Kilder:

  • Lad din hest snuse til aqua baggen første gang, og læg den på uden vægt til en start – eventuelt også uden sadel. Fjern aqua baggen, når hesten er rolig og tryg ved den.   

  • Hold fast i aqua baggen hele tiden, og hav gerne en hjælper til at holde hesten, så du hurtigt kan fjerne aqua baggen og berolige hesten, hvis den skulle reagere.  

  • Når hesten er tryg ved at have aqua baggen på ryggen, kan du prøve at lægge sadel på og sætte aqua baggen på den og bede hesten gå frem og eventuelt spænde den løst fast på sadlen.  

  • Hvis din hest er komfortabel med ovenstående, kan du gentage samme procedure med vand i aqua baggen. Du behøver langt fra at fylde den helt op – og slet ikke i starten. Eksperimenter med, hvad der fungerer for jer.  

  • Du skal være opmærksom på, at din hest kan reagere på både følelsen af vægt samt den skvulpende lyd fra vandet, når der er vand i aqu baggen.  

    Når din hest er tryg ved at have aqua baggen på ryggen, kan du begynde at arbejde med hesten og aktivere dens ryg på den måde, som du plejer at gøre det på. Det kan være igennem bomarbejde eller lignende. Eftersom der vil være vand i begge sider af en aqua bag, stiller det krav til din hests kropsbevidsthed, mavemuskler, koordination og balance, og derfor kan det være relativt udfordrende træning for din hest. Derfor bør du heller ikke træne i lange intervaller med aqua baggen.  

Som med så meget andet hestetræning skal du selvfølgelig gå stille frem  

En aqua bag er oprindeligt udviklet til at forbedre bevægelserne hos professionelle brydere i Bulgarien. Normalt bliver den fyldt med sand, men den udgave, som du også kan bruges til din hest, skal fyldes med vand. Det lyder nok lidt mærkeligt, at du kan bruge et redskab fra brydning til din hest, men ikke desto mindre er en aqua bag en skånsom måde at træne din hest på.   

Det vil sige, at hvis din hest eksempelvis skal enten tilrides eller genoptrænes – eller du bare gerne vil træne dens rygmuskulatur på en skånsom måde – kan du prøve at eksperimentere med en aqua bag. Den kan let fyldes med vand og kan komme til at veje op til 17 kg.  

5. Aqua bag

Gå stille frem, hvis du bruger et massageredskab under jeres jordtræning. Hvis din hest udviser tegn på ubehag, bør du altid stoppe og reagere – og eventuelt få den tjekket af en dyrlæge eller lignende. Brug aldrig massage – hverken med eller uden redskab – på din hest lige efter træning, da det kan være smertefuldt for hestens muskler.   

Hvis din hest er komfortabel med det, kan du prøve at køre massageværktøjet stille og roligt hen over hesten og se, om du kan få aktiveret forskellige dele af kroppen igennem berøringen. Prøv herefter at få din hest til at bevæge sig. Hold øje med, om hestens bevægelser har ændret sig. Måske bevægelserne er blevet større og mere kraftfulde – men det modsatte kan også være tilfældet.  

Det gør massage

  • Øger og forbedrer blodcirkulationen 

  • Øger lymfecirkulationen 

  • Forhøjer kropsvarmen 

  • Sænker blodtrykket (gennem påvirkning af det autonome nervesystem) 

  • Øger elasticitet i muskler og sener 

  • Forebygger diverse problemstillinger i hele bevægeapparatet 

  • Øger samværet og nærheden mellem dig og din hest. Og så hjælper det altså også din egen kondition at udføre massagen. 

Når din hest er komfortabel med at stå på måtten, kan du lige så stille bygge ovenpå. Du kan eksempelvis prøve at udfordre din hests balance på måtten ved at bede den om at løfte det ene ben eller lave udstrækningsøvelser. Eksperimenter med de øvelser, som du ellers ville bede din hest om at lave fra jorden. Du kan også prøve at se, om der er forskel på, hvorvidt din hest har et, to, tre eller alle fire ben på måtten. Desuden kan du lege med at folde måtte helt ud eller helt sammen og se, hvad det gør ved din hests krop.  

