Professor Jo-Anne Murray, maj 2020: The gut-brain connection in horses. Premier Performance

Succeed Veterinary Center, maj 2023: The Relationship Between Bacterial Environment in the Gut and the Brain in Horses.

Kilder:

Grovfoder bør være en stor og vigtig del af din hests foderplan. Foto: Shutterstock

Stereotyp adfærd såsom eksempelvis krybbebidning er en måde, hvor hesten oplever at komme tættere på sin naturlig tyggeadfærd. Foto: Shutterstock

Sygdomme der kan være forbundet med fodring

  • Mavesår   

  • Kolik   

  • Forfangenhed 

  • Over- eller undervægt   

Sørg for, at du tilbyder din hest grovfoder af en god kvalitet – og at du tilbyder den nok af det. Foto: Kamila Tworkowska

Mave-til-hjerne forbindelse

Da vi holder vores heste ret anderledes end den naturlige hest, kan det være udfordrende at fodre naturligt, men med nogle små justeringer kan vi måske komme lidt tættere på. Selvom vi som hesteejere har et stort ansvar, er der også et ansvar fra foderindustrien. De er ansvarlige for at give klare ingrediensetiketter og sikre gennemsigtighed. Når du læser på bagsiden af foderposen, kan du sikkert ofte blive forvirret af de mange forskellige ting i foderet – og hvordan finder du så ud af, hvad der er essentielt for din hest, og hvad der ikke er? 

"Det er først og fremmest vores ansvar som hesteejere at sikre, at vi fodrer vores heste på en rigtig måde. Vi skal lære at forstå informationen på foderposen," forklarer Martha Voss. Men uanset hvor hårdt vi prøver at fodre vores heste på den rigtige måde, kan vi stadig have brug for lidt hjælp fra foderindustrien. 

"Foderindustrien har en moralsk forpligtelse til at fortælle hesteejere, hvad der er i deres foder – og det gælder både krybbefoder og grovfoder. Men det er lidt sværere med grovfoderet, end det er med krybbefoderet. I krybbefoderet er der en lov om foderstoffer, og hvad de indeholder – men da grovfoder er en råvare, bliver det lidt mere kompliceret, og der er ingen lov om at skrive, hvad foderet faktisk indeholder. Derfor skal vi kræve de analyser meget mere," forklarer Martha Voss. 

Fodring er ofte en individuel vurdering, og der er næppe nogle hesteejere, som fodrer deres heste helt ens. Men det viser, at trends har tendens til at sprede sig i hesteverden, og de ændrer sig konstant. Vi finder hele tiden nye måder at fodre vores heste på. 

"Jeg fornemmer, at 'lav på sukker og stivelse' blev plusord i meget hestefoder. Men faktisk gør det ikke den store forskel, hvis krybbefoderet er lavt på sukker og stivelse, hvis grovfoderet i stedet for er fyldt med sukker og stivelse."  

Hvordan fodrer du din hest? Ved du, hvad det rent faktisk indeholder? Tøv ikke med at kontakte en uddannet og erfaren foderkonsulent, hvis du er i tvivl. Husk, at du først og fremmest selv er ansvarlig for din hests fysiske og mentale trivsel. 

Ejere såvel som foderindustiren har et ansvar

Hvis din hest begynder at blive aggressiv, skal du reagere og måske også se nærmere på fodringen. Vi skal forstå, at vi ikke bare kan behandle symptomer. Vi skal finde ud af, hvad der forårsager symptomerne

Martha Voss

I dag holder vi vores heste i stalden i mange timer og ofte uden tilstrækkeligt grovfoder – eller vi tilbyder hesten grovfoder af en kvalitet, der ikke er egnet til dem. Når vi ser problemer – mentale eller fysiske – hos vores heste, ender vi ofte med at købe mange forskellige tilskud i stedet for at se nærmere på den hverdag, vi tilbyder vores heste. En hverdag, der er meget langt fra hestens naturlige omgivelser. I naturen ville hesten bruge cirka 17 timer på at græsse samt gå og lede efter mad. Den ville spise små portioner med masser af fibre hele dagen – men det er langt fra, hvordan de fleste af os holder heste i dag.   

