør er lige med dårlig ridning."

Så simpelt kan det siges, hvis man spørger mentaltræner Rasmus Bagger om, hvordan vores mentale tilstand og humør spiller ind på vores heste. ”Det er normalt at være i dårligt humør, men vi er nødt til at forstå, at det på ingen måde er brugbart, når vi arbejder med heste,” forklarer Rasmus Bagger.  

Vores heste lægger mærke til det, hvis vi kommer i stalden og er stressede, sure eller lignende – og naturligvis også det modsatte. For det er de redskaber, hesten har at gøre med. Den mærker stemninger, registrerer kropssprog og reagerer som regel med det samme på det, den mærker. Det kræver, at vi bliver bevidste om, hvad vi tænker og føler – og hvad vi tager med os ud i stalden, og når vi svinger os i sadlen. ”Hver gang vi udsender de her ængstelige, bekymrede, stressede følelser, så viser vi hesten, at den ikke kan stole på os.” 

Derfor er vi som ryttere også nødt til at tage vores egen mentale trivsel alvorligt,” lyder det fra Rasmus Bagger. Man kan som sådan ikke sige, at der findes negative og positive følelser, men Rasmus Bagger kategoriserer vores følelser som ressourcefulde og ikke ressourcefulde følelser frem for negative og positive følelse.   

Når vi har de ikke-ressourcefulde følelser, fortæller vi hesten, at vi ikke er til at regne med. Derfor vil hesten prøve at tage styring og gøre ting, som vi betragter som uhensigtsmæssige, selv om vi selv har bedt hesten om det, fordi vi ikke har taget kontrol over vores egne følelser, og vi dermed kan komme til at sende uhensigtsmæssige signaler til vores heste,” forklarer Rasmus Bagger.  

Vores heste er flokdyr – men også flugtdyr. Det vil sige, de er dybt afhængige af, at de kan stole på os som ryttere. At vi tager ansvar og viser hesten, at den kan stole på os – og det kan de kun, hvis vi er i balance og er til stede – så vi kan indgå et trygt samarbejde. Det nytter ganske enkelt ikke noget, hvis vi begynder at tænke på en konflikt derhjemme eller på arbejdet, imens vi forventer, at vi kan levere topresultater i sadlen – og det gælder, uanset om du er konkurrencerytter, turrytter, laver jordarbejde eller noget helt fjerde. Nærvær er nøglen i al hestetræning, forklarer Rasmus Bagger. Men hvordan træner vi så egentlig det nærvær? Få Rasmus Baggers bedste tip til at træne dit eget nærvær og din egen mentale tilstand – døgnet rundt – i døgnhjulet i denne artikel.   

24

Malgré Tout

Malgré Tout er navnet på Danmarks digitale medie for ryttere og mennesker med hestesport som passion og levevej. Vort medie er en kombination af website, jævnlige nyhedsbreve, vores gratis online magasin og app.
Fuld skærm