Hvis måtten har en sjov farve, kan den også fungere som miljøtræning for mange heste. Derfor kan du også eksperimentere med at placere den forskellige steder rundt omkring i hallen eller på banen, når du rider. På den måde vil din hest pludselig opleve, at de ellers velkendte rammer ser anderledes ud. Det kan være med til at styrke din hests fokus og koncentration, når den først har fundet ud af, at det distraherende element ikke er farligt.  

Måske du allerede bruger den store pilatesbold, hvis du laver jordarbejde med din hest. Men der findes faktisk meget mere fitnessudstyr, som du kan bruge i den daglige træning af både dig og din hest. Her får du fem bud på fitnessudstyr i forskellige sværhedsgrader, som du og din hest kan prøve at indtænke i jeres hverdag.

Af Cæcilie Kallehave Jensen. Coverfoto: Ellen Sauer

Ellen og hesten Picasso med aqua bag. Foto: Ellen Sauer.

Pilates- og træningsbolde er formentligt ikke noget, du umiddelbart forbinder med stalden. Men faktisk kan det – og mange andre ting fra fitnesscenteret - også bruges i stalden. Læs med her, og bliv klogere på hvad og hvordan!  

Fra fitness til ridning:

Fitnessudstyr, som kan bruges i stalden

Det er ikke kun os mennesker, som nyder godt af massage. Din hest vil garanteret også sætte pris på en omgang med et massageredskab – dog kan det aldrig gøre det ud for en massage ved en uddannet hestemassør. I stedet kan det bruges som et supplement til jeres daglige strigling og træning.  

Du kan eventuelt prøve at eksperimentere med at bruge det i jeres jordarbejde eller inden ridning. Selv om massage på mange måder har en afslappende effekt på mange heste, så kan massage faktisk også bruges til at aktivere din hest i jordarbejdet, fordi det sætter gang i blodcirkulationen. Undersøg dog inden du går i gang, hvor og hvordan du skal massere hesten for at undgå at gøre skade på hesten. Det kan du eventuelt få af en uddannet kropsbehandler. 

4. Massageredskab

De små bolde kan – modsat pilatesbolden – bruges til rytterens kropsbevidsthed. De små bolde placeres under rytterens sæde i sadlen, og dermed vil de være med til at få dig til at aktivere dit bækken og forbedre dit sæde.  

Imens du skridter varm kan du prøve at placere de små bolde lige under dit sædeben. Dette vil få musklerne omkring sædeknuderne og lårene til at løsne op, og det gør, at du lettere kan komme ned omkring din hest med benene. Desuden bliver du mere oprejst, og det giver dig en bedre – og sundere – opstilling i sadlen til fordel for både dig og din hest.  

3. Bolde under sædet 

De fleste hestemennesker har nok set, hvor sjovt det kan se ud, når en hest løber rundt efter den store pilatesbold. Såfremt hesten er tryg ved det, og den selv opsøger bolden, kan der være rigtig meget leg i en pilatesbold – men faktisk er det ikke kun leg! At indtænke pilatesbolden i jeres træning kan være med til at gøre din hest mere nysgerrig, når den eksempelvis puffer til bolden med mulen. Desuden er det med til at styrke mobiliteten i din hest, når den laver store bevægelser for at puffe til bolden.  

Bolden kræver dog gradvis tilvænning, og du skal sikre dig, at din hest ikke bider i bolden. Desuden skal du også holde øje med, at din hest ikke leger for voldsomt med bolden og eksempelvis skraber eller hopper på den, da bolden let kan gå i stykker. 

Hesten må naturligvis aldrig lege alene med bolden uden opsyn! Gå altid stille frem, når du introducerer bolden til hesten. Mange heste kan godt blive forskrækkede ved både synet af bolden, og når bolden triller. Prøv dig frem – og deltag gerne i boldlegen med din hest! På den måde kan det også være med til at styrke båndet mellem jer, hvis I spiller bold til hinanden – men det kræver nok lidt træning (særligt hvis du heller ikke selv er den fødte fodboldspiller).

2. Pilatesbold

Brug pilatesbold som rytter

Hvis din hest ikke er meget for at lege med pilatesbolden, kan du selv prøve at træne med den.