Når noget er galt inden i maven, vil det ofte forårsage det, vi mennesker opfatter som uønsket adfærd, og det kan give anledning til mange sygdomme. Fodring er naturligvis ikke altid årsagen, men at kigge på fodringen kan være et godt sted at starte. For det første skal vi vide, hvor godt forbundet hestens tarm og hjerne er.

Du bør altid overveje fodringen, hvis du oplever ændringer i hestens adfærd, præstation eller trivsel. Det er også derfor, vi skal forstå, at stereotyp adfærd som krybbebidning eksempelvis er en måde for hesten at komme tættere på den naturlige adfærd med at tygge. Krybbebidning vil frigive dopamin, fordi hesten tygger – hvilket er en naturlig adfærd for en hest – og det vil være næsten umuligt at stoppe hesten fra at krybbebide. 

Går vi på kompromis med hestens fordøjelsessystem i moderne hestehold?

Som hesteejere skal vi simpelthen vide, hvad vi faktisk fodrer vores heste med – og vi skal vide, hvordan adfærden hos vores heste er forbundet med fodringen. Vi har talt med hesteagronom Martha Voss om alt det, du skal gøre – og ikke skal gøre – når du skal fodre din hest og sikre optimal mental sundhed hos den. 

Trin 5:

Vær realistisk omkring din type af hest

En af de ting, vi ofte glemmer at tage højde for, når vi fodrer vores heste, er arbejdsbyrden. Hvor meget motion får din hest faktisk – og er det eksempelvis nødvendigt med alle de forskellige former for kosttilskud? Alle heste har et stort set identisk fordøjelsessystem, men de kan stadig have forskellige behov afhængigt af størrelse, vægt, race, køn, årstid og arbejdsbyrde.   

"Selvfølgelig har en hoppe med et føl brug for meget mere energi, end hesten, der bare står på marken, men de fleste heste har faktisk ikke brug for så meget ekstra," forklarer Martha Voss. 

Trin 4:

Sørg for, du giver nok grovfoder

Når vi forstår, hvordan hestens fordøjelsessystem fungerer, ved vi, at en af de mest effektive ting, vi kan gøre, er at sikre, at vores hests fordøjelsessystem er så tæt på det naturlige som muligt. Og det gør vi ved at give tilstrækkelig høj kvalitet grovfoder. Men hvad sker der, hvis hesten ikke får nok grovfoder i løbet af dagen? 

Heste producerer mavesyre 24 timer i døgnet. Dette giver en næsten konstant strøm af spyt, der indeholder vigtige enzymer, som nedbryder kulhydraterne i dens føde. Hvis hesten ikke har grovfoder til rådighed, vil maven være tom, og her er det muligt for mavesyren at sprøjte op i den øvre del af maven, hvilket for eksempel kan give mavesår. Denne tilstand er meget smertefuld for hesten, især når den bliver redet og eksempelvis skifter tempo. Dette understreger blot vigtigheden af, hvorfor vi skal se på, hvordan vi fodrer vores heste, når vi oplever problemer under ridning. 

Hvis din hest altid har adgang til grovfoder, vil det holde maven fuld og sikre, at mavesyren har noget at fordøje i stedet for at angribe maveslimhinden. 

Grovfoderet øger tyggetiden, og det har også en anden fordel, forklarer Martha Voss: "Tid til at tygge giver dig en hest, der er meget mere rolig, nysgerrig og let at arbejde med, så du skal virkelig reagere, hvis der er noget, som ændrer sig i din hests adfærd.

Foderet er dermed et virkelig et godt sted at starte – især grovfoderet, hvis du oplever problemer med din hest i enten ridning eller håndteringen. 

"En hest skal tygge. Det har altid været i deres natur. De er vant til at bevæge sig og græsse meget for at finde forskellig slags mad i løbet af dagen. De har brug for mindst otte timer til at tygge," forklarer Martha Voss. 

Endelig kan det at give mere grovfoder også mindske mængden af sukker og stivelse, som din hest indtager. Både sukker og stivelse har en syreinducerende effekt på mavesyren og bør derfor holdes på et minimum. Derfor bør energien snarere komme fra fibrene i grovfoderet. 

Det kan have store konsekvenser, hvis du overfodrer din hest. Foto: Kamila Tworkowska

Adfærd, der kan være forbundet med fodring

  • Krybbebidning  

  • Stress  

  • Pludselig smerte, når gjorden strammes 

  • Problemer under ridning 

Hestefoder er ikke bare næring. Det er essentielt for helbred, præstation og adfærd, at du ved, hvad du fodrer din hest med. Foto: Kamila Tworkowska

Trin 1:

Hvis du kigger nærmere på din hests foder, vil du måske blive overrasket over, hvor meget den mentale og fysiske tilstand påvirkes af det foder, du giver den. Mental sundhed er meget tæt forbundet med hestens fysiske sundhed – og det kommer særligt til udtryk, hvis fodringen er forkert. 

En stor del af den daglige hestefodring bør være grovfoder. Din hest skal altid have adgang til grovfoder, og for at holde din hest glad og tilpas skal den spise 1,5-2% af sin kropsvægt i grovfoder hver dag. Da grovfoder udgør den primære del af din hests daglige fodring, skal du vide, hvad grovfoderet indeholder. Og der er kun én måde at finde ud af det på. 

"Hesteejere bør altid få lavet en analyse af grovfoderet – og de skal vide, hvordan de skal forstå analysen. Hvis du forstår den, er det meget nemmere at tilpasse kraftfoderet til netop din hest," forklarer Martha Voss. 

Du kan få en professionel til at hjælpe med at lave analysen af grovfoderet og ikke mindst til at forstå den. Faktisk har de fleste heste ikke brug for meget mere end godt grovfoder, fibre, fedt, mineraler og vitaminer for at være sunde og tilpasse – både mentalt og fysisk. 

"Lav en analyse af dit grovfoder – og lær at forstå, hvordan det virker. Der er en måleusikkerhed, så hvis analysen siger 9% sukker, skal du forstå, at det også kunne være 11% sukker. På trods af måleusikkerheden giver det stadig en indikation af sukkerindholdet, og det giver dig mulighed for at tilpasse krybbefoderet efter analysen," forklarer Martha Voss. 

"Fodrer du din hest med slik eller pindebrænde uden energi? Det skal du simpelthen vide. Når du kender mængden af sukker, stivelse, protein og lignende i grovfoderet, er det muligt at lave en korrekt foderplan til din hest." 

Så det virker jo ret enkelt. Men alligevel kæmper mange af os med at fodre vores heste, og mange er måske ikke klar over, hvor meget vores hestes mentale og fysiske sundhed hænger sammen. Derfor skal vi vide, hvad vi fodrer vores heste med, og hvilke indvirkninger det har på dem. 

Hesteejere bør vide meget mere om, hvad der rent faktisk er i foderet

Martha Voss

Foder der kan sikre mentalt helbred

Har du nogensinde tænkt over, hvor meget foderet påvirker din hests mentale sundhed og trivsel? Det korte svar er: Meget! 

Af Cæcilie Kallehave Jensen Fotos: Kamila Tworkowska

Ifølge Martha Voss kan du opsummere det til disse tre retningslinjer: Tilstrækkelig tyggetid, en analyse af grovfoderet og en foderplan, der er tilpasset hestens arbejdsbyrde og behov.   

Hold din hest glad og tilfreds:
  • Et minimum af 1,5 til 2 kilo tørstof-grovfoder pr. 100 kg hest om dagen   

  • Få en analyse af grovfoderet, så du kan tilpasse resten af foderet til denne   

  • Giv den rette mængde mad – små, men mange måltider i løbet af dagen   

  • Hold din hest i bevægelse   

  • Sørg for, at din hest får nok fibre og fedt   

  • Minimer indtaget af foder, som er baseret på sukker og stivelse   

  • Giv din hest noget at tygge på døgnet rundt 

Det er bevist, at mave-tarmkanalen fungerer som en direkte kommunikationskanal til det centrale nervesystem. Det er bedre kendt som tarm-hjerneaksen, og det er et tovejs kommunikationssystem mellem tarmen og hjernen.  Op til 9 ud af 10 kommunikationssignaler går fra tarmen til hjernen – og kun ét fra hjernen til tarmen. Dette understreger vigtigheden af en sund tarm for at have en tilpas hest. 

Om Martha Voss

Martha Voss er hesteagronom og driver den uafhængige konsulent- og kursusvirksomhed NENUC med kurser, konsulentbesøg og udvikling af læringsspil for hesteejere. Martha har mere end 30 års erfaring med undervisning og forskning inden for hestehold og korrekt ernæring.  