Der findes mange forskellige slags massageudstyr, som du kan bruge med din hest, men det anbefales, at du taler med en professionel, før du går i gang. Foto: Cæcilie Kallehave Jensen 

En aqua bag kan være en nænsom måde at træne din hest på. Foto: Ellen Sauer 

Placér boldene under dit sædeben, imens du sidder i sadlen. Når de er placeret korrekt, skal du sætte dig i sadlen, som du normalt ville gøre. Foto: Cæcilie Kallehave Jensen 

Det kan forbedre din hests mobilitet og nysgerrighed at lege med den store pilatesbold.
Foto: Shutterstock 

Øvelsen på måtten er med til at træne din hests perception. Perception dækker over den måde, som både vi og hesten sanser verden på. Vi perciperer ved at se, høre, føle, smage eller lugte.  

Ved proprio-træning ønsker man at øge hestens koordinationsevne og balance ved at styrke dens kropsbevidsthed igennem sansemotoriske øvelser – både fra jorden og fra ryggen. Den øgede fokus på kropsbevidsthed kan også sætte gang i en god omgang hjernegymnastik for mange heste, fordi de pludselig skal mærke og bruge deres krop på en anden måde, end de måske plejer at gøre. 

Proprio er blot en forkortelse af proprioception. Proprioceptionen er en ledsans, som giver besked til hjernen om, hvordan vores lemmer skal reagere i en given situation alt efter det sanseindtryk, som hjernen modtager. Hjernen behandler disse indtryk, så den kan give besked videre til kroppen om, hvor eksempelvis vores ben skal placeres alt efter det sanseindtryk, som underlaget giver. Nogle steder på kroppen har flere receptorer, som gør, at disse steder er særligt gode at tænke ind i proprio-træning. For hesten er det eksempelvis bagenden af hovene, som rummer mange fintfølende receptorer. 

Hvad er proprio-træning?

Ponyen Fazion øver sig i at stå på måtten. Foto: Ellen Sauer 

Måske du allerede bruger den store pilatesbold, hvis du laver jordarbejde med din hest. Men der findes faktisk meget mere fitnessudstyr, som du kan bruge i den daglige træning af både dig og din hest. Her får du fem bud på fitnessudstyr i forskellige sværhedsgrader, som du og din hest kan prøve at indtænke i jeres hverdag.  

1. Fitnessmåtter

Kilder:

  • Lad din hest snuse til aqua baggen første gang, og læg den på uden vægt til en start – eventuelt også uden sadel. Fjern aqua baggen, når hesten er rolig og tryg ved den.   

  • Hold fast i aqua baggen hele tiden, og hav gerne en hjælper til at holde hesten, så du hurtigt kan fjerne aqua baggen og berolige hesten, hvis den skulle reagere.  

  • Når hesten er tryg ved at have aqua baggen på ryggen, kan du prøve at lægge sadel på og sætte aqua baggen på den og bede hesten gå frem og eventuelt spænde den løst fast på sadlen.  

  • Hvis din hest er komfortabel med ovenstående, kan du gentage samme procedure med vand i aqua baggen. Du behøver langt fra at fylde den helt op – og slet ikke i starten. Eksperimenter med, hvad der fungerer for jer.  

  • Du skal være opmærksom på, at din hest kan reagere på både følelsen af vægt samt den skvulpende lyd fra vandet, når der er vand i aqu baggen.  

    Når din hest er tryg ved at have aqua baggen på ryggen, kan du begynde at arbejde med hesten og aktivere dens ryg på den måde, som du plejer at gøre det på. Det kan være igennem bomarbejde eller lignende. Eftersom der vil være vand i begge sider af en aqua bag, stiller det krav til din hests kropsbevidsthed, mavemuskler, koordination og balance, og derfor kan det være relativt udfordrende træning for din hest. Derfor bør du heller ikke træne i lange intervaller med aqua baggen.  

En aqua bag kan være en nænsom måde at træne din hest på. Foto: Ellen Sauer 

En aqua bag er oprindeligt udviklet til at forbedre bevægelserne hos professionelle brydere i Bulgarien. Normalt bliver den fyldt med sand, men den udgave, som du også kan bruges til din hest, skal fyldes med vand. Det lyder nok lidt mærkeligt, at du kan bruge et redskab fra brydning til din hest, men ikke desto mindre er en aqua bag en skånsom måde at træne din hest på.   

Det vil sige, at hvis din hest eksempelvis skal enten tilrides eller genoptrænes – eller du bare gerne vil træne dens rygmuskulatur på en skånsom måde – kan du prøve at eksperimentere med en aqua bag. Den kan let fyldes med vand og kan komme til at veje op til 17 kg.  

5. Aqua bag

Som med så meget andet hestetræning skal du selvfølgelig gå stille frem  

Det gør massage

  • Øger og forbedrer blodcirkulationen 

  • Øger lymfecirkulationen 

  • Forhøjer kropsvarmen 

  • Sænker blodtrykket (gennem påvirkning af det autonome nervesystem) 

  • Øger elasticitet i muskler og sener 

  • Forebygger diverse problemstillinger i hele bevægeapparatet 

  • Øger samværet og nærheden mellem dig og din hest. Og så hjælper det altså også din egen kondition at udføre massagen. 

Der findes mange forskellige slags massageudstyr, som du kan bruge med din hest, men det anbefales, at du taler med en professionel, før du går i gang. Foto: Cæcilie Kallehave Jensen 

Det er ikke kun os mennesker, som nyder godt af massage. Din hest vil garanteret også sætte pris på en omgang med et massageredskab – dog kan det aldrig gøre det ud for en massage ved en uddannet hestemassør. I stedet kan det bruges som et supplement til jeres daglige strigling og træning.  

Du kan eventuelt prøve at eksperimentere med at bruge det i jeres jordarbejde eller inden ridning. Selv om massage på mange måder har en afslappende effekt på mange heste, så kan massage faktisk også bruges til at aktivere din hest i jordarbejdet, fordi det sætter gang i blodcirkulationen. Undersøg dog inden du går i gang, hvor og hvordan du skal massere hesten for at undgå at gøre skade på hesten. Det kan du eventuelt få af en uddannet kropsbehandler. 

4. Massageredskab

Hvis din hest ikke er meget for at lege med pilatesbolden, kan du selv prøve at træne med den.

Brug pilatesbold som rytter

Placér boldene under dit sædeben, imens du sidder i sadlen. Når de er placeret korrekt, skal du sætte dig i sadlen, som du normalt ville gøre. Foto: Cæcilie Kallehave Jensen 

Når din hest er komfortabel med at stå på måtten, kan du lige så stille bygge ovenpå. Du kan eksempelvis prøve at udfordre din hests balance på måtten ved at bede den om at løfte det ene ben eller lave udstrækningsøvelser. Eksperimenter med de øvelser, som du ellers ville bede din hest om at lave fra jorden. Du kan også prøve at se, om der er forskel på, hvorvidt din hest har et, to, tre eller alle fire ben på måtten. Desuden kan du lege med at folde måtte helt ud eller helt sammen og se, hvad det gør ved din hests krop.  

Hvis måtten har en sjov farve, kan den også fungere som miljøtræning for mange heste. Derfor kan du også eksperimentere med at placere den forskellige steder rundt omkring i hallen eller på banen, når du rider. På den måde vil din hest pludselig opleve, at de ellers velkendte rammer ser anderledes ud. Det kan være med til at styrke din hests fokus og koncentration, når den først har fundet ud af, at det distraherende element ikke er farligt.  

De små bolde kan – modsat pilatesbolden – bruges til rytterens kropsbevidsthed. De små bolde placeres under rytterens sæde i sadlen, og dermed vil de være med til at få dig til at aktivere dit bækken og forbedre dit sæde.  

Imens du skridter varm kan du prøve at placere de små bolde lige under dit sædeben. Dette vil få musklerne omkring sædeknuderne og lårene til at løsne op, og det gør, at du lettere kan komme ned omkring din hest med benene. Desuden bliver du mere oprejst, og det giver dig en bedre – og sundere – opstilling i sadlen til fordel for både dig og din hest.  

3. Bolde under sædet 

De fleste hestemennesker har nok set, hvor sjovt det kan se ud, når en hest løber rundt efter den store pilatesbold. Såfremt hesten er tryg ved det, og den selv opsøger bolden, kan der være rigtig meget leg i en pilatesbold – men faktisk er det ikke kun leg! At indtænke pilatesbolden i jeres træning kan være med til at gøre din hest mere nysgerrig, når den eksempelvis puffer til bolden med mulen. Desuden er det med til at styrke mobiliteten i din hest, når den laver store bevægelser for at puffe til bolden.  