Trin 3:

Forstå hestens fordøjelsessystem

Vi er nødt til at forstå, at hestens fordøjelsessystem ikke har ændret sig ret meget siden urhesten. Alligevel forsøger vi at få hesten til at tilpasse sig vores system og livsstil i stedet for omvendt.  

Hestens mave består af to dele, men kun den nedre del er beskyttet mod mavesyren. Mavesækken producerer konstant syre for at fordøje føden. Faktisk er hestens mave ret lille og udgør kun 10% af det samlede fordøjelsessystem – det er en god ting i naturen, hvor hesten altid skal være klar til at løbe uden for meget mad i maven. Dette betyder også, at føden forsvinder ret hurtigt fra maven. 

  

Hestens blindtarm og tyktarm er indrettet sådan, at de kan udnytte de grove steppegræsser. De danner store gæringskamre, hvor mikroorganismer fermenterer fibrene og omdanner dem til fedtsyrer, vitaminer og så videre, som hesten kan bruge i sin energimetabolisme.

Den rolige hest har vil have en velfungerende tyktarm. 

Trin 2:

Undgå overfodring

Selvfølgelig skal du ikke fodre din hest med mere mad, end den har brug for. Men der er ingen tvivl om, at de fleste hesteejere godt kan lide at passe og fodre deres heste. Fodring er en stor del af at have hest, men i vores iver efter at tage os godt af vores heste ender vi ofte med næsten at gøre for meget. 

"Vi kan godt lide at give vores heste godbidder og kosttilskud. Men vi skal tænke over, om hestene rent faktisk har brug for det. Når jeg går igennem foderrummet med hesteejere, er det ofte muligt for mig at tage et helt kosteskab med kosttilskud ud, som hesten faktisk ikke har brug for," forklarer Martha Voss. 

Det er både dyrt og tidskrævende at fodre med forskellige kosttilskud, især hvis hesten ikke har brug for dem alle. Så hvordan finder vi ud af, hvad vi skal fodre og ikke fodre hver enkelt hest med? For det første skal vi forstå deres fordøjelsessystem. 

Vær klar over, hvad du fodrer din hest

Professor Jo-Anne Murray, maj 2020: The gut-brain connection in horses. Premier Performance

Succeed Veterinary Center, maj 2023: The Relationship Between Bacterial Environment in the Gut and the Brain in Horses.

Kilder:

Sygdomme der kan være forbundet med fodring

  • Mavesår   

  • Kolik   

  • Forfangenhed 

  • Over- eller undervægt   

Grovfoder bør være en stor og vigtig del af din hests foderplan. Foto: Shutterstock

Da vi holder vores heste ret anderledes end den naturlige hest, kan det være udfordrende at fodre naturligt, men med nogle små justeringer kan vi måske komme lidt tættere på. Selvom vi som hesteejere har et stort ansvar, er der også et ansvar fra foderindustrien. De er ansvarlige for at give klare ingrediensetiketter og sikre gennemsigtighed. Når du læser på bagsiden af foderposen, kan du sikkert ofte blive forvirret af de mange forskellige ting i foderet – og hvordan finder du så ud af, hvad der er essentielt for din hest, og hvad der ikke er? 

"Det er først og fremmest vores ansvar som hesteejere at sikre, at vi fodrer vores heste på en rigtig måde. Vi skal lære at forstå informationen på foderposen," forklarer Martha Voss. Men uanset hvor hårdt vi prøver at fodre vores heste på den rigtige måde, kan vi stadig have brug for lidt hjælp fra foderindustrien. 

"Foderindustrien har en moralsk forpligtelse til at fortælle hesteejere, hvad der er i deres foder – og det gælder både krybbefoder og grovfoder. Men det er lidt sværere med grovfoderet, end det er med krybbefoderet. I krybbefoderet er der en lov om foderstoffer, og hvad de indeholder – men da grovfoder er en råvare, bliver det lidt mere kompliceret, og der er ingen lov om at skrive, hvad foderet faktisk indeholder. Derfor skal vi kræve de analyser meget mere," forklarer Martha Voss. 

Fodring er ofte en individuel vurdering, og der er næppe nogle hesteejere, som fodrer deres heste helt ens. Men det viser, at trends har tendens til at sprede sig i hesteverden, og de ændrer sig konstant. Vi finder hele tiden nye måder at fodre vores heste på. 

"Jeg fornemmer, at 'lav på sukker og stivelse' blev plusord i meget hestefoder. Men faktisk gør det ikke den store forskel, hvis krybbefoderet er lavt på sukker og stivelse, hvis grovfoderet i stedet for er fyldt med sukker og stivelse."  

Hvordan fodrer du din hest? Ved du, hvad det rent faktisk indeholder? Tøv ikke med at kontakte en uddannet og erfaren foderkonsulent, hvis du er i tvivl. Husk, at du først og fremmest selv er ansvarlig for din hests fysiske og mentale trivsel. 

Ejere såvel som foderindustiren har et ansvar

Stereotyp adfærd såsom eksempelvis krybbebidning er en måde, hvor hesten oplever at komme tættere på sin naturlig tyggeadfærd. Foto: Shutterstock

I dag holder vi vores heste i stalden i mange timer og ofte uden tilstrækkeligt grovfoder – eller vi tilbyder hesten grovfoder af en kvalitet, der ikke er egnet til dem. Når vi ser problemer – mentale eller fysiske – hos vores heste, ender vi ofte med at købe mange forskellige tilskud i stedet for at se nærmere på den hverdag, vi tilbyder vores heste. En hverdag, der er meget langt fra hestens naturlige omgivelser. I naturen ville hesten bruge cirka 17 timer på at græsse samt gå og lede efter mad. Den ville spise små portioner med masser af fibre hele dagen – men det er langt fra, hvordan de fleste af os holder heste i dag.   

Når noget er galt inden i maven, vil det ofte forårsage det, vi mennesker opfatter som uønsket adfærd, og det kan give anledning til mange sygdomme. Fodring er naturligvis ikke altid årsagen, men at kigge på fodringen kan være et godt sted at starte. For det første skal vi vide, hvor godt forbundet hestens tarm og hjerne er.

Du bør altid overveje fodringen, hvis du oplever ændringer i hestens adfærd, præstation eller trivsel. Det er også derfor, vi skal forstå, at stereotyp adfærd som krybbebidning eksempelvis er en måde for hesten at komme tættere på den naturlige adfærd med at tygge. Krybbebidning vil frigive dopamin, fordi hesten tygger – hvilket er en naturlig adfærd for en hest – og det vil være næsten umuligt at stoppe hesten fra at krybbebide. 

Går vi på kompromis med hestens fordøjelsessystem i moderne hestehold?

Hvis din hest begynder at blive aggressiv, skal du reagere og måske også se nærmere på fodringen. Vi skal forstå, at vi ikke bare kan behandle symptomer. Vi skal finde ud af, hvad der forårsager symptomerne

Martha Voss

Ifølge Martha Voss kan du opsummere det til disse tre retningslinjer: Tilstrækkelig tyggetid, en analyse af grovfoderet og en foderplan, der er tilpasset hestens arbejdsbyrde og behov.   

Hold din hest glad og tilfreds:
  • Et minimum af 1,5 til 2 kilo tørstof-grovfoder pr. 100 kg hest om dagen   

  • Få en analyse af grovfoderet, så du kan tilpasse resten af foderet til denne   

  • Giv den rette mængde mad – små, men mange måltider i løbet af dagen   

  • Hold din hest i bevægelse   

  • Sørg for, at din hest får nok fibre og fedt   

  • Minimer indtaget af foder, som er baseret på sukker og stivelse   

  • Giv din hest noget at tygge på døgnet rundt 

Vær realistisk omkring din type af hest

Trin 5:

En af de ting, vi ofte glemmer at tage højde for, når vi fodrer vores heste, er arbejdsbyrden. Hvor meget motion får din hest faktisk – og er det eksempelvis nødvendigt med alle de forskellige former for kosttilskud? Alle heste har et stort set identisk fordøjelsessystem, men de kan stadig have forskellige behov afhængigt af størrelse, vægt, race, køn, årstid og arbejdsbyrde.   

"Selvfølgelig har en hoppe med et føl brug for meget mere energi, end hesten, der bare står på marken, men de fleste heste har faktisk ikke brug for så meget ekstra," forklarer Martha Voss. 

Når vi forstår, hvordan hestens fordøjelsessystem fungerer, ved vi, at en af de mest effektive ting, vi kan gøre, er at sikre, at vores hests fordøjelsessystem er så tæt på det naturlige som muligt. Og det gør vi ved at give tilstrækkelig høj kvalitet grovfoder. Men hvad sker der, hvis hesten ikke får nok grovfoder i løbet af dagen? 