Bolden kræver dog gradvis tilvænning, og du skal sikre dig, at din hest ikke bider i bolden. Desuden skal du også holde øje med, at din hest ikke leger for voldsomt med bolden og eksempelvis skraber eller hopper på den, da bolden let kan gå i stykker. 

Hesten må naturligvis aldrig lege alene med bolden uden opsyn! Gå altid stille frem, når du introducerer bolden til hesten. Mange heste kan godt blive forskrækkede ved både synet af bolden, og når bolden triller. Prøv dig frem – og deltag gerne i boldlegen med din hest! På den måde kan det også være med til at styrke båndet mellem jer, hvis I spiller bold til hinanden – men det kræver nok lidt træning (særligt hvis du heller ikke selv er den fødte fodboldspiller).

2. Pilatesbold

Det kan forbedre din hests mobilitet og nysgerrighed at lege med den store pilatesbold. Foto: Shutterstock 

Gå stille frem, hvis du bruger et massageredskab under jeres jordtræning. Hvis din hest udviser tegn på ubehag, bør du altid stoppe og reagere – og eventuelt få den tjekket af en dyrlæge eller lignende. Brug aldrig massage – hverken med eller uden redskab – på din hest lige efter træning, da det kan være smertefuldt for hestens muskler.   

Hvis din hest er komfortabel med det, kan du prøve at køre massageværktøjet stille og roligt hen over hesten og se, om du kan få aktiveret forskellige dele af kroppen igennem berøringen. Prøv herefter at få din hest til at bevæge sig. Hold øje med, om hestens bevægelser har ændret sig. Måske bevægelserne er blevet større og mere kraftfulde – men det modsatte kan også være tilfældet.  

Ponyen Fazion øver sig i at stå på måtten. Foto: Ellen Sauer 

Øvelsen på måtten er med til at træne din hests perception. Perception dækker over den måde, som både vi og hesten sanser verden på. Vi perciperer ved at se, høre, føle, smage eller lugte.  

Ved proprio-træning ønsker man at øge hestens koordinationsevne og balance ved at styrke dens kropsbevidsthed igennem sansemotoriske øvelser – både fra jorden og fra ryggen. Den øgede fokus på kropsbevidsthed kan også sætte gang i en god omgang hjernegymnastik for mange heste, fordi de pludselig skal mærke og bruge deres krop på en anden måde, end de måske plejer at gøre. 

Proprio er blot en forkortelse af proprioception. Proprioceptionen er en ledsans, som giver besked til hjernen om, hvordan vores lemmer skal reagere i en given situation alt efter det sanseindtryk, som hjernen modtager. Hjernen behandler disse indtryk, så den kan give besked videre til kroppen om, hvor eksempelvis vores ben skal placeres alt efter det sanseindtryk, som underlaget giver. Nogle steder på kroppen har flere receptorer, som gør, at disse steder er særligt gode at tænke ind i proprio-træning. For hesten er det eksempelvis bagenden af hovene, som rummer mange fintfølende receptorer. 

Hvad er proprio-træning?

Pilates- og træningsbolde er formentligt ikke noget, du umiddelbart forbinder med stalden. Men faktisk kan det – og mange andre ting fra fitnesscenteret - også bruges i stalden. Læs med her, og bliv klogere på hvad og hvordan!  

Af Cæcilie Kallehave Jensen. Coverfoto: Ellen Sauer

Måske du allerede bruger den store pilatesbold, hvis du laver jordarbejde med din hest. Men der findes faktisk meget mere fitnessudstyr, som du kan bruge i den daglige træning af både dig og din hest. Her får du fem bud på fitnessudstyr i forskellige sværhedsgrader, som du og din hest kan prøve at indtænke i jeres hverdag.  

1. Fitnessmåtter

Fra fitness til ridning:

Fitnessudstyr, som kan bruges i stalden

Måske du allerede bruger den store pilatesbold, hvis du laver jordarbejde med din hest. Men der findes faktisk meget mere fitnessudstyr, som du kan bruge i den daglige træning af både dig og din hest. Her får du fem bud på fitnessudstyr i forskellige sværhedsgrader, som du og din hest kan prøve at indtænke i jeres hverdag.

Malgré Tout

Malgré Tout er navnet på Danmarks digitale medie for ryttere og mennesker med hestesport som passion og levevej. Vort medie er en kombination af website, jævnlige nyhedsbreve, vores gratis online magasin og app.
Fuld skærm