Heste producerer mavesyre 24 timer i døgnet. Dette giver en næsten konstant strøm af spyt, der indeholder vigtige enzymer, som nedbryder kulhydraterne i dens føde. Hvis hesten ikke har grovfoder til rådighed, vil maven være tom, og her er det muligt for mavesyren at sprøjte op i den øvre del af maven, hvilket for eksempel kan give mavesår. Denne tilstand er meget smertefuld for hesten, især når den bliver redet og eksempelvis skifter tempo. Dette understreger blot vigtigheden af, hvorfor vi skal se på, hvordan vi fodrer vores heste, når vi oplever problemer under ridning. 

Hvis din hest altid har adgang til grovfoder, vil det holde maven fuld og sikre, at mavesyren har noget at fordøje i stedet for at angribe maveslimhinden. 

Grovfoderet øger tyggetiden, og det har også en anden fordel, forklarer Martha Voss: "Tid til at tygge giver dig en hest, der er meget mere rolig, nysgerrig og let at arbejde med, så du skal virkelig reagere, hvis der er noget, som ændrer sig i din hests adfærd.

Foderet er dermed et virkelig et godt sted at starte – især grovfoderet, hvis du oplever problemer med din hest i enten ridning eller håndteringen. 

"En hest skal tygge. Det har altid været i deres natur. De er vant til at bevæge sig og græsse meget for at finde forskellig slags mad i løbet af dagen. De har brug for mindst otte timer til at tygge," forklarer Martha Voss. 

Endelig kan det at give mere grovfoder også mindske mængden af sukker og stivelse, som din hest indtager. Både sukker og stivelse har en syreinducerende effekt på mavesyren og bør derfor holdes på et minimum. Derfor bør energien snarere komme fra fibrene i grovfoderet. 

Sørg for, du giver nok grovfoder

Trin 4:

Det er bevist, at mave-tarmkanalen fungerer som en direkte kommunikationskanal til det centrale nervesystem. Det er bedre kendt som tarm-hjerneaksen, og det er et tovejs kommunikationssystem mellem tarmen og hjernen.  Op til 9 ud af 10 kommunikationssignaler går fra tarmen til hjernen – og kun ét fra hjernen til tarmen. Dette understreger vigtigheden af en sund tarm for at have en tilpas hest. 

Vi er nødt til at forstå, at hestens fordøjelsessystem ikke har ændret sig ret meget siden urhesten. Alligevel forsøger vi at få hesten til at tilpasse sig vores system og livsstil i stedet for omvendt.  

Hestens mave består af to dele, men kun den nedre del er beskyttet mod mavesyren. Mavesækken producerer konstant syre for at fordøje føden. Faktisk er hestens mave ret lille og udgør kun 10% af det samlede fordøjelsessystem – det er en god ting i naturen, hvor hesten altid skal være klar til at løbe uden for meget mad i maven. Dette betyder også, at føden forsvinder ret hurtigt fra maven. 

Hestens blindtarm og tyktarm er indrettet sådan, at de kan udnytte de grove steppegræsser. De danner store gæringskamre, hvor mikroorganismer fermenterer fibrene og omdanner dem til fedtsyrer, vitaminer og så videre, som hesten kan bruge i sin energimetabolisme.

Den rolige hest har vil have en velfungerende tyktarm. 

Det kan have store konsekvenser, hvis du overfodrer din hest. Foto: Kamila Tworkowska

Forstå hestens fordøjelsessystem

Trin 3:

Mave-til-hjerne forbindelse

Sørg for, at du tilbyder din hest grovfoder af en god kvalitet – og at du tilbyder den nok af det. Foto: Kamila Tworkowska

Selvfølgelig skal du ikke fodre din hest med mere mad, end den har brug for. Men der er ingen tvivl om, at de fleste hesteejere godt kan lide at passe og fodre deres heste. Fodring er en stor del af at have hest, men i vores iver efter at tage os godt af vores heste ender vi ofte med næsten at gøre for meget. 

"Vi kan godt lide at give vores heste godbidder og kosttilskud. Men vi skal tænke over, om hestene rent faktisk har brug for det. Når jeg går igennem foderrummet med hesteejere, er det ofte muligt for mig at tage et helt kosteskab med kosttilskud ud, som hesten faktisk ikke har brug for," forklarer Martha Voss. 

Det er både dyrt og tidskrævende at fodre med forskellige kosttilskud, især hvis hesten ikke har brug for dem alle. Så hvordan finder vi ud af, hvad vi skal fodre og ikke fodre hver enkelt hest med? For det første skal vi forstå deres fordøjelsessystem. 

Undgå overfodring

Trin 2:

Adfærd, der kan være forbundet med fodring

  • Krybbebidning  

  • Stress  

  • Pludselig smerte, når gjorden strammes 

  • Problemer under ridning 

Hestefoder er ikke bare næring. Det er essentielt for helbred, præstation og adfærd, at du ved, hvad du fodrer din hest med. Foto: Kamila Tworkowska

Hvis du kigger nærmere på din hests foder, vil du måske blive overrasket over, hvor meget den mentale og fysiske tilstand påvirkes af det foder, du giver den. Mental sundhed er meget tæt forbundet med hestens fysiske sundhed – og det kommer særligt til udtryk, hvis fodringen er forkert. 

En stor del af den daglige hestefodring bør være grovfoder. Din hest skal altid have adgang til grovfoder, og for at holde din hest glad og tilpas skal den spise 1,5-2% af sin kropsvægt i grovfoder hver dag. Da grovfoder udgør den primære del af din hests daglige fodring, skal du vide, hvad grovfoderet indeholder. Og der er kun én måde at finde ud af det på. 

"Hesteejere bør altid få lavet en analyse af grovfoderet – og de skal vide, hvordan de skal forstå analysen. Hvis du forstår den, er det meget nemmere at tilpasse kraftfoderet til netop din hest," forklarer Martha Voss. 

Du kan få en professionel til at hjælpe med at lave analysen af grovfoderet og ikke mindst til at forstå den. Faktisk har de fleste heste ikke brug for meget mere end godt grovfoder, fibre, fedt, mineraler og vitaminer for at være sunde og tilpasse – både mentalt og fysisk. 

"Lav en analyse af dit grovfoder – og lær at forstå, hvordan det virker. Der er en måleusikkerhed, så hvis analysen siger 9% sukker, skal du forstå, at det også kunne være 11% sukker. På trods af måleusikkerheden giver det stadig en indikation af sukkerindholdet, og det giver dig mulighed for at tilpasse krybbefoderet efter analysen," forklarer Martha Voss. 

"Fodrer du din hest med slik eller pindebrænde uden energi? Det skal du simpelthen vide. Når du kender mængden af sukker, stivelse, protein og lignende i grovfoderet, er det muligt at lave en korrekt foderplan til din hest." 

Så det virker jo ret enkelt. Men alligevel kæmper mange af os med at fodre vores heste, og mange er måske ikke klar over, hvor meget vores hestes mentale og fysiske sundhed hænger sammen. Derfor skal vi vide, hvad vi fodrer vores heste med, og hvilke indvirkninger det har på dem. 

Vær klar over, hvad du fodrer din hest

Trin 1:

Hesteejere bør vide meget mere om, hvad der rent faktisk er i foderet

Martha Voss

Om Martha Voss

Martha Voss er hesteagronom og driver den uafhængige konsulent- og kursusvirksomhed NENUC med kurser, konsulentbesøg og udvikling af læringsspil for hesteejere. Martha har mere end 30 års erfaring med undervisning og forskning inden for hestehold og korrekt ernæring.  

Som hesteejere skal vi simpelthen vide, hvad vi faktisk fodrer vores heste med – og vi skal vide, hvordan adfærden hos vores heste er forbundet med fodringen. Vi har talt med hesteagronom Martha Voss om alt det, du skal gøre – og ikke skal gøre – når du skal fodre din hest og sikre optimal mental sundhed hos den. 

Foder der kan sikre mentalt helbred

Har du nogensinde tænkt over, hvor meget foderet påvirker din hests mentale sundhed og trivsel? Det korte svar er: Meget! 

Af Cæcilie Kallehave Jensen Fotos: Kamila Tworkowska

Malgré Tout

Malgré Tout er navnet på Danmarks digitale medie for ryttere og mennesker med hestesport som passion og levevej. Vort medie er en kombination af website, jævnlige nyhedsbreve, vores gratis online magasin og app.
Fuld skærm